image Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι: ο Κοσκωτάς, ο Ζούγκλας ο Σαλιαρέλης, ο Αγαπούλας που απέθανε κατάδικος, ο Τίγρης, ο Ρίγκο, ο Χοντρός-στον ΑΝΤ1 image Η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ ξέρουμε ότι δεν θα κρατήσει για πάντα – στο ράδιο 247

Η στρατηγική επένδυση σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία που θα «εξημερώνετο» φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε στις 14 Μαρτίου 2018 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σου ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ασκήθηκε πολιτική κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από την ελάσσονα αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά υπήρξαν και κάποιες παρατηρήσεις από τη μείζονα, σε θέματα της γενικότερης πολιτικής ατζέντας. Επίσης, τέθηκαν μάλλον ατυχώς ορισμένες ιδεολογικές παρατηρήσεις από τους κυρίους Κωνσταντινόπουλο και Κουτσούκο.

Υπό ποία έννοια, ατυχώς; Τα περί ναζισμού δεν τολμώ καν να τα συνεχίσω. Δεν καταλαβαίνω γιατί «σηκώνετε» αυτό το θέμα. Κάνετε ιδεολογική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπάρχει η Χρυσή Αυγή; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει το νεοναζιστικό φαινόμενο και θέριεψε στην Ελλάδα της κρίσης, του κοινωνικού μετασχηματισμού και των κοινωνικών ερειπίων; Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική σκέψη αυτή. Αν έχετε κάποια αγωνία για την ιδεολογική σας φυσιογνωμία, αν είστε δεξιοί ή αριστεροί, αυτό να το συζητήσουμε.

Μιλά ο πρωθυπουργός

Κάνετε αναφορά για διγλωσσία και για το τι λέει η Κυβέρνηση. Το έχουμε πει εκατό φορές κι εσείς ως κόμμα εξουσίας με παράδοση ξέρετε ότι στην εξωτερική πολιτική και στα μεγάλα θέματα, μία φωνή ακούγεται σε κάθε κυβέρνηση: Αυτή του πρωθυπουργού. Ό,τι πει ο πρωθυπουργός ισχύει. Και στην εξωτερική πολιτική και στα μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα, και στο Μακεδονικό και στα ελληνοτουρκικά, η φωνή του πρωθυπουργού ακούγεται. Αυτός είναι ο υπεύθυνος και αυτός «μιλάει».

Σε ό,τι αφορά την αγωνία σας τη θεμιτή και –ελπίζω- επικουρική στην εθνική προσπάθεια για την τύχη των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, γνωρίζετε πολύ καλά ότι συνελήφθησαν από ένα κράτος, το οποίο έχει κάνει χιλιάδες συλλήψεις δικών του πολιτών αλλά επίσης πολλές συλλήψεις ξένων πολιτών. Είναι ένα κράτος στο οποίο ισχύει στρατιωτικός νόμος. Δεν διακρίνεται εξάλλου η Τουρκία για τη δικαιοπραξία της και την τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου που χαρακτηρίζει τις δυτικές δημοκρατίες.

Νέα στρατηγική για την Τουρκία

Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι όλοι μας είμαστε ενώπιον μιας νέας ιστορικής φάσης. Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την ένταση. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση στρατηγική, πλέον, από την Ελλάδα.

Η στρατηγική επένδυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για μια Τουρκία που θα εξημερώνετο εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί άνευ όρων είσοδο της Τουρκίας στους κόλπους της ούτε η Τουρκία επιθυμεί ή θα ανεχθεί να έχει τον «ζυγό» του κράτους δικαίου και των κανονισμών και των περιορισμών που θέτει η μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία. Άρα και για την Ελλάδα, όλη η μεγάλη στρατηγική της εξημέρωσης του «θηρίου» μέσω των ευρωπαϊκών κανόνων θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Σε αυτήν την ιστορική φάση βρισκόμαστε τώρα, στη μεγάλη γεωπολιτική ρευστοποίηση της Μέσης Ανατολής και στους ισχυρότερους κραδασμούς που δέχεται η Μεσόγειος και η Ευρώπη. Έχουμε κι έναν Ερντογάν ο οποίος έχει μεταβληθεί σε έναν διεθνή ταραξία, απομονωμένο μεν από παραδοσιακούς του συμμάχους, αλλά που δεν παύει να είναι πολύ ισχυρός και πολύ επικίνδυνος. Τον διακατέχει και το πληγωμένο όνειρο αυτοκρατορίας, να γίνει ο ηγέτης του σουνιτισμού.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται ένα καινούριο στρατηγικό δόγμα με δεσμεύσεις, με συγκλίσεις, με επεξεργασίες, με σοβαρότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι είναι εντός της χάραξης εθνικής στρατηγικής με μακρά πνοή.

Πρόσκληση για εθνική πολιτική

Αν, λοιπόν, οι συνάδελφοι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το πρώην ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι έχουν κάποιον λόγο, κάποια έγνοια και μέριμνα και δύναμη να συμμετάσχουν σε μια νέα εθνική πολιτική, η πρόσκληση ήταν ανοικτή.

Προχθές συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ποταμιού, τον κ. Θεοδωράκη και συζήτησαν όρους, πλαίσια και προϋποθέσεις. Είναι ανοικτές οι θύρες. Είναι ανοικτή, διαρκής και επιτακτική η ανάγκη για εθνικές συγκλίσεις και εθνικές δεσμεύσεις. Παρόμοια πρόσκληση είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε δύο μείζονες περιπτώσεις θεσμικού χαρακτήρα και στην ψήφιση της απλής αναλογικής -και κωφεύσατε- και προς την κατεύθυνση μιας προοδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης και ακόμα περιμένουμε την απάντησή σας.

Αν, λοιπόν, έχετε μια γλώσσα η οποία επηρεάζεται από ένα προοδευτικό DNA, το DNA της προοδευτικής μεταπολίτευσης, αν θυμάστε το ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας της δεκαετίας του 1980, σκεφτείτε λίγο διαφορετικά. Δεν περιβάλλεστε από εχθρούς και αντιπάλους. Περιβάλλεστε από νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υλοποιούν και εκφράζουν νέα κοινωνικά υποκείμενα. Πιθανόν βέβαια να μην εκφράζετε λαχτάρες και ανάγκες της κοινωνίας όπως έχει διαμορφωθεί μετά το «πάρτι» του μεγάλου εκσυγχρονισμού, της μεγάλης «φούσκας», της μεγάλης εξαπάτησης και της μεγάλης διαπλοκής.

Δινομίας με τον Μπέο

Αν μιλάτε εσείς για διγλωσσία, θα σας υπενθυμίσω ένα περιστατικό δινομίας. Το 2010 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ο νόμος για τον «Καλλικράτη». Υπήρχε ένα άρθρο, το 236, το οποίο προέβλεπε για τους αιρετούς, εφόσον καταδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο για αδίκημα ατιμωτικό, να τίθενται σε αργία. Το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά και συμμετοχής δικής σας στην κυβέρνηση, τροποποιήθηκε αυτό το άρθρο και με χρήση αυτού του νέου νομοθετικού περιβάλλοντος ο κ. Μπέος ξαναβρέθηκε Δήμαρχος στον Βόλο.

Ο νόμος άλλαξε το 2014. Την ίδια περίοδο και άλλοι νόμοι της κυβέρνησης Παπανδρέου «απονομοθετήθηκαν» από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Και ο νόμος για την ιθαγένεια νοθεύτηκε. Και ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων νοθεύτηκε. Νοθείες έγιναν. Και ήρθε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατηγορείτε κυβέρνηση κατσαπλιάδων-λαϊκιστών και επανάφερε νομοθεσίες οι οποίες ήταν πράγματι εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές, επί τα βελτίω, ενισχυμένες και λειτουργούσες πλέον. Συμβάλλουν αυτά σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση της κοινωνίας; Εσείς τα «απονομοθετήσατε» επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ας μιλάμε, λοιπόν, επί της ουσίας πράξεων και συμβάντων σε αυτήν τη δύσκολη ιστορική περίοδο της κρίσης που ξεκίνησε το 2009-2010 και συνεχίζεται ακόμη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Είναι πολύ μεγάλες οι προκλήσεις και στο πεδίο της οικονομικής ανασυγκρότησης, της εθνικής ανασυγκρότησης -επιμένω να λέω- που κι εκεί χρειάζεται ένα εθνικό συμβούλιο με συγκλίσεις και δεσμεύσεις, με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον και στα ζητήματα της ασφάλειας και της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που περιβάλλει τη χώρα μας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη και στα ζητήματα ενίσχυσης και αναγέννησης της δημοκρατίας, η οποία πράγματι ταλαιπωρήθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Αν, λοιπόν, αναζητούν οι πολιτικές δυνάμεις εδώ την επόμενη μέρα, υπάρχουν σημεία, εστιακά έστω, μικρά πεδία, αλλά πεδία στα οποία χρειάζεται όλοι να συμφωνήσουν, γιατί συμφωνία σημαίνει δέσμευση, δεν σημαίνει «κορώνες» από του Βήματος, από τους τηλεοπτικούς «άμβωνες» ή από τα βήματα που δεν έχουν ευθύνη. Εδώ, καταγεγραμμένες απόψεις, κρίσεις και συγκρίσεις με αυτά που λέγαμε πέρσι και πρόπερσι και πριν από οκτώ χρόνια και με αυτά που πράτταμε.

Με αυτές τις παρατηρήσεις θέλω να θέσω μια σκέψη γόνιμη γιατί η κριτική από τα ορεινά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τους νεοναζί, μόνο στενοχώρια και θλίψη φέρνει. Ηρεμήστε και βελτιώστε λίγο το γλωσσικό ήθος. Δεν αρμόζει. Δεν σας μιλάει πια κανένας από την Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο για να μιλάτε έτσι.

Ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ήταν συμμαζεμένος, κόσμιος.

Σας ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.