image Η δημοκρατικώς εκλεγμένη ευρωπαϊκή εξουσία έχει εκχωρηθεί σε άλλα κέντρα -στο Ping Pong Challenge image Δεν θα αφήσουμε την «αόρατη χείρα» της αγοράς να ρυθμίσει κάθε κοινωνικό θέμα -σήμερα στην Ολομέλεια

Ινστιτούτο Βενετίας: Να διασφαλιστεί ορθή διοίκηση διαχειριστικά και επιστημονικά -στην Επιτροπή της Βουλής

Στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων & Μορφωτικών Υποθέσεων συζητήθηκε το Σ/Ν για το Ινστιτούτο της Βενετίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη σύντομη ομιλία.

Καταρχάς, θα ευχαριστήσω ειλικρινά, από βάθους καρδίας τους προσελθόντες σήμερα εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, των ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και των επιστημονικών συλλόγων της χώρας για την τιμή που κάνουν στο νομοθετικό σώμα να έρθουν και να προσκομίσουν την εμπειρία, την σοφία, τις προτάσεις τους, το κύρος της διαδρομής τους, του ονόματός τους αλλά και των φορέων τους οποίους εκπροσωπούν. Γίναμε πλουσιότεροι από την προσκόμιση αυτού του πρωτογενούς, εμπειρικού και στοχαστικού υλικού. Είχαμε μια εμβριθή συνεδρίαση σε σκέψη και σε διάλογο. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο διαχρονικά αναδεικνυόμενος χαρακτήρας του Ινστιτούτου Βενετίας, ως φάρος πνευματικός, ως φάρος λογιοσύνης και επιστημονοσύνης, ως φάρος που αναδεικνύει τους βαθύτερους και πολύπλευρους δεσμούς της Δύσης με την Ανατολή, του Βυζαντίου με τη Βενετία, της Κρήτης με τη Βενετία, του ελληνισμού με τη Βενετία και πολύ περισσότερο το εφαλτήριο που ήταν η Βενετία για πολλαπλές διαδρομές.

Επίσης, έχω την εντύπωση, ότι αυτά που ακούστηκαν εδώ από τους καλεσμένους μας, πολλοί βουλευτές τα ακούνε για πρώτη φορά και νομίζω, ότι αυτό είναι μια πολύτιμη συμβολή και στον κοινοβουλευτικό διάλογο και στον εν γένει πνευματικό διάλογο που έχουμε υποχρέωση να προάγουμε και να καλλιεργούμε.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προετοιμασία κάποιων φορέων. Προεξάρχουσα βέβαια η Επιτροπή Χατζηιωσήφ, η οποία ενώ είχε ήδη συντάξει πόρισμα επί του πρώτου σχεδίου νόμου του 2016, εμφανίστηκε «μελετημένη» και για το δεύτερο σχέδιο νόμο, αυτό το οποίο συζητούμε: αναφέρομαι στον κ. Χατζηιωσήφ και τους συνεργάτες του. Πλήρεις προτάσεις και υπομνήματα έφεραν επίσης το Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα της Κρήτης δια της κυρίας Αβδελά που κατέθεσε υπόμνημα αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος έδωσε υπόμνημα με ολοκληρωμένη πρόταση και επί των άρθρων και επί του πνεύματος του συνόλου του νομοσχεδίου. Είναι μια πολύτιμη συμβολή αυτή στη νομοθέτηση μας.

Προς τον κ. Χατζηιωσήφ και προς τον κύριο Γεωργιάδη, θα ήθελα να απευθύνω δύο κοινά ερωτήματα και θα ζητούσα κάποιες πολύ απλές κωδικοποιημένες απαντήσεις. Το ένα ερώτημα είναι το εξής: Με ποιους τρόπους, με ποια μέσα κατά την εμπειρία τους και εκ της μελέτης τους, διασφαλίζεται ο χαρακτήρας του Ινστιτούτου και αυτό το οποίο ονόμασε ο κύριος Χατζηιωσήφ μια «κανονικοποίηση», δηλαδή μια ένταξη στο σύγχρονο ερευνητικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο και το εθνικό όπως έχει νομοθετηθεί και τα διεθνή ειωθότα.

Το δεύτερο ερώτημα: Θα τους παρακαλούσα να μας πουν με ποιους τρόπους και ποια μέσα θα διασφαλιζόταν κατά τη γνώμη τους η ορθή διοίκηση και κατά το επιστημονικό πεδίο και κατά το διαχειριστικό.

Για τον κύριο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος έχει μια γνώση επιτόπια του Ινστιτούτου και της ελληνικής κοινότητας και επειδή ετέθη και από τον εκπρόσωπο της Ακαδημίας και έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και μια «σκόνη δημοσιότητας», θα παρακαλούσα να μας απαντηθεί αν είναι ξεκάθαρα τα όρια αρμοδιότητας και ευθύνης στη λεγόμενη καταγραφείσα περιουσία του Ινστιτούτου μεταξύ του Ινστιτούτου και των στοιχείων των περιουσιακών και λειτουργικών, τα οποία βρίσκονται στο ναό του Αγίου Γεωργίου επί του οποίου ιερουργεί, αλλά δεν νομίζω, ότι δικαιοδοτεί η Μητροπολίτη Ιταλίας και οι ιερείς της Μητροπόλεως.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αυτά για τώρα και επιφυλάσσομαι να επανέλθω στην επόμενη συνεδρίαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter