image Millennials: το υπαρξιακό είναι πολιτικό ― Ένα Βλέμμα, στο Έθνος image Στη αντιπροσωπευτική δημοκρατία λειτουργείς με το ορθό και το εφικτό, όχι μόνο με το λαϊκό αίσθημα -@Action 24

«Να συναντηθούν βουλευτές και από τις δυο χώρες» -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιου μίλησε ο βουλευτής της Β΄Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το αν η κυβέρνηση κινήθηκε με διάθεση συνεννόησης σε σχέση με τα άλλα κόμματα:

Ανεξαρτήτως της διαδικασίας, που μπορεί να είχε κάποιες ελλείψεις, το ζήτημα έχει μεγάλη πολιτική ουσία, έχει ιστορική σημασία. Εντέλει στην πολιτική τοποθετείσαι με βάση αυτό που συμβαίνει, με βάση τη δυναμική και την επιχειρούμενη επίλυση. Ζυγίζεις τα πράγματα από δω και μπρος. Ζυγίσεις τα θετικά και αρνητικά και παίρνεις θέση.

Δεν μπορούμε να λέμε πάντα ότι θα κάνουμε πράγματα που «ενώνουν». Η πολιτική είναι πεδίο συγκρούσεων και διαχωρισμών, δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει με έναν συγκεκριμένο τρόπο ένα φανερό ζήτημα 27 ετών, που εκκρεμεί σιωπηλά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκρουσιακό είναι αφ’  ης στιγμής ετέθη. Από τότε ήταν ένα συγκρουσιακό πεδίο. Οδήγησε μια κυβέρνηση να πέσει .

Από τη στιγμή που ελήφθη η πρωτοβουλία εκλήθησαν τα κόμματα. Αυτό που αιτιάται η αντιπολίτευση είναι γιατί δεν εκλήθησαν προτού αναληφθεί η πρωτοβουλία. Ένα έλλειμμα που μπορεί να εντοπίσει κανείς, είναι ότι δεν έγινε ενημέρωση. Όλα μπορεί να γίνουν και καλύτερα. Στην παρούσα φάση έγινε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία και η κυβέρνηση παίρνει το κόστος. Η συζήτηση όμως διαρκεί πάνω από ένα χρόνο. Στο χρόνο που κύλησε υπήρξαν πολλές δυνατότητες.

Το καλοκαίρι του 2017 έχουμε αλλαγή κυβερνήσεως απέρχεται το καθεστώς Γκρούεφσκι κι έρχεται στα πράγματα ο Ζόραν Ζαέφ, αυτός ανοίγει την πόρτα κι έρχεται να συζητήσει.

Για τη κριτική που ασκεί το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ:

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα και τοποθετήθηκε στο Μακεδονικό. Ήταν κάπως αντιφατικές οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είχε οξυδέρκεια. Κάναμε εμπάργκο, επιλέξαμε μια επιθετική λύση… Σε ένα περίκλειστο  κράτος δεν κλείνεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Θα καταδικαζόμασταν διεθνώς. Η Ενδιάμεση Συμφωνία έδωσε μια ανακούφιση και ευκαιρία π.χ. σε ελληνικές επιχειρήσεις να ανθίσουν εκεί.

Ουδέποτε σε καιρό ειρήνης μια χώρα επιβάλλει σε άλλη, αλλαγή ονόματος και όλα όσα συγκροτούν το ιδρυτικό αφήγημά της. Εδώ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών γίνονται βασικές διευκρινίσεις, αλλάζει η άλλη πλευρά πολλά, από εκεί και πέρα δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί το ΚΚΕ λέει ότι η συμφωνία προάγει τον εθνικισμό.

Ο κυρίαρχος εθνικιστικός λόγος σήμερα δεν δέχεται ούτε σύνθετη ονομασία… Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ το δεχόταν κάποτε.

Είναι αδύναμα τα επιχειρήματα ότι υπάρχει αλυτρωτισμός κι εθνικισμός. Όλοι γνωρίζουν. Μόνο η Αυστρία άλλαξε Σύνταγμα με τα όπλα του νικητή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωφελεί τη Βαλκανική συνολικά η συμφωνία, φτιάχνοντας την ίδια στιγμή ένα πλαίσιο όπου η Ελλάδα είναι ειρηνοποιός δύναμη και ηγεμονεύουσα. Υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Άραγε, προκαλεί ο Ζάεφ και δεν προκαλούσε το κιτσαριό και η τρέλα εκεί; Τους είχαμε αφήσει στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και τώρα τους διασφαλίζουμε τη συνοχή.

Θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ας πάμε βουλευτές στο Μοναστήρι, στη Μπίτολα, να φωνάξουμε βουλευτές από τη γείτονα κι ας καθίσουμε σε ένα τραπέζι να υψώσουμε τα ποτήρια, να διατρανώσουμε την ανάγκη για ειρήνη και φιλία μεταξύ των δυο πλευρών.  Με κορώνες από έδρας και από άμβωνος δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική.

~~~

Ολόκληρη η εκπομπή εδώ. Η συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο Ν. Ξυδάκης ξεκινά περίπου στο 1:46 περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.