image Επαναφορά ενιαίας τιμής βιβλίου και παροχή κινήτρων για ξένες παραγωγές στα θετικά του πολυνομοσχεδίου image Δυστυχώς μπορούμε να κάνουμε τα ίδια σφάλματα που κάναμε στο παρελθόν -στην τηλ. Βουλής

Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία -στο Ράδιο 984 της Κρήτης

Στο «Ράδιο 9,84» του Ηρακλείου Κρήτης και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Είναι μια συμφωνία σε χρόνο αναγκαίο, που οι κυβερνήσεις των Αθηνών προσπάθησαν να πετύχουν. Αρκετοί την επιδίωξαν. Είναι ώρα να γίνει, είπε καταρχάς ο Ν. Ξυδάκης, συμπληρώνοντας ότι θα μελετηθεί στη βάση του πλήρους κειμένου της. Εκτίμησε δε ότι θα διαμορφωθεί στη Βουλή πλειοψηφία για την κύρωσή της. Έχουμε ζώνες που πρέπει να εκπληρωθούν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να κλείνεις θέματα τώρα και να επικεντρώνεις τις προσπάθειες εκεί που πρέπει.

Εμφατικά, ο Ν. Ξυδάκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης επίλυσης του ζητήματος: Αξιώσαμε από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ να μπει σε διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής ονόματος. Πολλοί κάνουν βήματα αυτό-υπέρβασης. Και η Ελλάδα και οι γείτονες έκαναν κινήσεις. «Η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της», όπως λένε με την κυνικότητα τους τα ξένα ΜΜΕ. Αν ναυαγούσε αυτή η συμφωνία, νομίζω θα ευρίσκοντο παράδρομοι να προχωρήσει με το ντε φάκτο συνταγματικό της όνομα. Όταν κάτι σε συμφέρει και συμπίπτει και με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, το καλύτερο είναι να κινηθείς γρήγορα για να εκμεταλλευτείς τη συγκυρία. Οσάκις κάναμε εξωτερική πολιτική στα 200 χρόνια κινούμενοι από εσωτερικές έριδες είχαμε μεγάλες καταστροφές.

Δε μπορούμε να είμαστε στο σημείο του ’91 που λέγαμε ότι δε θα υπάρχει κράτος σε 10 χρόνια. Άντεξε. Βλέπουμε ότι υπάρχει, είναι ασθενές κράτος, δέχεται μοχλεύσεις από τις προσπάθειες «σουνιτοποίησης» των Βαλκανίων της Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Αυτά τα πράγματα πρέπει να βλέπουμε. Θέλουμε άραγε «σουνιτοποιημένα» Βαλκάνια ή θέλουμε μια χώρα φίλη, κοντινή με την οποία μοιραζόμαστε ίδιες αξίες;

Εκτίμηση μου είναι ότι η δυσκολία είναι στα Σκόπια. Εκεί φτιάξανε καριέρες και φτάσανε να είναι υπόδικοι κάποιοι. Μια γενιά πολιτικών εκμεταλλευόμενη τους Ελληναράδες έφτιαξε το κιτσιαρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχει δημιουργηθεί μια ελίτ επαρχιώτικης αλαζονείας. Όμως κάποιοι βλέπουν ότι αν δεν προχωρήσουν θα είναι στον αραμπά των δυτικών Βαλκανίων. Ωφελήθηκαν στο γειτονικό κράτος από τις εμπορικές σχέσεις με Ελλάδα.

Και κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης: Έχουμε κάποιες αιρεσιμότητες που ξεκινά να εκπληρώσει η άλλη πλευρά. Θέλουν χρόνο και κουράγιο από αυτούς. Στη δεδομένη στιγμή είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Τα επόμενα χρόνια να δώσουμε τη μάχη για τα διεθνή σήματα, τα προϊόντα ΠΟΠ, τους όρους των διεθνών οργανισμών στα οποία η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter