image Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του τιμά την αντιπροσωπεία και τους θεσμούς -στον Σκάι image Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: σε ποιο πλαίσιο θέλουμε ενταγμένη την Ελλάδα -στο Πρώτο Πρόγραμμα

Να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική συζήτηση για τη Μέση Ανατολη -στο ράδιο Θέμα 104.6 fm

Στην εκπομπή «Πρωινή Φρουρά» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Είστε ικανοποιημένος από την χθεσινή συζήτηση και τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Καμμένος για την υπόθεση με τα βλήματα; Υπήρξε παραδοχή ότι υπήρξε ενδιάμεσος;

Όχι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Η ουσία κατά τη γνώμη μου είναι ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς ήταν σχεδιασμένη, πώς εξελίχθηκε και γιατί δεν ολοκληρώθηκε τελικά η πώληση. Αυτό που φάνηκε είναι ότι έχουμε μία πολιτική σύγκρουση που εκτροχιάζεται και παίρνει ανοίκεια χαρακτηριστικά. Φάνηκε επίσης ότι η αντιπολίτευση δεν σχεδιάζει καλά τις κινήσεις της και μπορεί να παγιδευτεί από αυτούς που κάνουν τις δουλειές βγάζοντας μερικές αλήθειες και όχι ολόκληρη την εικόνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί που κάνουν και άλλα παιχνίδια, έχουν δική τους ατζέντα.

Εννοείτε τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τον πρέσβη και τον πρόξενο στο Ριάντ; Πρόκειται για δύο διπλωμάτες που παραμένουν στη θέση τους όμως.

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε δεν ενήργησαν με κάθε προσοχή και με κάθε επιφύλαξη. Η πολιτική ουσία για μένα πάντως είναι ότι όσο εμμένουμε σε ένα θρίλερ δεν πρόκειται να μιλήσουμε πολιτικά.

Αν όμως παίζουν παιχνίδια οι δύο ανώτεροι διπλωμάτες που αυτή τη στιγμή  εκπροσωπούν τη χώρα στη Σαουδική Αραβία, είναι λάθος σας που δεν αντικαθίστανται. Είναι βαρύ να λέτε ότι παίζουν παιχνίδια.

Εγώ βλέπω δημόσιους λειτουργούς που σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, εκτός και αν υπάρχουν άλλα που δεν γνωρίζουμε, γίνονται αντικείμενο χειρισμού.

Η προσέγγιση «θρίλερ» δεν βοηθά

Πώς σας φαίνεται όμως ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας επέλεξε τον κ. Παπαδόπουλο ή επέτρεψε στον κ. Παπαδόπουλο να είναι εκπρόσωπος όπως λέει ο κ. Καμμένος -και όχι μεσάζων- παρόλο που είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για οικονομικό έγκλημα; Σας φαίνεται λογικό να διαχειρίζεται ένα συμβόλαιο 66 εκατομμυρίων μία εταιρεία με μηδενικό τζίρο;

Έχετε  πολλά ερωτήματα αλλά θα έπρεπε να ψάχνετε τις απαντήσεις ως δημοσιογράφοι. Τον κ. Παπαδόπουλο δεν τον επέλεξε ο κ. Καμμένος. Ήταν εκπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Καμμένος έκανε τη δική του έρευνα όπως μας την παρουσίασε. Αλλά από την αρχή σας είπα ότι αυτές οι λεπτομέρειες θρίλερ και αστυνομικού δεν βοηθούν σε τίποτα ούτε την Ελληνική Δημοκρατία ούτε την ελληνική κοινωνία.

Το 2016 το καλοκαίρι ο Γκάρντιαν και άλλα σοβαρά μέσα δημοσίευσαν μία μεγάλη έρευνα από ομάδα ανεξάρτητων δημοσιογράφων σχετικά με τα φορτία όπλων με προορισμό τη Μέση Ανατολή. Υπήρξε ποτέ ελληνικό δημοσίευμα για αυτό; Ενδιαφέρεται ποτέ κανένας; Τα φορτία που έφυγαν από την Μπρατισλάβα και το Βελιγράδι ήταν  ύψους 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται και γνωρίζουμε επίσης ότι με σειρά αποφάσεων διεθνών οργανισμών με πιο πρόσφατη την απόφαση της ευρωβουλής, υπάρχει πίεση και  βούληση στις δυτικές δημοκρατίες να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους τελικούς  παραλήπτες των όπλων. Διότι υπάρχουν όπλα τα οποία άλλος τα αγοράζει και αλλού πηγαίνουν.

Άρα υπάρχει ένα θέμα για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.Τελικά θα γίνει η συμφωνία;

Εν τοις πράγμασι φαίνεται ότι έχει παγώσει και βαίνει προς ματαίωση με βάση την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σε πολλές οχλήσεις και σε επιστολή που απηύθυνε στον ομόλογό του της  Σαουδικής Αραβίας δεν πήρε απαντήσεις και δεν έχει γίνει τελική πίστωση των χρημάτων.

