image Οι δικαστικοί κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία -στο Real fm 97,8 image «Με τροπολογία αποδεσμεύονται χρήματα που δεσμεύτηκαν από το δημόσιο ως οφειλές της ΑΕΠΙ» – άρθρο της Φ. Λαμπρίδη

Ο Γιούνκερ έχει πει πράγματα ευνοϊκά για την Ελλάδα και άλλοτε άτοπα και σκληρά -στον 9.84

Στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2» με τον Άρη Τόλιο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ποια είναι η δική σας εικόνα για το ζήτημα του 9.84;

Είναι ένα είδος κεραυνού για τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και θα πρέπει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων που έχει και ένα βαθμό ανεξαρτησίας να το επανεξετάσει, να εξαντλήσει τα περιθώρια. Καταρχάς να μην κάνει άμεσα απαιτητές τις αξιώσεις της και να ξεπαγώσει λογαριασμούς να πληρωθούν οι άνθρωποι. Να μην κυνηγά τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή πρώην μέλη της διοίκησης.

Το σοβαρό που προέκυψε είναι το ίδιο το χαρτόσημο.

Εφόσον  οι δήμοι είναι φορείς της γενικής Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση και οι δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν και έναν κοινωφελή χαρακτήρα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μπουν σε αυτή την ασφυξία καταβολής χαρτοσήμου και μάλιστα αναδρομικά.  Σ αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μία νομοθετική πρωτοβουλία για δίκαιη ρύθμιση ώστε και το κράτος να μη χάνει έσοδα και οι δήμοι να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Είχα πάρει την πρωτοβουλία για μία βουλευτική τροπολογία πριν μερικούς μήνες που αφορούσε προγενέστερη ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι στα δημοτικά ραδιόφωνα έπρεπε να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και με τον τρόπο αυτό αναδρομικώς ευρίσκοντο υπόλογοι μέλη των διοικήσεων των σταθμών. Κάναμε τη ρύθμιση και απηλλάγησαν οι άνθρωποι γιατί ήταν κατάφωρα άδικο και απάνθρωπο. Άρα υπάρχει ένα περιθώριο ρύθμισης και νομίζω ότι θα βρεθεί μία λύση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρωτοφανή φόρο. Άνοιξαν προϋποθέσεις σε φορολογικό νόμο για να επιβληθεί. Αυτό το έκανε έτσι αυτοβούλως κάποιος εφοριακός; Δεν είχε κάποια εντολή;  Δεν πρέπει κάποιος που ασκεί εξουσία να μας εξηγήσει τι ακριβώς έγινε με αυτή την υπόθεση;

Οι έφοροι λογοδοτούν στον άμεσο προϊστάμενο που είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο κ. Πιτσιλής τι λέει επ’αυτού;  Από κει και πέρα θα αναζητήσουμε και την πολιτική εποπτεία που με τυπικούς όρους είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Εδώ όμως έχουμε μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα  στις ελληνικές κυβερνήσεις. Τη θέσπιση μιας ανεξάρτητης αρχής, τη λεγόμενη αποπολιτικοποίηση του δημόσιου βίου. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί μία πλήρης εξήγηση από τον κ. Πιτσιλή και κατόπιν να ζητηθεί από τον κ. Τσακαλώτο. Το τελευταίο βήμα θα μπορούσε να είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης ή εκ μέρους βουλευτών και το νομοθετικό σώμα να παρέμβει μέσα στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου, ενός κράτους που δεν στρέφεται εναντίον του εαυτού του. Το λέω αυτό διότι η βασική μου σκέψη είναι ότι και οι δήμοι είναι μέρος της κεντρικής κυβέρνησης. Μπορεί να τους έχουμε φορτώσει με πολλά βάρη, πολλές αμαρτίες και πολλές κακοδιοικήσεις αλλά δεν μπορούμε και να τους συντρίβουμε.

Δεν είναι μόνο ο 9.84, έχουμε και σε άλλες πόλεις προβλήματα στους σταθμούς για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ή  στα Γιάννενα. Και εκεί θα πρέπει κάπως να προφυλαχτούν απερίσπαστοι και με ελευθερία να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν τον κόσμο και από την άλλη πλευρά να υπάρχει ένα πλαίσιο ορθής διαχείρισης διότι έχουν υπάρξει και πολλά παρατράγουδα και εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Στον 9.84 υπήρξαν υπερβολική διόγκωση. Ένα ολόκληρο BBC ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Όχι απλώς υπερβολική, τεράστια. Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Από την άλλη δεν μπορεί να μην αξιολογήσει κανείς το πόσα επώδυνα μέτρα ελήφθησαν στον 9.84 για να περιοριστεί όλο αυτό που περιγράφετε.

