image Υιοθεσία, αναδοχή, συνεπιμέλεια – ενεργειακή πολιτική -«Επί του πιεστηρίου» image Για το Φορέα ανάπλασης Αθηνών — θεσμική συνέχεια, συνέχεια μνήμης

Για τον Β. Μαρινάκη: Η θέση των δημοκρατικών κομμάτων οφείλει να είναι θεσμική, νηφάλια, αλλά άτεγκτη

«Στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Του ζητήθηκε να πει τη γνώμη του για την εμφάνιση του εφοπλιστή και μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη ως «αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Δεν εμφανίστηκε ακριβώς έτσι, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που μάλλον βρίσκεται εν αμύνη, από κει που τα περασμένα χρόνια βρισκόταν σε διαρκή επίθεση. Μάλλον παίζει τώρα το δικό του «κατενάτσιο» εν όψει των δικαστικών περιπετειών του. Πολιτικά βέβαια στέκεται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Η πολιτική ρητορική του κ. Μαρινάκη είναι όχημα και εργαλείο. Ωστόσο αυτό το είδος λόγου εναντίον της κυβέρνησης παίρνει χαρακτηριστικά που προκαλούν διαφοροποιήσεις και αποστροφή από παραδοσιακούς φιλελεύθερους, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς που δεν θα ονόμαζα φιλο-ΣΥΡΙΖΑ, Πολλοί παραδοσιακοί φιλελεύθεροι, απορρίπτουν τη συλλογιστική Μαρινάκη, αν δούμε και τη σχετική αρθρογραφία. Αλλά και στη ΝΔ δε νομίζω ότι όλοι συμμερίζονται την ποιότητα λόγου και τις πρόδηλες ή άδηλες επιδιώξεις του κ. Μαρινάκη.

Η εκτίμηση μου, είπε ο Ν. Ξυδάκης είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα: οι σπασμοί μιας ολιγαρχίας η οποία έχει ξεβολευτεί. Παρά ότι έχουν φροντίσει να θωρακιστούν πίσω από τη δημοφιλία ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, να ενθυλακώσουν τη δύναμη που έχουν τα brand names των μεγάλων αθλητικών συλλόγων, ακόμα και οι οπαδοί τους έχουν πολιτική κρίση και βλέπουν ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις φανέλες. Από την άλλη μεριά η θέση των δημοκρατικών κομμάτων και της αριστεράς πάνω από όλα είναι μια αντιμετώπιση σκληρή, άτεγκτη και ταυτόχρονα θεσμική και νηφάλια.

Στο Κόκκινο: Υπάρχει ένα επιχείρημα που το χρησιμοποίησε ο κ. Μαρινάκης. Είπε ότι το κάνει επίτηδες η κυβέρνηση για να φανεί στην κοινή γνώμη ότι αυτός χρηματοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία με αμφιλεγόμενης προέλευσης χρήματα και έτσι με μια τέτοια ατζέντα πόλωσης και όχι μόνο, να πάει η χώρα σε εκλογές όταν έρθει η ώρα. Είναι έτσι; Το κάνει επίτηδες η κυβέρνηση;Την εξυπηρετεί μια τέτοια κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο ανοικτός πόλεμος;

Πόλωση ή συνεννόηση;

Η αντιπαράθεση έχει πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ μιας ακραίας πόλωσης. Είμαι υπέρ μιας αμοιβαίας δέσμευσης σε μια ελάχιστη βάση για θέματα που οφείλουμε να έχουμε συνεννόηση. Όπως είναι τα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής ή ακόμη και συμφωνία σε μερικά -ελάχιστα επαναλαμβάνω- ζητήματα που θα βοηθούσαν και θα θεμελίωναν την οικονομική, παραγωγική ανασυγκρότηση.

Από κει και πέρα αυτό που διακρίνουμε διαρκώς, ήδη από το 2015, είναι αυτή τη λύσσα των «ιδιοκτητών εξουσίας» η οποία δηλητηριάζει όλο το πολιτικό σκηνικό. Σημειώνω ότι τουλάχιστον από το 2012 έχουμε μία δομική ανατροπή των μεταπολιτευτικών συσχετισμών, έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος για πρώτη φορά σε όλη τη μεταπολίτευση δεν προέρχεται από κάποιο παραδοσιακό πολιτικό τζάκι, έχουμε κάποια ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά στην κατάσταση διαχείρισης της εξουσίας, που δεν ανήκουν στην τυπική ανθρωπολογία των βαρώνων του παρελθόντος. Αυτό είναι το θετικό. Από κει και πέρα αυτή η μάχη θα πρέπει να συνεχιστεί και θα έχει πολύ σκληρά χαρακτηριστικά. Δεν παραδίδουν τα ηνία οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να ζουν μόνο μέσα στην εξουσία και για την εξουσία, δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά.

Καθήκον της Αριστεράς και κάθε δημοκράτη σκεπτόμενου, είναι όχι να στηρίξουμε πρόσωπα -τα πρόσωπα εκφράζουν κάποιες ιδέες και κάποιους θεσμούς- αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, την ουσιαστικότερη διαδικασία της που είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και προπάντων ο σεβασμός στην αλλαγή. Και να αποκαλύψουμε, να φανερώσουμε με έναν νηφάλιο αλλά πολύ συγκροτημένο τρόπο τους αρμούς αυτού του πολιτεύματος. Νομίζω ότι η μεταπολίτευση έχει ολοκληρωθεί, η δημοκρατία έχει δείξει τις αντοχές της, έχει δείξει ότι έχει αρμούς, αλλά δεν αρκεί η διαπίστωση. Απαιτεί διαρκή ενίσχυση. Να μη ξεχνάμε την απειλή που δέχεται διαρκώς από μια εγκληματική οργάνωση νεοναζί, τα μέλη της οποίας δικάζονται και ενώ αμφισβητούν ευθέως  την ύπαρξη αυτής της δημοκρατίας και την ενίσχυση που έχουν λάβει και από μεγαλοπλούσιους, ολιγάρχες καθώς και το παιχνίδι που έχουν κάνει μαζί της.

===

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter