image Ο Σαμαράς έκανε αεροπειρατεία στη ΝΔ -στο Real FM image Υπάρχει μετατόπιση της ΝΔ προς την άκρα δεξιά- στον Αντ1

Η Συμφωνία θα φέρει σοβαρά οικονομικά κέρδη -στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9» και την εκπομπή «Την ίδια ώρα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους: Είμαστε στον απόηχο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα τι;

Απάντησε:

Η εφαρμογή και η εμπέδωση. Κάθε συμφωνία έχει ένα «μετά». Το «μετά» αυτό πρέπει να είναι δημιουργικό και να φέρει καρπούς. Νομίζω ότι θα μπούμε σε μία περίοδο ηρεμίας ως προς αυτό το ζήτημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι φιλειρηνική, ξέρει να περιμένει και ξέρει να δίνει το χρόνο που χρειάζεται στις μεγάλες ιστορικές κινήσεις.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι νικητές είναι και όσοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας γιατί και για εκείνους έρχεται εποχή ευημερίας, ειρήνης και φιλίας…

Ακριβώς, έχει δίκιο σ’ αυτό. Εφόσον αίρονται διαφορά τυπικά εμπόδια και αγκάθια που υπήρχαν στις σχέσεις και ταυτόχρονα αίρεται η αμοιβαία δυσπιστία, θα απελευθερωθούν δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία. Απαλλάσσονται και αυτοί από τον εφιάλτη εθνικιστικού κιτς στο οποίο είχαν περιπέσει στην αγωνία τους να φτιάξουν τον ιδρυτικό μύθο σαν έθνος-κράτος το οποίο, μην ξεχνάμε, είναι πολύ πρόσφατο.  

Ενώ η εθνογένεση στην Ευρώπη είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε να αρχίζει να μπουσουλάει κατά την ανακατάταξη του 1989-90. Οι περιπλοκές κατά την ονομασία και οι δυσκολίες με την Ελλάδα οδήγησαν μια γενιά ανθρώπων να αναζητούν καταγωγή και αποκούμπι σε μύθους, καταχρήσεις και υπεξαιρέσεις συμβολισμών, ονομάτων και ιστορικών περιόδων που και οι ίδιοι δεν ήξεραν ότι δεν τους αναλογούν ακριβώς έτσι. Αλλά λίγο το πείσμα, λίγο η αγωνία, τους οδήγησαν σε μία αυτοεικόνα που δεν έστεκε και που ήταν γεμάτη εντάσεις και παραλογισμούς κυρίως στα χρόνια του καθεστώτος Γκρουέφσκι.

Τώρα λύνονται κάποιο κόμποι. Και από τη μεριά μας, πιο ορθολογιστικά, πιο ψύχραιμα οι Έλληνες, έχοντας επίγνωση των συσχετισμών, των πολιτικών και των επιρροών στα Βαλκάνια κάνουμε μία κίνηση αποδοχής. Αυτό θα λύσει πολλά πράγματα και θα μας βάλει σε μία νέα κατάσταση.

Αλλά και οικονομικά διαμορφώνεται ένα κλίμα. Από τους διεθνείς δείκτες φαίνεται ότι χώρα βρίσκει ξανά τη σταθερότητα και την αυτοπεποίθησή της. Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό ώστε να δοκιμάσουμε έξοδο στις αγορές για να τροφοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια ένα μέρος του ακριβού χρέους.

Υπάρχει επίσης μία διπλωματική ανάκαμψη εξαιτίας (και) της Συμφωνίας. Το γεγονός ότι σε μία Ευρώπη ταραγμένη βλέπουμε δύο κράτη, το ένα συγκριτικά μεγάλο, μέλος όλων των διεθνών οργανισμών, να έρχεται σε συμφωνία με ένα μικρό και ασταθές και μεταξύ τους να συνεννοούνται με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα, είναι μεγάλη σημασίας. Δείτε το στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που σπαράσσεται από εθνικισμό, από εντάσεις και δυσπιστία μεταξύ των κρατών.

Ήδη υπάρχει η εμπειρία του πώς επέδρασε ευεργετικά για την οικονομία και τις σχέσεις των λαών, πέρα από τις κρατικές αντιπαλότητες, η Ενδιάμεση Συμφωνία του ‘95. Ακολούθησε μεγάλη οικονομική διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια γείτονα, είχαμε προς τις παραλίες της Μακεδονίας μεγάλα ρεύματα τουριστικά.

Πλέον, με ένα πολύ πιο σταθερό πλαίσιο σχέσης, με αμοιβαίες αναγνωρίσεις και υποχωρήσεις, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Θα το δούμε στους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών και σε πολλά πεδία ακόμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.