Έχουν γίνει βήματα, δεν αμφιβάλλω. Θέλει ένα μέτρο, διότι από την κατασπατάληση και τις καταχρήσεις στα όρια της διαφθοράς φτάσαμε στην ασφυξία. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζυγιστούμε, να ισορροπήσουμε.

Γιούνκερ

Δυσφορήσατε ακούγοντας τον Γιούνκερ να λέει ότι θα συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς του αυστριακού καγκελάριου όπως συνεργάστηκε με τον ακροδεξιό εταίρο του κ. Τσίπρα;

Δεν μου άρεσε η δήλωση αλλά μπορώ να κατανοήσω τις δυσκολίες του να καταφερθεί εναντίον μιας κυβέρνησης. Νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση είναι και αυτή που έγινε στην Αυστρία όσο κι αν σημαίνει μία αντιδραστική υπερδεξιά αναδίπλωση της Ευρώπης προς τον πιο σκοτεινό εαυτό της. Προσπαθεί να ισορροπήσει. Τώρα γιατί έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας δεν το καταλαβαίνω.

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη βλέπει να τις τρίχες της να ανασηκώνονται από την άνοδο της ακροδεξιάς το να χαρακτηρίζεται ο έτερος της αριστεράς στην Ελλάδα ακροδεξιός είναι ένα μείζον θέμα κατά τη γνώμη μου.

Ο κ. Γιούνκερ είναι πρόεδρος σε αποδρομή. Θέλει να τα έχει καλά με τα μεγάλα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Δεν νομίζω ότι έχει περιθώρια να κάνει τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζοντας κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να τον κρίνω από αυτό. Έχει πει πράγματα που ευνόησαν τη χώρα μας κατά καιρούς έχει πει και πράγματα πολύ σκληρά, πικρά, άδικα και άτοπα. Είναι τα δικά του πολιτικά παιχνίδια. Για να χαϊδέψει την Αυστρία θέλει να χτυπήσει την Ελλάδα. Είναι εντελώς άσχετο το ένα με το άλλο. Ο Κουρτς είναι ο Τσίπρας; Αυτά είναι ανοησίες και άστοχες συγκρίσεις. Ούτε ο Καμμένος είναι ο ρατσιστής των ελεύθερων δημοκρατών της Αυστρίας.

FYROM

Θα επιμείνω στο θέμα της συγκυβέρνησης γιατί την ώρα που πρωθυπουργός περιγράφει το success story του 2018, ότι έχουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων ή ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έρχεται ο κ. Καμμένος και δηλώνει ότι συμφωνία για το μακεδονικό με προσδιορισμό που περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν θα ψηφίσει. Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα και δεν καταλαβαίνω γιατί το προσπερνάμε έτσι.

Δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση. Τώρα ανοίγει και όλοι θα σταθούν με σοβαρότητα και μετριοπάθεια. Θα ζυγίσουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που ανοίγονται μπροστά μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία φάση γεωστρατηγικής αναβάθμισης και λόγω των συγκυριών και λόγω του γεγονότος ότι φαίνεται  να αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική και κοινωνική κρίση.  Νομίζω ότι θα γίνουν πολλές συζητήσεις σε άλλους τόνους, πολύ πιο σοβαρούς και με μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να προκαταβάλουμε τις εξελίξεις.

Άκουσα τον κ. Κοτζιά να απευθύνεται στην «πλειοψηφία ευθύνης» μετά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου που σημαίνει ότι τον κ. Καμμένο δεν τον εντάσσει και τόσο σε αυτή την πλειοψηφία.

Δεν μπορώ να κάνω τέτοια διασταλτική ερμηνεία σε μία κουβέντα. Πλειοψηφία ευθύνης μπορεί να σημαίνει όλους εκείνους που αναγνωρίζουν το διεθνές περιβάλλον και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Αιγαίο, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και βλέπουν ποια θέση έχει η Ελλάδα, βλέπουν ότι αναπτύσσει σχέσεις σοβαρές, στέρεες και με στρατηγικό βάθος και θα πράξουν αναλόγως. Ούτε αποκλείεται κανένας ούτε φωτογραφίζεται κανένας. Τώρα αρχίζει η συζήτηση και νομίζω ότι θα διεξαχθεί με όρους ιστορικής ευθύνης.

Καλές γιορτές στους ακροατές σας και νομίζω ότι ο 9,84 θα συνεχίζει να ακούγεται σοβαρός και νηφάλιος. Φαλτσάρει και καμιά φορά δεν πειράζει. Τα Μέσα πρέπει να έχουν αιχμές. Αν δεν έχουν αιχμές είναι άνοστα και νερόβραστα και δεν τα ακούει κανένας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter