image Αρκετά ριζοσπαστική και δυνάμει ιστορική η μεταρρύθμιση που επιχειρείται με αμοιβαία συμφωνία εκκλησίας και πολιτείας -στο ρ. 247 image Στο RealFM: η παρεμπόδιση στο πολυτεχνείο δίνει πατήματα στους αναθεωρητές της ιστορίας

Οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί ανταγωνισμοί σωματείων και δελφίνων καλό είναι να καταλαγιάσουν

Στο Κόντρα Channel («Επί του πιεστηρίου») συζήτησε για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας με τους Μάκη Κουρή και Σπύρο Γκουτζάνη ο Νίκος Ξυδάκης. Συμμετείχε και ο καθηγητής Γιάννης Κονιδάρης

  • Για τη θέση των ιερέων με φόντο το προσύμφωνο Εκκλησίας – Πολιτείας

Η Πολιτεία θα τακτοποιήσει το ασφαλιστικό ζήτημα. Εργαζόμαστε για θέματα που χρόνιζαν αιώνες. Όλα θα γίνουν. Οι ιερείς είναι οι πνεύμονες, η καρδιά και η σπονδυλική στήλη της εκκλησίας… Να ζητά αυτή διαρκή κηδεμονία από το κράτος γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στην ιεραρχία;  Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν «παπαδοφάγοι» και παπαδολάτρες». Είναι πρόβλημα δομής.

Προωθούμε λύσεις για να βρει η εκκλησία την απολεσθείσα συνοδικότητά της.  Η εκκλησία θα πρέπει να επαναφέρει την παράδοση και να εκμοντερνιστεί δια της παραδόσεως.

  • Για την «οικονομική κάλυψη» της συμφωνίας

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η πολιτεία θα αναλάβει το κόστος, με ίσο ποσό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όλοι θέλουμε την αυτοτέλεια της εκκλησίας, οικονομική και πνευματική. Ας το δούμε αλλιώς. Σε όλη τη μεταπολίτευση είχαμε τρεις αρχιεπισκόπους κι ουδέποτε φτάσαμε τόσο κοντά. Δια της αδρανείας περνάγανε δεκαετίες.

Η διαρκής αδράνεια τελματώνει και οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Θα αναγνωρίσω θάρρος και πνευματικό και πολιτικό και στους δυο ηγέτες. Είναι μια ικανή αφετηρία για να εμπλουτίσουμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση κράτους εκκλησίας.

  • Για το αν υπάρχει νομιμοποίηση για τη διαμόρφωση ενός προσυμφώνου

Όλες οι συμφωνίες και πολιτικές και διπλωματικές, έτσι προχωρούν. Κι εδώ έχουμε μια ιδιότυπη «διπλωματική» συμφωνία. Δεν μπορεί να μη γίνονται  βήματα. Το θέμα είναι αν θέλουμε να μπει μια τάξη στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας.

Αν βουλιάξουμε στο τυπικό μέρος, τότε χαθήκαμε. Έχει νομιμοποίηση να συνομιλήσει ο επικεφαλής της εκκλησίας. Δεν μπορεί να έχουμε πολιτική αδράνειας. Έτσι πρέπει να προχωρήσει κάτι. Κάποιοι πρέπει να μιλήσουν. Άλλωστε είναι ένα προσύμφωνο.

  • Για το πολιτικό κλίμα εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος

Η πολιτική είναι πεδίο συγκρούσεων. Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία υπάρχει διαρκώς μια σύγκρουση. Την πραγματικότητα δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσουμε καλή η κακή. Υπάρχουν περίοδοι με έντονο κλίμα πόλωσης και περίοδοι πιο ήρεμες. Στην αναθεώρηση του 1974 του Συντάγματος, που έγινε μετά από μια μείζονα εθνική καταστροφή, η αντιπολίτευση σύσσωμη αποχώρησε. Κι όμως το Σύνταγμα ήταν καλό. Έγινε μια σύνθεση. Έτσι γίνεται. Ακόμη και σε μια συνταγματική αναθεώρηση αναδεικνύονται συγκρούσεις, κοινωνικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί και ιδέες.

  • Για την εκκλησιαστική περιουσία

Δεν υπήρχε διευθέτηση πριν. Είναι μια ακανθώδης διαφορά που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Πρώτη φορά έχουμε αναγνώριση προβλήματος.

Είμαι σε θέση να εκτιμώ ότι δεν απειλείται η οικονομική κατάσταση των ιερέων.  Θα πρέπει να καθησυχαστούν. Ούτε το ασφαλιστικό τους καθεστώς, ούτε το «στάτους» τους μέσα στο νομικό πρόσωπο της εκκλησίας θα διαταραχτεί.

Προτιμώ από την ακινησία, τη δυσπιστία σχέσεων, δομών  και τελικά την παρακμή, να  περνάμε σε μια φάση που ευαγγελίζεται κάποιες επανατοποθετήσεις. Και μόνο ότι αναγνωρίζεται ότι ότι υπάρχει περιουσιακό θέμα είναι κίνηση είναι σημαντική.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί ανταγωνισμοί σωματείων  και δελφίνων καλό είναι να καταλαγιάσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.