image Ένα σαφές & λειτουργικό φορολογικό σύστημα θα επιβραβεύσει την εργασία και θα δώσει ώθηση στις δημιουργικές δυνάμεις Απαραίτητη μια ευρύτατη εκσυγχρονιστική αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης -στην Ολομέλεια

Μια erga omnes λύση σε ένα συνολικό πακέτο διευθέτησης θα διορθώσει το de facto όνομα «Μακεδονία» -στην KontraNews

Συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη στη Στέλλα Γκαντώνα δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontra News στις 10 Ιουνίου 2018.

  • Η λύση μετά από χρόνια με την ΠΓΔΜ για το oνοματολογικό, τι σηματοδοτεί;

Εφόσον επιτευχθεί, σηματοδοτείται το τέλος ενός αδιεξόδου 25 χρόνων. Όταν με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας αναδύονταν νέα κράτη και διαμορφωνόταν ο νέος χάρτης των Βαλκανίων δεν ήμασταν ενεργητικά παρόντες για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας· αναλωθήκαμε σε εσωτερικές έριδες. Εν τω μεταξύ πολλά άλλαξαν στην περιοχή μας. Άλλα κράτη αναζητούν βηματισμό, άλλα ταλαιπωρούνται από κρίσεις, άλλοι ονειρεύονται μεταβολές συνόρων. Δικό μας συμφέρον είναι τα σταθερά Βαλκάνια και η καλή γειτονία, όπως λ.χ. συνέβη με την ευρωπαϊκή ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας, την οποία υποστηρίξαμε χωρίς επιφυλάξεις. Αν αποκλείουμε διαρκώς την ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πιθανόν να είναι μόνο προσωρινό: είτε κάποια στιγμή θα παρακαμφθεί ευσχήμως η δυνατότητά μας για βέτο, είτε θα αφεθεί η ΠΓΔΜ στις μοχλεύσεις τρίτων, όπως η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να είναι παρούσα στα Βαλκάνια με κάθε τρόπο. Διπλωματικά αποτρέψαμε μέχρι τώρα την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ. Δεν θα είναι πάντα έτσι.

Τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια που δεν επιλύθηκε το ζήτημα; Και πώς θα είναι το μέλλον αν αφήσουμε το ζήτημα ανεπίλυτο; Η Ελλάδα το 1993 δέχθηκε να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της χώρας όταν εντάχθηκε στον ΟΗΕ. Εντέλει επεβλήθη de facto η χώρα να αποκαλείται «Μακεδονία» διεθνώς, και έτσι θα συνεχίσει να αποκαλείται όσα συλλαλητήρια και να γίνουν στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου σε ζητήματα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, παρά μόνον διμερώς. Ήδη έχουμε μια καταδίκη εις βάρος μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το 2011, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Άρα μια erga omnes λύση σε ένα συνολικό πακέτο διευθέτησης, στο πλαίσιο της καλούμενης εθνικής λύσης, θα διορθώσει το de facto όνομα «Μακεδονία» και θα προσφέρει μια σταθερή de jure λύση.

  • Σας φοβίζει ο παράγοντας των κοινωνικών αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα; Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα χάσει πόντους»…

Τα συλλαλητήρια της Τετάρτης δεν είχαν την ένταση και το μέγεθος που ανέμεναν οι διοργανωτές τους. Άλλα μπορεί να έχουν ή να τα προλάβουν οι εξελίξεις. Είναι θεμιτό και αναγκαίο να συγκροτείται ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου θα μπορεί να γίνει αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα. Φοβούμαι όμως ότι στα συλλαλητήρια, όπως διεξάγονται, υπερχειλίζει το συναίσθημα, ενίοτε και η συνωμοσιολογία, και απουσιάζουν τα επιχειρήματα.

Εν πάση περιπτώσει η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαμορφώνεται υπό την πίεση συλλαλητηρίων και υπό το κράτος αντεγκλήσεων και μικροκομματικών ανταγωνισμών. Απαιτείται ψυχρός υπολογισμός, στάθμιση ρίσκου και οφέλους, και μακρά προοπτική. Ο διαρκώς απειλητικός εξ Ανατολών γείτονας δεν μας επιτρέπει να σπαταλάμε διπλωματικό και άλλο κεφάλαιο στα βόρεια σύνορα.

  • Ο πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα αλλάξει άμεσα θεαματικά τη ζωή μας…

O πρωθυπουργός λέει το αυτονόητο. Μία οκταετής κρίση, η σφοδρότερη σε μέγεθος και διάρκεια που έχει υποστεί δυτική χώρα στην σύγχρονη εποχή εν καιρώ ειρήνης δεν θα μπορούσε να λήξει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπό μία έννοια, η κρίση δεν θα έχει πραγματικά λήξει, παρά μόνο όταν η χώρα θα έχει ανακτήσει το χαμένο πλούτο, το χαμένο ΑΕΠ, συγκριτικά με το 2007. Ωστόσο κάτι θα σημάνει ο Αύγουστος. Η τυπική λήξη των μνημονίων σηματοδοτεί την ανάκτηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας, το τέλος των σκληρών, συχνά παράλογων (ως προς τα εργαλεία) προγραμμάτων «στήριξης», τη διαρκή αβεβαιότητα. Οι αξιολογήσεις δεν θα είναι όπως σήμερα, η εποπτεία όμως των θεσμών θα σταματήσει μόνο όταν ολοκληρωθούν όσα έχουν συμφωνηθεί έως το 2022. Παράλληλα ευελπιστούμε ότι οι εταίροι θα κρατήσουν το λόγο τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Είναι μακρύς ο δρόμος, ανηφορικός, και πρέπει να τον διανύσουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

