Ευρώπη: η πολιτική αμηχανία μεγάλων δυνάμεων μπορεί να την οδηγήσει στο μεταφασισμό -στο Κοινοβούλιο image Μείωση της φορολογικής υπεράντλησης: Η κυβέρνηση ασκεί τη μόνη λογική πολιτική -στο Κόκκινο

Το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό, δεν μπορεί να κάνεις ντου και να παραβιάζεις αίθουσες- Στον 24/7

Στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού μίλησε ο  Νίκος Ξυδάκης την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Για τις καταλήψεις μαθητών με αιχμή το Μακεδονικό

Είναι επικίνδυνο και τοξικό το φαινόμενο για την νεολαία και κοινωνία. Τα παιδιά συχνά ανάβουν, παίρνουν φωτιά για κάποιους λόγους και τότε κάποιος μπορεί να αξιοποιήσει το νεανικό πάθος.

Μερικά συνθήματα από αυτά που προβάλλονται από ορισμένους είναι αμιγώς φασιστικά. Π.χ. το «Ελλάς ή τέφρα» είναι φασιστική ιδεολογία. Να καταλάβουν τα παιδιά ότι αυτά δε χωρούν στην Ελλάδα που έχει υποφέρει από την ναζιστική Κατοχή κι ότι αυτό το πάθος πρέπει να διοχετευτεί αλλού. Τα παιδιά πρέπει να ρωτήσουν, να μάθουν, να απαιτήσουν απαντήσεις.

Για πολιτική υποδαύλιση των κινητοποιήσεων

Νομίζω θα συζητηθούν τα θέματα αυτά στη Βουλή. Ο κ. Παναγιώταρος είναι υπόδικος και παρόλα αυτά παίζει το παιχνίδι του. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει αντίδραση και μέσα στα σχολεία.

Στο δημοκρατικό κράτος ο ρόλος του δασκάλου είναι να γαλουχήσει τα παιδιά, να τα κατευθύνει, να δώσει αξίες για την κοινωνία και τη ζωή. Ιστορικά, δεν είναι όλες οι καταλήψεις ίδιες και δεν έχουν όλες την ίδια μαζικότητα και φλόγα. Ωστόσο οι μαθητικές καταλήψεις κάποτε έφτιαξαν μια συνείδηση, έστω κι αν μακροπρόθεσμα κάποιες φορές, όχι πάντα φυσικά, εκφυλίστηκαν. Το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό, δεν μπορεί να κάνεις ντου και να παραβιάζεις αίθουσες. Πρέπει να ακούγεται μια γνώμη συλλογική και δημοκρατική, βγαλμένη από το σύνολο των μαθητών. Αλλιώς, όπως όλα τα όργανα και εργαλεία της δημοκρατίας, με την κατάχρηση αχρηστεύεται.

Απέναντι στα τοξικά συνθήματα και στο φασισμό που μπαίνει από την πίσω πόρτα στο σχολείο και βγαίνει από την μπροστινή με την προβιά του δήθεν πατριωτισμού, δεν έχουμε καμία αμηχανία. Απλώς δεν θέλει κανείς να τα βάλει με τα παιδιά. Πάνω στις τοξικές αναθυμιάσεις που αναδύονται με την εμφάνιση ενός χύδην αντιμακεδονισμού (δεν μιλώ για τις ανησυχίες των πατριωτών αλλά για τον εθνικιστικό εσμό), γίνεται κερδοσκοπία.

Όλοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι. Έχει γίνει σημαία της ΝΔ η ανομία, το «τάξις και ηθική», όταν όμως προκύπτουν φαινόμενα όπως αυτά που περιγράψαμε δεν βγαίνει ψίθυρος. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει κινητοποιήσεις στα σχολεία. Αλλά δεν είναι όλες οι καταλήψεις ίδιες. Ο πρώτος στόχος της Αριστεράς είναι η πειθώ. Έχει ατονήσει το δημοκρατικό κίνημα. Είναι κάτι που πρέπει να ξαναδεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Αντισημιτισμός

Επιτέλους να γίνουν συζητήσεις. Σας δίνω ένα παράδειγμα από την ΕΕ. Ένας στους  20 Ευρωπαίους δεν ξέρει τι είναι το Ολοκαύτωμα. Αλλά 6 στους 20 νομίζουν ότι οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη επιρροή. Βλέπουμε ότι ο αντισημιτισμός  κυριαρχεί. Δε νομίζω ότι τα παιδιά συμμερίζονται αυτά τα συνθήματα, απλώς τα αναπαράγουν.

Υπάρχει εξάλλου σύγχυση και στους ενήλικες. Μπερδεύουν τα τηλεπαιχνίδια με τους παλληκαράδες και την ιστορία. Έχει, ίσως, ατονήσει, το δημοκρατικό κίνημα, ίσως το σχολείο δεν διδάσκει την ιστορία. Πρέπει να προβληματιστούμε ως κοινωνία.

=====

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του σταθμού (συμπεριλαμβάνει το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter