Η στρατηγική επένδυση σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία που θα «εξημερώνετο» φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον image Γιάννης Στουρνάρας: τραπεζίτης;

Η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ ξέρουμε ότι δεν θα κρατήσει για πάντα – στο ράδιο 247

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι Στέφανος Τζανάκης και Γιώργος Μελιγγώνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 απάντησε ως εξής σε σχετικές ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων:

Για την κυβερνητική σχέση ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ:

Ο καθένας εκφράζει αυτό που πιστεύει και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει. Αυτή η πολιτική, εταιρική σχέση στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς προβλήματα. Οι επιλογές γίνονται βάσει σχέσης οφέλους και ζημίας. Έχει αποδώσει τους καρπούς που έχει αποδώσει. Το ξέραμε από την αρχή ότι δε θα είναι αιώνια, δε θα κρατήσει για πάντα, μπορεί να είναι ο καιρός για να ξανασυζητηθούν πράγματα και να τα ξαναδούμε από την αρχή. Όλα έχουν ένα σημείο θραύσεως ή ένα σημείο φθοράς. Θα το δούμε, αυτή τη στιγμή κυλάει η κατάσταση, προχωράει η Διακυβέρνηση.

Σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Αν μπει και αυτό στο «τραπέζι» θα αντιμετωπιστεί. Έτσι κι αλλιώς όλη η πολιτική είναι μια διαρκής διαχείριση κρίσεων, το διαπιστώσαμε αυτό τους τελευταίους δύο τρεις μήνες. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ένα μεγάλο γεγονός μετά το άλλο, έτσι που δεν προλαβαίνεις να το αφομοιώσεις πολιτικά και στις ιστορικές του διαστάσεις. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Όλα αυτά τα γεγονότα, τα δύσκολα και τα πυκνά θα πρέπει να τα αντέξουμε, να τα ξεπεράσουμε και να έχουμε και κάποιες νίκες.

Για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση:

Μετά το 2008- 2009 με το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κραχ, τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα. Κι ο χρόνος έχει περάσει πάρα πολύ γρήγορα και για πολλούς συμπολίτες μας με πάρα πολύ μεγάλο πόνο. Είχαμε πολύ πυκνά γεγονότα και το 2010 και το 2012 και το 2015. Το 2018 θα σφραγίσει το συμβατικό τέλος των μνημονίων.

Αλλά αυτή είναι η πολιτική ζωή. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον διανοητικά, να έχουμε τη μεθοδολογία και τον εξοπλισμό, να αντιδράσουμε, να καταρτίσουμε σχέδιο και να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στις δεδομένες συνθήκες. Τα πιο μεγάλα γεγονότα δεν τα θέτεις εσύ στην ατζέντα σου, αλλά εμφανίζονται στα χέρια σου και πρέπει να διαχειριστείς. Εκεί φαίνονται και οι καλοί καπετάνιοι και αυτοί που έχουν ιδέες και σκέψεις. Θα τα καταφέρουμε.

Για τη Novartis:

Το ότι σχολιάζει το θέμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δε σημαίνει ότι το τροφοδοτεί. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό και ιεραρχείται ψηλά. Το θέμα της Novartis δεν παρήχθη στην Ελλάδα ως δικαστική υπόθεση. Παρήχθη αλλού όπως και το θέμα της Siemens. Πρέπει με τις δικές μας δυνάμεις να το αντιμετωπίσουμε.

Για το ποδόσφαιρο και την πρόταση Φίλη για ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΠΑΕ – ΜΜΕ:

Πολιτικά είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, δεν ξέρω πώς μπορούμε να τη στοιχειοθετήσουμε, να τη θεμελιώσουμε, να τη χτίσουμε νομικά. Χρειάζεται πλαίσιο δημοκρατικό, χωρίς να παραβιάζεται η ισοπολιτεία και η ισονομία, που να βοηθάει την ομαλή λειτουργία όλου του συστήματος του ποδοσφαίρου. Νομίζω θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην έκθεση Tailor, από τη δεκαετία του ‘80, ο οποίος ναι μεν απεπέμφθη από την Θάτσερ, επειδή ήταν πολύ τολμηρές οι προτάσεις του, αλλά τα περισσότερα από αυτά που προέβλεπε εφαρμόστηκαν κάποια χρόνια μετά. Ως αποτέλεσμα, μεταμορφώθηκε το βρετανικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι μια αλλαγή που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Όλη αυτή η νοσηρότητα και τοξικά απόβλητα που έχουν συσσωρευθεί πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο δεκαετίες τώρα, δεν μπορείς με έναν νόμο και σε τρεις μήνες να τα καθαρίσεις. Αλλά μπορείς να βάλεις ισχυρά θεμέλια και με σκληρή δουλειά και αταλάντευτη βούληση, σε 4 – 5 χρόνια να έχεις αλλάξει το πρωτάθλημα.

Πρέπει όμως να σπάσουν αυγά. Χωρίς μέτωπο πολιτικό και πολιτειακό δεν μπορούν να φύγουν εύκολα οι απατεώνες. Για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η εκτελεστική εξουσία αλλά και η δικαστική. Αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτεία από τη μεριά της είναι να νομοθετήσει και με τις αρμοδιότητές τους τα όργανα της κυβέρνησης να είναι πάρα πολύ αυστηρά στην τήρηση των υπαρχόντων νόμων. Είναι σχεδόν μια σταυροφορία για ξεκαθάρισμα.

Για το πώς θα επιτευχθούν συναινέσεις στο ζήτημα του ποδοσφαίρου:

Μια κυβέρνηση μπορεί να σπάσει τους δεσμούς με το σημερινό σύστημα. Ας δούμε όμως μετά αν άλλες πολιτικές δυνάμεις ή άλλοι εξαρτώμενοι επιχειρήσουν να τις ξαναφτιάξουν. Όλα υπό το φως της ημέρας, της δημοσιότητας. Να ξέρουμε τι έγινε την άνοιξη του 2018 και μετά ας δούμε τι θα γίνει την άνοιξη του 2019. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Είναι η ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό για μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ποιος Έλληνας δεν θα στηρίξει την εξυγίανση;

===

Το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter