image Στο RealFM: η παρεμπόδιση στο πολυτεχνείο δίνει πατήματα στους αναθεωρητές της ιστορίας image Το πολυτεχνείο υπάρχει πέρα από οποιαδήποτε ασχήμια -στο Κόντρα Τσάνελ

Ιεραρχία: Αντιδράσεις θα υπάρξουν. Άλλες με σοβαρά και άλλες με έωλα επιχειρήματα -στην ΕΡΤ 3

Στην εκπομπή «Επικοινωνία» (ΕΡΤ3) με τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη μίλησε ο βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

  • Είναι οι συσχετισμοί τέτοιοι στην ιεραρχία ώστε ο κ. Ιερώνυμος να πετύχει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να εδραιώσει το κοινό ανακοινωθέν;

Δεν πιστεύω ότι ένας τόσο έμπειρος ιεράρχης όπως ο αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτης Θηβών, συνοδικός και υπεύθυνος οικονομικών της Εκκλησίας παλαιά και πλέον επί πολλά έτη στην κεφαλή της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου, θα προχωρούσε σε μία κίνηση δυνάμει ιστορική χωρίς να έχει συζητήσει και εξασφαλίσει την συναίνεση μεγάλου μέρους των Ιεραρχών. Πιστεύω βεβαίως ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, άλλες με σοβαρά επιχειρήματα και άλλες με έωλα, ωστόσο νομίζω ότι θα πρυτανεύσει μία διάθεση σύνθεσης για το καλό της εκκλησίας πρωτίστως και κυρίως για την αμοιβαία καλή συμβίωση Πολιτείας και Εκκλησίας.

  • Κατά πόσο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολιτικοποίηση αυτής της αναμέτρησης; Ήδη από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για προσπάθεια καπελώματος από την πλευρά του κ. Ιερώνυμου για λογαριασμό και συμφέρον της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Ο κ. Άνθιμος, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη ο οποίος πριν από λίγο καιρό τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον αντιφατική. Αντιφάσκει ως προς τον εαυτό του  και ως προς αυτά που είπε το πρώτο 24ωρο μετά το κοινό ανακοινωθέν. Επιπλέον δεν μας λέει ακριβώς ποια είναι η θέση και η άποψή του ως προς την εκκρεμότητα η οποία υπονομεύει την υγιή και εξελισσόμενη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας σχεδόν σε όλον τον 20ο αιώνα.

Η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει από τη δεκαετία του 1920 που συντάσσεται ο μεγάλος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πολιτεία είχε τότε αναγκαστεί, για να προικοδοτήσει πρόσφυγες και αναγκεμένους ανθρώπους όπως όφειλε, να απαλλοτριώσει μεγάλα μέρη της εκκλησιαστικής περιουσίας και η Εκκλησία ορθώς δεν έφερε αντιρρήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα  διαμφισβητούμενα ζητήματα στα οποία το πλαίσιο το οποίο εξαγγέλεται προσπαθεί να βάλει τάξη.

Η ακινησία και η αδράνεια φέρνουν προβλήματα, ενώ με το χρόνο αλλάζουν τα νομικά καθεστώτα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο θα δικαίωνε προσφυγές, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, και θα βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση η σχέση Εκκλησίας Πολιτείας. Είναι καλό να προλαβαίνουμε, να βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο και διαφάνεια.

Με αυτό το προσύμφωνο και τη σύγκλιση που επιδίωξαν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος επιχειρείται να ξεκαθαριστεί και η μισθοδοσία. Και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ουδέποτε είχε ληφθεί ξεκάθαρη στάση. Οι ιερείς δεν είναι τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι, είναι θρησκευτικοί λειτουργοί. Υπάρχουν αποφάσεις και του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αυτού. Αυτές τις ασάφειες και τις εκκρεμότητες που κουβαλάμε σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου του 21ου αιώνα θα πρέπει να τις ξεκαθαρίσουμε προς αμοιβαίο όφελος και με αμοιβαίο σεβασμό. Αυτός είναι ο πυρήνας της συμφωνίας και απαιτούσε θάρρος και από τη μεριά του Αρχιεπισκόπου και από τη μεριά του Πρωθυπουργού.

  • Υπάρχουν και ενστάσεις ως προς το πρωθύστερο. Αν θέλεις να το κάνεις με όρους δημοκρατικούς πηγαίνεις στη βάση της Ιεραρχίας, διαβουλεύεσαι  και μετά βγαίνεις να κάνεις ανακοινώσεις.

Οι μεγάλοι διπλωματικές κινήσεις διεθνώς -και αυτή είχε διπλωματικό χαρακτήρα- δεν γίνονται με παράτες και συνέδρια. Έχουν γίνει συζητήσεις εδώ και πολλά χρόνια στους κόλπους της ιεραρχίας. Είναι λίγο αφελές εκ μέρους μας να πιστεύουμε ότι όλοι αιφνιδιάστηκαν. Περισσότερο μπορεί να αιφνιδιάστηκε ο πολιτικός κόσμος από οποιονδήποτε μητροπολίτη. Υπάρχει και ένα ποσοστό υποκρισίας. Mαίνεται εξάλλου και μία αναμέτρηση δελφίνων. Και εκεί γίνεται πολιτική, όχι μόνο στη Βουλή.

===

Εδώ το σχετικό βίντεο από τη σελίδα της τηλεόρασης. Ο Ν. Ξυδάκης εμφανίζεται περίπου στο 0:52:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter