image «Να συναντηθούν βουλευτές και από τις δυο χώρες» -στην ΕΡΤ image Οι δύο λαοί μαζί θα προχωρήσουν -στο ραδ. Alpha 989

Στη αντιπροσωπευτική δημοκρατία λειτουργείς με το ορθό και το εφικτό, όχι μόνο με το λαϊκό αίσθημα -@Action 24

Στην εκπομπή Brainstorming με τους Γιώργο Πιέρρο και Σταμάτη Ζαχαρό (Action24) μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης.

Δημοσ.: Με την κίνηση της κυβέρνησης να σχηματιστεί η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό που καταφέρατε είναι να διαλύσετε την κυβέρνησή σας -αφού χάσατε τον κυβερνητικό σας εταίρο- και ταυτόχρονα το μοναδικό κόμμα το οποίο διαχρονικά αλλά και στο θέμα των Πρεσπών σας στηρίζει, το Ποτάμι. Το θεωρείτε επιτυχία;

Ν. Ξυδάκης: Καταρχάς δεν δέχομαι ότι διαλύσαμε κάποιο κόμμα. Κανένας δεν μπορεί να διαλύσει τον άλλον. Τα κόμματα διαλύονται μόνα τους. Κάποιος που φεύγει, φεύγει γιατί το αποφάσισε. Κάποιος που διαγράφει κάποιον άλλον, το κάνει γιατί αυτός αποφασίζει. Αν το πολιτικό σκηνικό, οι πολιτικές θέσεις μεταβάλλονται ή επηρεάζονται από τις ιστορικές κινήσεις ή από  την ιστορική συγκυρία αυτό είναι άλλο. Οι άνθρωποι βρίσκονται κάποια στιγμή ενώπιον του εαυτού τους, της αξιοπρέπειάς τους, των αρχών και των αξιών τους και οφείλουν να πολιτευθούν έτσι. Βλέπω π.χ. τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη. Κάνει αυτό που είχε πει πριν από πέντε και δέκα χρόνια, δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Δεν προδίδει τον εαυτό του.

Η ιστορία και οι καταστάσεις -όλη η περιπέτεια που περνάει η χώρα τουλάχιστον από το 2009 και μαζί κάποια πρόδρομα φαινόμενα- αλλάζουν την κοινωνία. Αν μια κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί απαιτεί νέες πολιτικές εκφράσεις τότε αυτό θα γίνει. Δεν μπορούν οι πολιτικοί σχηματισμοί να αφίστανται τόσο φανερά και τόσο ηχηρά από τις βαθύτερες ανάγκες και τις λαχτάρες μιας κοινωνίας που μετασχηματίζεται. Θα πρέπει να την εκφράσουν με κάποιους τρόπους

Πολιτευθήκατε πάνω στο άρμα του να υπάρξουν καινούργια κόμματα, να τελειώνει το παλιό πολιτικό σύστημα και ο δικομματισμός. Βλέπουμε πάλι μία συρρίκνωση γύρω από δύο πόλους που θα ξαναδημιουργήσουν από ό,τι φαίνεται έναν δικομματισμό...

Φανταζόταν κανείς το αποτέλεσμα του πολυκερματισμού του Μαΐου του 2012; Θα μπορούσε το 2009 να κάνει τέτοιο σενάριο; Μέχρι το 2009 τα δύο πρώτα κόμματα συγκέντρωναν το 75-85% του εκλογικού σώματος. Οι πολιτικοί σχηματισμοί λίγο ή πολύ πρέπει να εκφράζουν την κοινωνία, τις ανάγκες. Αυτό έχει γίνει. Αυτό που ξεκίνησε το 2012 εκφράζοντας την κρίση που προηγήθηκε θα συνεχιστεί και στις εκλογές που του 2019 και στις μεθεπόμενες που θα γίνουν με απλή αναλογική. Δεν έχει τελειώσει ο πολιτικός μετασχηματισμός.

Για πρώτη φορά καθαρά το 70% της ελληνικής κοινωνίας -αν όχι τόσο, σίγουρα η πλειοψηφία- είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και εσείς βρίσκεστε για πρώτη φορά απέναντι στο λαϊκό αίσθημα. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό για σας;

Πως συλλαμβάνεται και διερμηνεύεται το λαϊκό αίσθημα; Σε πολλά πράγματα το λαϊκό αίσθημα ήταν απέναντι. Η πολιτική όμως δεν γίνεται μόνο με το αίσθημα. Πράγματι το αίσθημα έχει ρόλο δυνατό, επιδρά και επηρεάζει και τους πολιτικούς. Αλλά αυτό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας άνθρωποι που έχουν ευθύνη και λογοδοτούν στους συμπολίτες τους, είναι να δουν τι είναι το εθνικά δίκαιο, τι είναι το ορθό, τι είναι το εφικτό και τι από όλα αυτά μπορεί να συνθέσει και να προχωρήσει. Δεν λειτουργεί ο βουλευτής και ο πολιτικός αποκλειστικά με το «αίσθημα».

Το Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε τα όσα συνέβησαν και τον τόνο του συλλαλητηρίου σε ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής. Η κα Βούλτεψη μίλησε για παρακράτος που την χτύπησε και κοτζαμάνηδες της Αριστεράς.

Μπορεί να το λέει η κ. Βούλτεψη αλλά εγώ δεν νομίζω ότι υπήρχαν εκεί αριστεροί που κυνηγούσαν πολιτικούς να τους ξυλοκοπήσουν.

Εκδόθηκε μία ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής η οποία βασίζεται σε έκθεση της φρουράς. Η φρουρά της Βουλής διαπίστωσε ότι από πέντε σημεία επολιορκείτο η Βουλή με σκοπό να γίνει εισβολή μέσα στο κοινοβούλιο. Υπήρξαν χουντικοί και ακροδεξιοί οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες καλούσαν σε εισβολή για να εξαναγκαστεί η Ελληνική Δημοκρατία να σταματήσει οποιαδήποτε συμφωνία, δηλαδή πράγματα που αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια πραξικοπηματικών πράξεων. Δόθηκαν μάχες για να μη συμβεί τίποτα.  

Με μεγάλη μου θλίψη είδα όμως τον κ.  Μητσοτάκη κατά κάποιον τρόπο να υιοθετεί όλες τις εκφάνσεις και τις εκδιπλώσεις αισθημάτων, χειρονομιών και βιαιοπραγιών και αφετέρου να υιοθετεί μία επικίνδυνη αντίληψη: ότι αν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και το λαϊκό αίσθημα είναι διαφορετικό μιλάμε για απώλεια της δημοκρατίας, για παράνομους και σφετεριστές. Θέλει μεγαλύτερη προσοχή.

Και μάλιστα τα είπε αυτά ο κ, Μητσοτάκης την ημέρα που τον τόνο τον δίνει η ακροδεξιά και οι νεοναζί χαιρετούν ναζιστικά στην πλατεία Συντάγματος. Θέλει μεγαλύτερη προσοχή αλλιώς θα ρυμουλκείσαι από αυτό τον εσμό των μεταφασιστών. Η ακροδεξιά κάνει πολιτική στο δρόμο. Προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς εκεί που δικαζόταν και ήταν πολιτικός παρίας. Για να το πετύχει, καβαλάει το αγνό αίσθημα του Έλληνα πολίτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.