image Σε μια ζώνη γεωπολιτικής αστάθειας, δεν θα προχωρούμε με το σκεφτικό ενός ανθρώπου της ΕΚΤ -Στο Κόκκινο image Να επανέλθουν οι προβλέψεις «Καλλικράτη» για έκπτωση και αργία αιρετών για να θωρακιστεί η αυτοδιοίκηση -επίκαιρη ερώτηση

Λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ προσδίδει ισχύ στην Ελλάδα -στο ραδ. Alpha 989

Στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και το ραδιόφωνο του Άλφα μίλησε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Μια πιθανή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ μπορεί να ισχυροποιήσει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης της οικονομικής της παρουσίας στα Βαλκάνια και να προσδώσει εθνική αυτοπεποίθηση, είπε ο Ν. Ξυδάκης, μη παραλείποντας να εκφράσει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων: Σίγουρα όταν συναντώνται  δύο ηγέτες μετά από αλλεπάλληλες επαφές φαίνεται ότι υπάρχει έδαφος. Μας δημιουργεί μια αισιοδοξία αυτό, ότι θα υπάρξει πρόοδος.

Από κει και πέρα να είμαστε συγκρατημένοι και προσεκτικοί, να αναλογιζόμαστε ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο και ποιο το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας, να δούμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.  Έχω εκτίμηση ότι μάλλον χάσαμε διπλωματικό κεφάλαιο, εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να δούμε τα συμφέροντα ασφαλείας και να πράξουμε ανάλογα. Έχουμε μια κυβέρνηση εκεί (στην ΠΓΔΜ) που προσπαθεί να προχωρήσει κι εδώ μια κυβέρνηση που έχει ενσωματώσει εμπειρία και προσπαθεί να δώσει λύσεις».

«Τα συμφέροντα καβαλούν τα δίκαια»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ο κ. Ξυδάκης παρέπεμψε στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Χτες η ΚΟ ανέγνωσε ένα συλλογικό κείμενο όπου μιλά για φρίκη κι αποτροπιασμό για τα όσα συνέβησαν στη Γάζα. Επαναλαμβάνει την πάγια πολιτική θέση, ότι θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, μετά τη διάλυση του Ιράκ, φέρνουν ασύμμετρο φόρος αίματος, εξάγοντας ανασφάλεια και φόβο. Όταν έχουμε τέτοιου είδους συγκρούσεις υποχωρούν οι διεθνείς οργανισμοί και βγαίνουν μπροστά οι φωνές των μεγάλων κρατών, των εθνών κρατών και οι φωνές που υπερασπίζονται συμφέροντα. Και συχνά τα συμφέροντα αυτά δεν είναι των λαών, είναι συμφέροντα από συμπλέγματα συμφερόντων. Τα έχει πει ο Αϊζενχάουερ από το ΄60 για την επιρροή του κατεστημένου στις ΗΠΑ. Έτσι κινείται η ιστορία, τα συμφέροντα καβαλούν τα δίκαια, κι έτσι έχουμε ένα λαό που ζει φυλακισμένος στην Παλαιστίνη, που βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται στο ΙΡΑΚ, ένα λαό που βλέπει τη χώρα να ερημώνει στη Συρία. Το βλέπουμε δυστυχώς και πάλι».

Ό,τι κερδίζει ένας πρωθυπουργός είναι για τη χώρα

Με αφορμή τηλεοπτικό μήνυμα της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει σχέση με την διαμόρφωση εκλογικού κλίματος αλλά με την ανάδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται να ανακτήσει η χώρα τη διεθνή της θέση. «Δε φέρνει εκλογές το σποτ. Είναι μια προσπάθεια να καταγραφεί ότι ακούγεται η φωνή μας, ότι υπάρχει μια ενεργής σχέση με όμορες χώρες, ότι ανακτάται το διπλωματικό κεφάλαιο. Ήταν μια απάντηση σε κάποιες χώρες που μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο για την Ελλάδα, ξεχνώντας την ιστορία της, την πάλη κατά του φασισμού και ναζισμού, τη γέννηση της ΕΕ. Νομίζω τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανάκτηση εικόνας και διπλωματικού κεφαλαίου. Δεν είναι επιτυχία μόνο του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξωστρεφής, έχει δυνάμεις, προσπαθεί συνεχώς, αλλά είναι και η ιστορική συγκυρία. Ό,τι κερδίζει ένας πρωθυπουργός είναι για τη χώρα, όχι για το κόμμα», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε:  «Οι εκλογικοί κύκλοι έχουν τη δική τους λογική. Δε  γνωρίζω αν θα έλθουν οι εκλογές νωρίτερα. Η  αξιολόγηση έχει δρόμο, υπάρχουν εκλογές στη Βαυαρία, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα ενδεχόμενης αποφυγής των περικοπών στις συντάξεις συνέστησε υπομονή. «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ένα το πώς κλείνεις την συμφωνία για το χρέος, την αξιολόγηση,  και άλλο τι χώρο έχεις κατακτήσει και τι μπορείς να κάνεις για κοινωνικές ομάδες. Να κλείσει το Πρόγραμμα και έχουμε χρόνο» σημείωσε.

ΑΕΠΙ

Τέλος, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο για την άρση λειτουργίας της ΑΕΠΙ, είπε: «Έσπασε το απόστημα. Είχα παραγγείλει τον έλεγχο το 2015 και η οικογένεια που ήλεγχε την ΑΕΠΙ έκανε τα πάντα να μη προχωρήσει. Είναι στα χέρια των δημιουργών να οργανωθούν με διαφάνεια κι σωστή διοίκηση και  ευθύνη  του κράτους να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή. Δεν είναι μόνο ότι οι δημιουργοί ζουν από τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι ότι η μουσική είναι η ζωντανή κληρονομιά της Ελλάδας. Τσιτσάνης, Καλδάρας, Χατζηδάκης είναι η ιστορία μας. Είμαστε από τα λίγα κράτη που διαθέτει ζωντανή λαϊκή μουσική, που ‘χει λογιοσύνη. Πρέπει  να διαφυλαχτεί».

 ===

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter