image Να αναπτύξουμε πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στις τουρκικές επιδιώξεις -στο Κόκκινο image Η σκέψη μας στην οικογένεια του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου και τους πιλότους που επιχειρούν με ρίσκα -στο πρώτο πρόγραμμα

Ο πατριωτισμός μετριέται με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη συνοχή πράξεων και κρίνεται εκ του αποτελέσματος -στο Realfm

Στο Real FM 98,7 και την εκπομπή των Δ. ΚαμπουράκηΒ. Λυριτζή μίλησε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Η συζήτησε περιστράφηκε γύρω από τις φήμες περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ και την όξυνση στα ελληνοτουρκικά.

Τι συμβαίνει και συχνά νόμοι της κυβέρνησης κρίνονται αντισυνταγματικοί; Πρόκειται για πολιτικές παρεμβάσεις από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας ή είναι κακή προετοιμασία των νόμων;

Καταρχάς αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στο ΣτΕ. Μερικές αποφάσεις του προβληματίζουν με τη λογική τους. Για την περίπτωση του ΕΦΚΑ δεν έχει δημοσιοποιηθεί η απόφαση οπότε θα ήταν παρακινδυνευμένο να σχολιάσω διαρροές και δεν θα τον κάνω.

Αν πρέπει όμως να μιλήσουμε πολιτικά θα έλεγα ότι μερικές φορές οι αποφάσεις και το σκεπτικό του ΣτΕ υπεισέρχονται σε ρυθμιστικές λεπτομέρειες του καθόλου δημόσιου βίου, οι οποίες είναι υπερβολικές. Προ μηνών γνωμοδότησε για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για το ποια μαθήματα πρέπει να εξετάζονται και ποια όχι.

Δείτε επίσης τι σχολιάζει και τι αποφαίνεται για τα θρησκευτικά. Δεν μπορεί το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο -δεν είναι συνταγματικό, θυμίζω- να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες θεολογικής υφής. Ούτε η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος να ήταν. Υπεισέρχεται όμως και κάνει μία διευρυμένη υπερερμηνεία του Συντάγματος για να καταλήξει ποια ύλη στο βιβλίο της Τρίτης Δημοτικού θα είναι διδακτέα!

Ο ΕΦΚΑ είναι πιο σοβαρό ζήτημα από τα θρησκευτικά…

Επαναλαμβάνω ότι για την περίπτωση του ΕΦΚΑ υπάρχει απλώς μία διαρροή, την οποία δεν θα σχολιάσω.  Η ενοποίηση των ταμείων είναι ένα γιγάντιο εγχείρημα το οποίο είχε τεθεί τουλάχιστον θεωρητικά ήδη από τη δεκαετία του ‘90. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αποτέλεσε αργότερα μνημονιακή δέσμευση. Το θέμα είναι ότι πρόκειται για μία τεράστια μεταρρύθμιση η οποία έγινε. Αν έγινε καλώς ή κακώς θα το εξετάσουμε ιστορικά. Πάντως για κάποιες μεγάλες ομάδες εργαζομένων λειτουργεί θετικά και κάποιες άλλες τις πιέζει. Ρυθμίσεις βελτιωτικές να γίνουν, αλλά αν καταπέσει στο σύνολό της ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτή;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη εφαρμογή. Υπάρχουν πλατφόρμες, οι άνθρωποι ρύθμισαν τις δουλειές τους. Η πολιτική λοιπόν ανάλυση αυτής της διαρροής (αν το θέλετε, με όποια αξία έχει μια διαρροή) είναι ότι δεν μπορείς να διαλύσεις ένα οικοδόμημα κοινωνικό, οικονομικό, θεσμικό από τη στιγμή που έχει δουλέψει ήδη δύο χρόνια. Θα υπάρξουν λύσεις, θα πρέπει να σπάσει το κεφάλι της και η κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία να νομοθετήσουν και να επιδιορθώσουν ό,τι χρειαστεί.

Ελληνοτουρκικά

Με τον Καμμένο τι γίνεται; Δύο γραμμές έχει η κυβέρνηση;

Επανειλημμένως το έχουμε πει εγώ και πάρα πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του  Κοινοβουλίου ότι υπάρχει συνεκτική θέση για εθνικά ζητήματα και δεν αποτελεί θέμα κομματικής απόχρωσης. Διότι το σύνηθες είναι ότι στα εθνικά δεν έχουμε θεαματικές αλλαγές από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Από κει και πέρα, την εθνική γραμμή στα μείζονα θέματα την εκφράζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης που είναι ο πρωθυπουργός. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραφωνίες ή και κακοφωνίες. Καμιά φορά δε οι  κακοφωνίες, οι λεονταρισμοί, οι υπερβολές και οι διαρκείς απαντήσεις στις φραστικές προκλήσεις της άλλης πλευράς μπορεί να είναι και επιβλαβείς.

Δείτε πέρα από τα ελληνοτουρκικά. Μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μία μείζων γεωπολιτική αναταραχή που κλιμακώνεται εδώ και 5-6 χρόνια και έχουμε φτάσει στο σημείο να παρατάσσονται τώρα απέναντι τα αεροπλανοφόρα, οι πυραυλικές συστοιχίες, οι αντιαεροπορικές ασπίδες, τα drone και τα stealth. Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη σοβαρότητα, λίγα λόγια, ενέργειες σοβαρές στο παρασκήνιο και η μεγαλύτερη δυνατή διπλωματική δραστηριότητα.

Ζούμε και σε τρελό κόσμο…

Γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά τρελά λόγια. Χρειάζεται σοβαρότητα. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν έκανε ένα σχόλιο ότι οι Ρώσοι δεν κάνουν διπλωματία του twitter και σε αυτό έχει δίκιο. Δεν μπορείς να εξαγγέλλεις μαζική πυραυλική επίθεση μέσα από το twitter όπως έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ και στο επόμενο τουίτ να τα μαζεύεις και να μιλάς για το σταμάτημα της κούρσας των εξοπλισμών. Είπε και την αλήθεια ότι τα ζητήματα είναι οικονομικά και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά υπονοώντας  ότι μπορούν να βλάψουν και οικονομικά.

Πράγματι πάνω στο δολάριο γίνεται όλη η αγορά ενέργειας και με διάφορες κινήσεις νομισματικές και οικονομικές έχει κατορθώσει η Wall Street και η Ουάσινγκτον να ασκούν μεγάλη πίεση στο ρούβλι και στην τουρκική λίρα. Είναι υβριδικός ο πόλεμος.

Χαμηλοί τόνοι από όλους λοιπόν. Δεν χρειάζονται οι κραυγές. Ο πατριωτισμός μετριέται με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη συνοχή μιας σκέψης και μιας αλυσίδας πράξεων. Και κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.