image Σαν κυβέρνηση πρέπει να πράττεις και σαν κόμμα να εμπνέεις -στην ΕΡΑ image Μεταρρυθμιστική τόλμη, τίποτε λιγότερο -στην Εφημερίδα Συντακτών

Δεν πολώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που έχουν ευθύνες για την ιστορική περιπέτεια και περιμένουν στη γωνία -στο Real FM

Στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Real FM» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη μίλησε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

  • Για νέο Γραμματέα στο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα κόμματα χρειάζονται ανανέωση από καιρό σε καιρό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το χρειάζεται, που πρέπει να δει ποιες είναι οι νέες στοχεύσεις, και η χώρα που μπαίνει σε μια νέα ιστορική φάση.

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Συνιστά ανανέωση και ενίσχυση του κόμματος. Έχει το πολιτικό βάρος , το κόμμα τον ακούει, είναι παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλούς τοπικούς άρχοντες, από τη θητεία του στο Εσωτερικών. Μαζί με τον πρόεδρο θα έχουν την  ευθύνη για τη χάραξη της συνολικής στρατηγικής.

Κοντολογίς, είναι μια κίνηση ανασυγκρότησης της παράταξης και του χώρου.

  • Για ανασχηματισμό

Θα πρέπει να γίνει πιο πρακτικό και εστιασμένο το σχήμα. Η πολιτική κατεύθυνση είναι αυτή που μπορούμε να δούμε στη μεγάλη εικόνα από το 2012 και μετά. Είχαμε τη μεγάλη κεντροαριστερά  όπου δέσποσε τα ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε μετά σε κατάρρευση. Από το 2012 την εκφράζει αυτήν την παράταξη  ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του αντίληψη.

Αυτό που θα δούμε στις επόμενες εκλογές είναι το πώς θα ανασυγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία. Αυτό είναι το ζητούμενο σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η επισφάλεια και η αγωνία μαζί με ρευστότητα σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει και το φαινόμενο της σταθερής ανόδου μιας σκληρής εθνικιστικής ακροδεξιάς που μπορεί αν επιμολύνει τη χώρα περισσότερο από ό,τι η Χρυσή Αυγή.

  • Για το κλίμα πόλωσης

Πολώσεις προκύπτουν από τις θέσεις και τις φυσιογνωμίες των πολιτικών παρατάξεων. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνει. Παίρνει θέσεις σε αντιρατσιστικά ζητήματα και σε άλλα. Παίρνει θέσεις για το αν υπάρχουν ευθύνες και ποιοι τις έχουν, για τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια. Κάτι συνέβη στη χώρα το 2010. Υπάρχουν δυνάμεις που περιμένουν στη γωνία και επιδιώκουν να έχουν φωνή παρά τις μεγάλες ευθύνες τους. Θα κάνουμε τα ίδια λάθη; Ζήσαμε μια περιπέτεια. Δεν μπορεί να επιτρέψεις τη συνέχιση της διαπλοκής με τα Μέσα και τους εργολάβους. Όλο αυτό πρέπει να αλλάξει και να πάμε σε διαφορετικές ιδέες και πρόσωπα.

  • Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια αυτή και το 2012 και το 2015 και θα συνεχιστεί και το 2019 και μετά στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Η κοινωνία άλλαξε και δεν μπορεί να μένουν ίδιοι. Αλλάζει η πολιτική εκπροσώπηση. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή ήταν δέκα φορές υπουργοί εδώ και είκοσι χρόνια, θα πρέπει να είναι και πάλι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει κλείσει ο πολιτικός τους κύκλος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή με την αβελτηρία που έδειξε, οι κυβερνήσεις Σημίτη που έχουν ευθύνη για τη φούσκα και το πάρτι των εργολάβων, ακόμα και οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την αφέλειά τους έχουν κοστίσει. Από εκεί και πέρα όταν θες να κάνεις ανανέωση προχωράς.

Ελπίζω με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει καλά και δοκιμασμένα υλικά, όχι από κατεδαφίσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.