image Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία -στο Ράδιο 984 της Κρήτης Οι αρνητές της Δημοκρατίας και υποψήφιοι κατάδικοι δεν θα διαταράξουν τη συζήτηση -στην Ολομέλεια

Δυστυχώς μπορούμε να κάνουμε τα ίδια σφάλματα που κάναμε στο παρελθόν -στην τηλ. Βουλής

Στην τηλεόραση της Βουλής και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που συζητείτο στην Ολομέλεια.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε για πολλούς λόγους, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Στις μεγάλες διευθετήσεις όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν κάποιο πολιτικό όφελος. Είναι κατανοητό αυτό, ως ένα σημείο.

Τέτοια ζητήματα συχνά προκαλούν αναταράξεις στους κομματικούς σχηματισμούς. Το Μακεδονικό ίσως βάλει ένα λιθαράκι, ίσως αποδειχθεί επιταχυντής εξελίξεων για όλες τις παρατάξεις. Δεν το γνωρίζω. Ακόμα και στην κυβερνώσα αριστερά, η οποία απευθύνεται πλέον σε εθνικό ακροατήριο, έχοντας αναλάβει να οδηγήσει ένα λαό, ένα έθνος σε μια ιστορική περίοδο.

Η ΝΔ στο ρεσάλτο που κάνει για την εξουσία διαπιστώνει ότι έχει εξαντλήσει την πολιτική της συσπείρωση. Κατά τη γνώμη μου κοιτάει πώς θα ψαρέψει την ακροδεξιά δυσαρέσκεια, καθώς η δίκη για τη Χρυσή Αυγή είναι σε εξέλιξη και η εγκληματική αυτή οργάνωση μπορεί αύριο να μην υπάρχει. Αλλά στην αγωνία της να αξιοποιήσει αυτή την τελευταία δεξαμενή ψήφων για να επιστρέψει στην εξουσία δεν αντιλαμβάνεται ότι ένας τέτοιος προσεταιρισμός θα ήταν καταστροφικός για αυτήν, την ιστορία, την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία της.

Για το Μακεδονικό: Ουδέποτε εδώ και πολλά χρόνια δώσαμε στο λαό (και αυτό αφορά τους πάντες: πολιτικούς, διανοούμενους, δημοσιογράφους) να καταλάβει με ξεκάθαρο τρόπο τι σημαίνει εθνικό συμφέρον στα Βαλκάνια. Τι είναι προς συμφέρον του λαού μας και της χώρας, σε μια περιοχή που έχει ζήσει τεράστιες αλλαγές και αναταράξεις και εξακολουθεί και σήμερα.

Η Ελλάδα ήταν απούσα όταν άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια το ‘90. Ασχολούμασταν με τις δίκες. Δεν μπορούσαμε να συντάξουμε ενιαία γραμμή σε ένα ζήτημα που ήταν απαραίτητο να υπάρχει. Είχαμε έλλειψη πραγματισμού και δεν διευθετήσαμε το ζήτημα όταν έπρεπε. Το αφήσαμε να κακοφορμίσει. Σήμερα υπάρχει πρώτη φορά πλαίσιο συμφωνίας και φυσικά πολλές αιρεσιμότητες που μένει να υλοποιηθούν.

Ο κόσμος που αντιδρά, προφανώς δεν είναι «ακροδεξιός» στο σύνολό του. Υπάρχει εκείνος που έχει χάσει μέρος της σύνταξης, έχει άνεργο παιδί και τώρα αναρωτιέται συναισθηματικά «μα θα χάσουμε και το όνομα»; Δεν αρκούν δύο και τρία χρόνια για να αναπληρωθεί μια ελλιπής διαδικασία ενημέρωσης, που έδωσε το λόγο στους ακραίους για δύο δεκαετίες και πλέον. Όμως οι πολίτες της Μακεδονίας έχουν την ιστορική εμπειρία και συνείδηση που φτάνει σε αυτούς από τους παππούδες τους. Γνωρίζουν τι έχει συμβεί στην περιοχή τους προηγούμενους αιώνες. Ο Έλληνας είναι ισχυρός αφομοιωτής, κοσμοπολίτης. Είμαστε ένα μίγμα, τα τραγούδια μας είναι πολλών φωνών όπως έλεγε ο Σεφέρης. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και πιστεύω την έχουμε.

Η κυβέρνηση θα βγει ατσαλωμένη και δυνατή, η δε συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι πρωτοφανής. Το θέμα σε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και δοκιμασίες, μιλώ για την έξοδο από το μνημόνιο και τα ανοιχτά εθνικά θέματα  είναι να βγάλουμε τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα.

Η χώρα παραμένει διαιρεμένη, αν και όχι στον βαθμό του παρελθόντος. Δυστυχώς έχουμε τα περιθώρια να κάνουμε τα ίδια σφάλματα που κάναμε στο παρελθόν. Οσάκις όμως κάναμε εξωτερική πολιτική με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης και έριδας η χώρα οδηγήθηκε στον όλεθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.