image Ο Γιούνκερ έχει πει πράγματα ευνοϊκά για την Ελλάδα και άλλοτε άτοπα και σκληρά -στον 9.84 image Από τον κεντρικό τραπεζίτη, να υπάρχει πάντα πολιτική εκτίμηση σε διάσταση με την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον παράξενο -στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Με τροπολογία αποδεσμεύονται χρήματα που δεσμεύτηκαν από το δημόσιο ως οφειλές της ΑΕΠΙ» – άρθρο της Φ. Λαμπρίδη

Το ακόλουθο άρθρο της Φωτεινής Λαμπρίδη δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 2017, μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στην Ολομέλεια.
————-

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να πληρωθούν οι δημιουργοί που άφησε απλήρωτους η διοίκηση της ΑΕΠΙ αποδεσμεύοντας χρήματα που δεσμεύτηκαν από το δημόσιο ως οφειλές της εταιρείας προς αυτό.

Όπως δηλώνει το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ πρόκειται για μια απρόσμενα καλή εξέλιξη καθώς πολλοί δημιουργοί αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης εξαιτίας της κακής κατάστασης της εταιρείας, η οποία είναι εκτεθειμένη σε χρέη απέναντι στους πιστωτές της ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες δημιουργοί.

Το ΑΣΜΑ προσθέτει πως μετά τη συνάντηση των σωματείων με τον υπουργό επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και την υπουργό Λ. Κονιόρδου, πήραν προφορική δέσμευση πως η κυβέρνηση θα διερευνήσει τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο με κατεύθυνση Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρησης, ένα αίτημα το οποίο έχουν θέσει επιτακτικά τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ συγκεντρώνοντας 400 υπογραφές που αποτελούν την πλειοψηφία σημαντικών και ιστορικών ρεπερτορίων.

Ολόκληρη η επιστολή του σωματείου ΑΣΜΑ 450+:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΔΙΑΝΟΜΗ

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγο στη Βουλή με εισήγηση του Νίκου Ξυδάκη, ανακοινώνεται η απόφαση της κυβέρνησης , να πάρει την ευθύνη για να γίνει η διανομή που δεν έκανε η διοίκηση της ΑΕΠΙ . Η επίτροπος κυρία Μαρία Βλάχου θα διανείμει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ,, από χρήματα που δεσμεύτηκαν εξαιτίας των οφειλών της εταιρείας προς το δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιστρέφει στους δημιουργούς τα ποσά που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τους, τους ανήκουν, αλλά μπήκαν κι αυτά στη μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρισης των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Με την τροπολογία «θωρακίζονται» τα χρήματα αυτά ώστε να μην μπορέσει να τα κατάσχει άλλος πιστωτής στον οποίο χρωστάει η εταιρεία και να αποδοθούν στους δικαιούχους. Η τροπολογία γράφει σχετικά «Τα προς διανομή ποσά, δεδομένου ότι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διανομή πνευματικών δικαιωμάτων σε δικαιούχους, δεν θα πρέπει να είναι δεκτικά κατάσχεσης».

Η απρόσμενα θετική απόφαση αυτή της κυβέρνησης, μας χαροποιεί καθώς όλοι και όλες γνωρίζουμε πως για πολλούς συναδέλφους μας υπάρχει θέμα επιβίωσης , πέρα από την προφανή αγωνία για το μέλλον μας την κρίσιμη αυτή ώρα.

Το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ συγχαίρει την κυβέρνηση που άκουσε τα αιτήματα και την αγωνία των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών, οι οποίοι είναι απλήρωτοι , εξαιτίας της διοίκησης που παραμένει στη θέση της και επιμένει ακόμα και σήμερα , να αξιοποιεί τα όποια έσοδα από τα δικαιώματά μας , για τα λειτουργικά της έξοδα και τις συνδεδεμένες της εταιρείες. Ευχαριστούμε επίσης την επίτροπο κυρία Βλάχου που πράττει τα δέοντα προς το συμφέρον των δημιουργών.

Σας ενημερώνουμε επίσης πως σήμερα , συναντήθηκαν εκπρόσωποι των τεσσάρων σωματείων με τον υπουργό επικρατείας κο Χριστόφορο Βερναρδάκη και την υπουργό πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, οι οποίοι άκουσαν ξανά τις διαφορετικές θέσεις όλων και δεσμεύτηκαν πως όποια απόφαση πάρει η κυβέρνηση, θα είναι προς την κατεύθυνση ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ελεγχόμενου από τους δημιουργούς.

Το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ νιώθει μέχρι στιγμής δικαιωμένο και σας καλούμε μαζί με τους συναδέλφους της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ με τους οποίους μας ενώνει ο ίδιος στόχος, να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας για έναν οργανισμό καθαρό, δίκαιο, που θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες και στον οποίο θα έχουμε όλοι πρόσβαση, όπως δικαιούμαστε. Ελπίζουμε ότι και ο εισαγγελέας, θα πράξει αντίστοιχα και δεν θα καθυστερήσει άλλο την απόδοση της Δικαιοσύνης.

—-

Η ανακοίνωση του Άσματος δημοσιεύθηκε επίσης στο tvxs.gr με την ακόλουθη εισαγωγή: 

Τα χρήματα που δεν έδωσε η διοίκηση της ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, αναλαμβάνει να τους τα δώσει η κυβέρνηση μέσω της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, με τροπολογία που ψηφίστηκε και την οποία εισηγήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης. Πιο συγκεκριμένα , πρόκειται για τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ , τα οποία είχε δεσμεύσει το Ελληνικό δημόσιο από την εταιρεία ως οφειλές της ΑΕΠΙ προς αυτό.

Το ποσό αποδεσμεύεται με απόφαση της κυβέρνησης και θα δοθεί άμεσα στους δημιουργούς. Η τροπολογία διασφαλίζει μάλιστα τη «θωράκιση» του ποσού από άλλους πιστωτές που διεκδικούν χρήματα από την εταιρεία καθώς οι οφειλές της προς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, τράπεζες και δημόσιο, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το σωματείο ΑΣΜΑ 450 + που συγκέντρωσε μαζί με το σωματείο ΥΠΕΡΒΑΣΗ , 400 και πλέον υπόγραφες που περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των σημαντικών και ιστορικών ρεπερτορίων εξέδωσε ανακοίνωση.

Μέσα από αυτήν, συγχαίρει την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της , τονίζει πως θα ανακουφιστούν πολλοί δημιουργοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει φέρει την εταιρεία η διοίκηση και αισιοδοξεί πως θα εισακουστεί η πρόταση που έθεσε από κοινού με το σωματείο ΥΠΕΡΒΑΣΗ για δημιουργία νέου καθαρού φορέα Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης , μετά από προφορική δέσμευση του υπουργού επικράτειας Χρ. Βερναρδάκη και της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Στο τέλος της ανακοίνωσής του το σωματείο ζητάει για πολλοστή φορά την επίσπευση των διαδικασιών από τον εισαγγελέα που έχει στα χέρια του την επίμαχη δικογραφία.

—–

Τα άρθρα δημοσιεύθηκαν εδώ και εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter