image Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται λύσεις με ορίζοντα πολύ πέρα από μια κυβερνητική θητεία -στα Νέα image Ο πόνος και η ταλαιπωρία να μετασχηματιστούν σε μια νέα σοφία, η εμπειρία σε ευφυΐα @ Kontra News

Πολλά περισσότερα τα κέρδη από τη συμφωνία με τη ΠΓΔΜ -στην ΕΡΑ

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «Φαύλος Κύκλος» με  την Έλενα Καραγιάννη και τον Ξενοφώντα Ζηκίδη  μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Είπε:

  • Για τις πολιτικές ισορροπίες όταν έλθει προς κύρωση η συμφωνία με την ΠΓΔΜ στη Βουλή

Σήμερα γίνονται απλώς πολιτικές εκτιμήσεις. Μέχρι να έλθει στη Βουλή η κύρωση έχουμε καιρό. Πρόκειται για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αφορά τη θέση της χώρας μας. Η ευχή μας είναι να δώσουμε τη στήριξή μας στις μετριοπαθείς δυνάμεις στη γειτονική χώρα, ώστε η συμφωνία να προχωρήσει. Εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Από αυτούς θα εξαρτηθεί. Υπάρχουν αιρεσιμότητες στο κείμενο που έχει υπογραφεί. Πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση, σε κύρωση στη Βουλή, ενδεχομένως σε δημοψήφισμα. Έχουν μήνες μπροστά. Στο μεταξύ εμείς περιμένουμε και συνεξετάζουμε τα δεδομένα.

  • Για τι θα πράξουν οι βουλευτές

Η στάση που θα κρατήσουν βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις θα φανεί. Θα έχουν συμβεί ως τότε αρκετά πράγματα και στην ΕΕ και τη γείτονα και στη χώρα μας. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν από τους βουλευτές.

  • Για πιθανή αλλαγή των συμφωνηθέντων από τους γείτονες

Είναι σαφή τα στάδια και οι πολιτικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάθε πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι υπό αίρεση.

  • Για τα φαινόμενα βίας

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι  υπάρχει μια διάχυτη βαναυσότητα στο δημόσιο χώρο,  που κατά καιρούς παίρνει συγκριμένες μορφές. Υπάρχει βαναυσότητα και στη σκέψη και στις κουβέντες, αλλά αυτά είναι σχετικά αθώα όσο δεν παίρνουν βίαιες μορφές. Ακούς διάφορα σε καφενεία και ταξί. Από τη στιγμή που παίρνουν χαρακτήρα προπηλακισμού σωματικού ή λεκτικού κατά προσώπων εκλεγμένων, που εκπροσωπούν θεσμούς, αλλάζει. Έχουμε φαινόμενα στα οποία θα πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά και θεσμικά. Υπάρχουν άφρονες που υποκινούν και επιχαίρουν. Τέτοιες συμπεριφορές είναι υπονομευτικές του πολιτεύματος και της πίστης που έχουμε στους θεσμούς μας. Χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή τους.

  • Για την ταυτότητα

Έλληνες είμαστε και λεγόμαστε. Δεν είμαστε Κρητικοί ή Κυκλαδίτες. Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πολίτες της Β. Μακεδονίας. Είναι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Κάτι είναι. Έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, με τρόπο που να μη σε προσβάλλει. Ας δούμε  τη μεγάλη εικόνα. Επί 70 χρόνια, μέχρι το ’92,  δεν μπορούσαμε να βρούμε λύση. Υπήρξε αντίδραση όταν υπήρξαν κάποιες δυνατότητες να ρυθμιστεί το θέμα το ‘92. Είχαμε την περασμένη δεκαετία μια έξαρση με τον Γκρούεφσκι. Κτίσθηκαν καριέρες από εδώ και από εκεί. Η μισαλλοδοξία φτιάχνει και ονόματα. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μια αμοιβαία συμφωνία, να προχωρήσουμε ειρηνικά.

Στόχος είναι η μετεξέλιξη της περιοχής σε μια ζώνη σταθερότητας και συνεργασίας. Στην εποχή μετά το εμπάργκο, με την ενδιάμεση συμφωνία, οι οικονομικές σχέσεις δώσανε τη δυνατότητα για ουσιαστική επικοινωνία. Ενώ στα λόγια δεν αναγνωρίζαμε τίποτα, στην πραγματικότητα κάναμε δουλειές. Φτάσαμε να συμμετέχουμε στο 20- 25% του ΑΕΠ της γείτονος. Βοήθησαν αυτά τα πράγματα. Τα κέρδη, πολιτικά, εμπορικά και οικονομικά θα είναι στο μέλλον πολύ περισσότερα.

  • Για πολιτικές εξελίξεις

Από τις 20.8 που έχουμε  την τυπική λήξη των μνημονίων αλλάζουν κάπως οι συσχετισμοί, η ψυχολογία, οι ισορροπίες, μπαίνουμε σε μια ορθόδοξη περίοδο ανοικοδόμησης, με μια ασταθή Ευρώπη βέβαια, που συγκλονίζεται και πάλι, όπως με το προσφυγικό. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και ραγδαία.

Ο χρόνος στον οποίο θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα στη γείτονα, πιστεύω θα αξιοποιηθεί ώστε να εμπεδωθεί στην Ελλάδα και στις ψυχές των συμπολιτών μας πόσο προς το συμφέρον μας είναι μια συμφωνία με ηρεμία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.