  • Πόσο ανήσυχος είστε για το χρονοδιάγραμμα της ρύθμισης του χρέους;

Εικάζω ότι η όποια ρύθμιση θα αποσαφηνιστεί μετά τον Ιούνιο, ίσως να μας τραβήξουν και μετά τον Αύγουστο. Η Γερμανία κωλυσιεργεί, ωστόσο το ΔΝΤ θα παραμείνει σαν τεχνικός σύμβουλος και πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να συνηγορεί για ρύθμιση του χρέους. Θετικό ρόλο μπορούν να παίξουν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Πώς θα πάτε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας κ. Ξυδάκη, έχοντας περικόψει τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019;

Θα πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό σχέδιο, ούτως ώστε, τηρώντας τις δεσμεύσεις για τους στόχους μετά τη λήξη του μνημονίου, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να μην πληγούν οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης, είναι ένας ορθολογικός τρόπος για να μην στραγγίξει περαιτέρω η αγορά, και είναι και θέμα πολιτικής ταυτότητας. Λέγοντας αυτό, στο μυαλό μου προτεραιότητα έχει πάντα η σταθερή ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Αυτή οφείλει να είναι η διαρκής έγνοια μας.

  • Η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ κλείνει σιγά σιγά τον κύκλο της; Τι λέτε;

Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές για το ζήτημα, από τις απαρχές της συγκυβέρνησης. Και ενώ δεν θα ήταν κακό ακόμα και να άλλαζα γνώμη, αφού η ιστορία εξελίσσεται, χρησιμοποιώ παρ’ όλα αυτά τα ίδια λόγια. Η συγκυβέρνηση ήταν τακτικής φύσεως, με στόχο την ανατροπή του μνημονίου, που δεν επιτεύχθηκε, και κατόπιν την αλλαγή του μείγματος λιτότητας, που σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε. Δεν μας ενώνουν με τους ΑΝΕΛ ούτε κοινό κοσμοείδωλο ούτε κοινές παραδόσεις και βιώματα, εντούτοις συνεργαστήκαμε ομαλά και δεν υπήρξε μεγάλη πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που να μην πέρασε από τη Βουλή. Τι θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές δεν το γνωρίζω. Πάντως η ιστορική αναγκαιότητα της τακτικής συμπόρευσης μετά τον Αύγουστο θα έχει παρέλθει.

  • Σύμπραξη με το Κίνημα Αλλαγής θα βλέπατε;

Βλέποντας παντού την άνοδο της ακροδεξιάς και του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού, θεωρώ ότι στην Ελλάδα είναι αναγκαία μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, βάσει αρχών και δεσμεύσεων. Ιδίως όταν τα χαρακτηριστικά ακροδεξιού ρεβανσισμού και διχασμού τείνουν να γίνουν δομικά στη ΝΔ.

Εξάλλου από το 2012 έχουμε διαρκώς κυβερνήσεις συνεργασίας, έως τώρα ετερόκλητες. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ξανά κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι με βάση τακτικές ανάγκες, αλλά με βάση κάποιο μίνιμουμ κοινών αρχών και με δεσμεύσεις σε τακτικούς στόχους. Αλλά και από την ανάγκη να εκφραστούν νέες ανάγκες και προσδοκίες στην κοινωνία μετά την κρίση. Τόσο ο λαός όσο και οι πολιτικοί θα μάθουν να ζουν με αυτή την προοπτική. Εμπόδια θα είναι η προσωπική ματαιοδοξία και η κομματική καμαρίλα, τα οποία δυστυχώς συχνά είναι πολύ ισχυρά στοιχεία.

  • Ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι ενόψει αυτοδιοικητικών πρέπει να πάτε σε «ανοίγματα» και συμπράξεις. Προσπαθείτε να μην επαναλάβετε τα λάθη του 2014;

Η αυτοδιοίκηση έχει δικά της πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κατ’ εμέ δεν πρέπει να είναι τόσο κομματικοποιημένη, με κομματικά χρίσματα, αμιγείς συνδυασμούς, δικούς μας, δικούς σας κ.λπ. Στην πράξη, ένας ικανός και συνεργάσιμος δήμαρχος μπορεί να γίνει αποδεκτός από μεγάλες πλειοψηφίες.

  • Με τη λειτουργία του κόμματος είστε ευχαριστημένος; Γιατί είδαμε πρόσφατα και την επιστολή των 36 βουλευτών για σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο συμπαγής και πειθαρχημένη των τελευταίων χρόνων, κυρίως λόγω της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζήσαμε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, και συνηθισμένο, να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική ομάδα για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης και να εκφράζει τις απόψεις της για την πολιτική της επόμενης μέρας. Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για να σηκώνουν το χέρι και να ψηφίζουν. Συζητούν, ακούν, σχηματίζουν απόψεις,τις εκφράζουν, επηρεάζονται και επηρεάζουν, συνδιαμορφώνουν συλλογικά την πορεία και τη φυσιογνωμία της παράταξης. Δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά χωρίς Δημοκρατία, χωρίς ζυμώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει αριστερός μόνο με υπακοή, χωρίς ελευθεροφροσύνη και αυτοϋπέρβαση. Το 2015 είχα πει ότι είμαστε καύσιμη ύλη της ιστορίας. Εξακολουθεί να ισχύει, ακόμη και για όσους δεν το συνειδητοποιούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter