image Το πολυτεχνείο υπάρχει πέρα από οποιαδήποτε ασχήμια -στο Κόντρα Τσάνελ image Πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός: στηρίζουμε τον κοινωνικό κορμό -στην ΕΡΤ

Αν η κρίση αποθηριώνει την κοινωνία δεν μας σώζουν ούτε συντάξεις ούτε «πακέτα» -στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1) μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης. Στο πάνελ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Το μεγάλο θέμα της ημέρας είναι τα ευρήματα για τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου και η φυλακισμένη καθαρίστρια, ξεκίνησε ο Ν. Ξυδάκης. Αυτή είναι η κοινωνία.

Η δολοφονία αποκαλύπτει μια κοινωνία μίσους, τυφλότητας, φρικτής αδικίας και έλλειψης επαγγελματισμού & σοβαρότητας από τη μεριά του κράτους. Έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες για να πιστέψουμε και μέσα μας ότι δεν ήταν παρά ένας χυδαίος δημόσιος φόνος υπό τις κάμερες των κινητών.

Αν η κρίση αποθηριώνει και εκχυδαΐζει την κοινωνία, αν τη βάζει στη σφαίρα της αυτοδικίας και του νόμου του Λιντς έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Ούτε οι συντάξεις μας σώζουν, ούτε η αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τα πακέτα. Είναι πρόβλημα βαθύτερου πολιτισμού.

Βγαίνει από μια κρίση η κοινωνία, βρίσκεται ακόμη εντός της, πασχίζει να βγει. Εκτός από τα τραύματα που έχει αφήσει στην καθημερινότητα, εκτός από τη δυσχέρεια στη ζωή κάθε νοικοκυριού, δεν πρέπει να αφήσει και μοχθηρία, μνησικακία και κοινωνικό αυτοματισμό. Η περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου είναι τέτοια.

Τίθεται με σφοδρότητα ένα ερώτημα: μπορεί ο υποτιθέμενος νοικοκύρης να αυτοδικήσει, να δολοφονήσει αυτόν που είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, είτε επειδή είναι διαφορετικός είτε επειδή είναι ομοφυλόφιλος είτε επειδή διαφέρει ο λόγος του;

Όλη η Δημοκρατία από την εποχή του Ρήγα Φεραίου και της Γαλλικής Επανάστασης βασίζεται στην υπεράσπιση του αδυνάτου, του άλλου, της διαφορετικότητας. Βγαίνουμε από την κρίση. Αλλά να μη βγούμε λαβωμένοι από το μίσος και την αυτοδικία.

Προσλήψεις -Συμφωνία

Παράλληλα, αναφερόμενος στη μη συμπερίληψη πολλών φορολογουμένων στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ο Ν. Ξυδάκης είπε: όπως μας βρήκε η κρίση απροετοίμαστους ως παραγωγική δομή, ως οργάνωση κρατική, η αντίδραση των σχεδιαστών του προγράμματος  ήταν  πρόχειρη και βίαιη κι «έπεσαν»  ορίζονται τα μέτρα. Έτσι και τώρα οριζόντια πάμε να ανατάξουμε την κοινωνία. Σαφώς δε θα είναι όλα τα αντίμετρα εξειδικευμένα και ακριβοδίκαια, μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα. Θέλει χρόνο η όλη προσπάθεια, Χρειάζεται δικαιοσύνη στην απόδοση.

Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για εκλογικές προσλήψεις.

Ενδεχομένως να υπήρχε μια βιασύνη. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι με θάρρος, σύνεση και οικονομία δεδομένων για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες επιχειρείται μια δίκαιη ρύθμιση με αμοιβαίο όφελος. Αυτό πρέπει να δούμε με καταλλαγή, ηρεμία και σοβαρότητα. Να μη δίνουμε έμφαση στη δελφινολογία και τα μαχαιρώματα εν όψει ιεράς διαδοχής.

Ακούστηκαν πολλά πράγματα, τα περισσότερα μη στοιχειοθετημένα. Έγινε «υπέρ-ερμηνεία» προθέσεων και δίκη προθέσεων πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου. Ακούστηκαν και κάποιες βαριές  κουβέντες. Με θλίψη βλέπω ότι μοχλεύτηκε μια επιχειρηματολογία πάνω στην αντίθεση ιερέων-μητροπολιτών.

===

Η εκπομπή, εδώ. Ο Ν. Ξυδάκης εμφανίζεται στο 2:23:30 περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter