Στην ιστορική Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών image Ο Σαμαράς έκανε αεροπειρατεία στη ΝΔ -στο Real FM

Ενιαία στάση απέναντι στους αρνητές της Δημοκρατίας -στο ραδ. 247

Στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Έλλη Τριανταφύλλου μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τα συλλαλητήριο και την καταδίκη των ακροτήτων από το Νίκο Δένδια

Μια απάντηση σε ό,τι συνέβη την Κυριακή. Ο κύριος όγκος ήταν άνθρωποι που θέλησαν να διαδηλώσουν. Υπήρχε και μια ομάδα, η οποία βάσει σχεδίου όπως αποκαλύπτεται από βίντεο, ομιλίες κτλ, ήθελαν να εισβάλουν στη Βουλή για να διακοπεί την πολιτειακή λειτουργία. Ούτε αυτό βέβαια μπορεί να γίνει δεκτό, ούτε η συμπεριφορά των υποδίκων, ούτε αυτών που καλούν με ντουντούκες σε τέτοιες επιθέσεις.

Η στάση του Νίκου Δένδια αυτό καταδίκασε. Στους αρνητές της Δημοκρατίας πρέπει να έχουμε ενιαία στάση. Είναι διαφορετικά τα πολιτικά θέματα. Απέναντι στις ορέξεις του φασισμού κάθε δημοκράτης καλείται να πάρει θέση.

Αν διαφωνείς, διαφωνείς με επιχειρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το ατόπημα να μην αποκηρύξει τις ενέργειες της Κυριακής. Μιλούσε με έναν τρόπο που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω, όταν λέει ότι «η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τίποτε». Με ποια εκτίμηση το λέει αυτό; στη βάση μιας συζήτησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής επικαλείται το λαϊκό αίσθημα. Άραγε ποιος το εκφράζει; Δεν υπάρχουν οι δημοκρατίες όπου ανακηρύσσονται οι  λομπίστες. Υπάρχουν εντολοδόχοι που πράττουν κατά συνείδηση και κρίνονται γιαυτό. Δεν μπορούμε να βγούμε από το πλαίσιο  αυτό. Επιφυλάσσει καιροσκοπισμό η στάση του Κ. Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί να επιτρέψεις πρωτοβουλία κινήσεων σε μια συμμορία υποδίκων. Το ουσιαστικό  που λένε είναι εφιαλτικό.  Καταδικάστηκαν όσα λένε. Επί της ουσίας έχουμε βουλευτές της ΝΔ που απευθυνόμενοι στα τοπικά τους ακροατήρια λένε εφιαλτικά πράγματα.

Η έκκλησή μας είναι να μην έχουμε αίμα και  αυτό είναι το νόημα της «συμπαράταξής» μας με τον Νίκο Δένδια που είχε το πολιτικό σθένος και οξυδέρκεια να πάρει θέση και να αναδείξει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί κανείς να χαϊδεύει τα αυτιά του πολιτικού underground.

Για τυχόν πρόταση δυσπιστίας: Όταν λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία, η πρόταση δυσπιστίας θα «τραβούσε τη διαδικασία» και η Βουλή θα πολιορκούταν άλλη μια φορά -από ποιους; από αυτούς που έχουν δικογραφίες και κρατάτε σιδερογροθιές. Αυτά πιστεύω ότι έστω και αργά συνυπολογίστηκαν από την ηγεσία της ΝΔ.

Για τη στάση του Πάνου Καμμένου

Δεν έχουν πολιτικό βάρος τα λόγια του.  Είναι φωνασκίες για δημιουργία εντυπώσεων, δεν είναι ανάλυση ούτε πολιτική παρέμβαση αυτά που λέει.

Δεν έχω πει κάτι διαφορετικό όλα αυτά τα χρόνια. Έγινε μια τακτική συμμαχία έναντι του μνημονίου. Και εγώ αλλά και κανείς κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει ποτέ κάτι διαφορετικό. Εξηγούσαμε το νόημα και το τακτικό περιεχόμενο μιας συμμαχίας. Τη στιγμή που έπαψαν να υφίστανται οι λόγοι, με την έξοδο από το μνημόνιο, σταμάτησε η συμμαχία.

Είναι ένας πολιτικός που συμπεριφέρεται με τη γνωστή τακτική. Έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας.

Για κατηγορίες Καμμένου για «λαθροχειρίες»

Δεν υπάρχουν αυτά όποιος έχει κάτι να πει να το πει ανοικτά. Υπάρχουν όργανα θεσμικά. Δε θα κάνω  δίκην προθέσεως.

Για την αναμενόμενη τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έπρεπε να είχε μιλήσει εδώ και καιρό, όπως και όσοι ασχολήθηκαν με το Μακεδονικό και εργάστηκαν σε μια πλατφόρμα. Κάποια μισόλογα είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Ας τα πει και στο κολλέγιο επιτρόπων. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε θέση ευθύνης πρέπει να μιλά με παρόμοια ευθύνη. Γνωρίζουν και οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί ότι ουδέποτε είχαμε συνομιλητές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε να βρεθεί λύση.

Αν ακούσετε τι λέγεται στη Βουλή δεν υπάρχει η σύνθετη ονομασία ως λύση, έχουμε γυρίσει στο προ του 1992. Δεν σφραγίζαμε διαβατήρια, δεν είχαμε Ενδιάμεση Συμφωνία άραγε;

~~~

Το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού μαζί με το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.