Και με αυτή την αφορμή να κάτσουμε να σκεφτούμε πώς συζητάμε και ποιο είναι το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου διότι εδώ έχουμε μόνο αλληλοκατηγορίες. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να δούμε και αυτό νομίζω ενδιαφέρει πιο πολύ τον Έλληνα πολίτη.

Ξέφυγε η αντιπολίτευση και μιλάτε για το επίπεδο του πολιτικού λόγου;

Όλο έχει ξεφύγει, όταν γίνεται χαρτοπόλεμος με διαβαθμισμένα έγγραφα και κάποιοι χρησιμοποιούν πολιτικούς και κόμματα ή οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ως δημοσιογράφοι που κραδαίνουν ένα χαρτάκι.

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκαλύπτουν έγγραφα. Πρώτη φορά άκουσα -22 χρόνια δημοσιογράφος -κάποιον να λέει ότι εφόσον υπάρχουν έγγραφα κάποιος έχει πληρώσει για αυτά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς δημοσιογράφος δεν αποκάλυψε τίποτα. Δεν υπάρχει δημοσιογραφική έρευνα σε αυτό. Υπάρχουν διαρροές από κρατικούς μηχανισμούς προς πολιτικά στελέχη.

Στην υπόθεση του Τσοχατζόπουλου που επίσης υπήρχαν απόρρητα έγγραφα γιατί εκεί έπρεπε να βγουν στη δημοσιότητα;

Εγώ δεν λέω ότι δεν πρέπει να διαρρέουν έγγραφα ή να μην αποχαρακτηρίζονται και να δίδονται. Φυσικά θα πρέπει να αποχαρακτηρίζονται αν εξυπηρετούν μία πολιτική λειτουργία. Δεν υπερασπίζομαι καθόλου ότι δεν πρέπει να διαρρέουν έγγραφα. Τονίζω όμως ότι πολλές φορές οι διαρροές και οι εκκινήσεις γίνονται για κάποιους σκοπούς και απλώς ακολουθεί η δημοσιότητα. Και μετά φουντώνει η δημοσιότητα για πολιτικούς λόγους.

Όταν όμως τίθενται πραγματικά ερωτήματα από τα έγγραφα δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο διαρρέουν.

Δεν μιλάω για τον τρόπο που διέρρευσαν λέω πώς πολιτικοί κοινοβουλίου κάνουν χαρτοπόλεμο κρατικά έγγραφα χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ένα συλλογισμό. Το ανέπτυξε πολύ καλά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Θα κάνουμε την πολιτική συζήτηση για τα όπλα και τη Μέση Ανατολή;

Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη ότι τα βάζετε με τους whistleblowers και όχι με αυτούς που παρανομούν…

Ποιος είναι whistleblower; Ο αγγελιαφόρος διαφόρων τρίτων ανακάλυψε κάποια συνωμοσία  και προστατεύει τη δημοκρατία; Είναι whistleblower ο κ. Λοβέρδος ο οποίος αθώωσε είχε αθωώσει στην Επιτροπή της Βουλής τον κ. Τσοχατζόπουλο μαζί με τον κ. Βενιζέλο και διάβαζε τους λογαριασμούς ως τηλεφωνικούς αριθμούς;

Τη μεγάλη πολιτική συζήτηση δυστυχώς δεν την κάνει κανένας. Για το ποιος είναι ο ρόλος μας και ποιες οι παρεμβάσεις μας στη Μέση Ανατολή με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, με τις μεγάλες ανθρωπιστικές τραγωδίες και τα προσφυγικά κύματα που έχουν αλλάξει όλη την γεωπολιτική στη Μεσόγειο. Μένουμε στο αν ο τάδε μεσάζοντας πήγε να φάει τον εκπρόσωπο και αν ο τάδε εμίρης χάνεται από το προσκήνιο και εμφανίζεται κάποιος άλλος. Ούτε καν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Σαουδική Αραβία η οποία μεταλλάσσεται από χρηματοδότης πολέμων σε πολέμαρχο, δεν μπορεί να δει κανείς στην ελληνική πολιτική συζήτηση.

Αυτή την πολύ σωστή σας παρατήρηση δεν την είπε κανένας από το ΣΥΡΙΖΑ.  Ότι η Σαουδική Αραβία μεταλλάσσεται σε πολέμαρχο και ότι  η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει όπλα σε πολέμαρχους… Είναι προς τιμή σας που το λέτε.

Αυτό είναι πολιτική ανάλυση, είναι πολιτική παρατήρηση. Στις εφημερίδες της Κυριακής δεν είδα καμία ανάλυση. Ανέλυαν τις γραμμές των εγγράφων και έκαναν παπυρολογία. Δεν είδα όμως να λέει κανείς ας τα αφήσουμε αυτά να δούμε ποια είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 10-15 χρόνια. Ποια είναι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στους τόπους της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής, ποιοι προκαλούν τα ρεύματα των νεκρών και των προσφύγων…

Leave a Reply

Your email address will not be published.