image Για την Κεντροαεριστερά -συζήτηση στην ΕΦΣΥΝ, μέρος 2ο image Οι αυτάρεσκες υπερ-πλειοψηφίες τέλειωσαν ~ άρθρο στα Νέα

Και τώρα εφαρμογή της συμφωνίας -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα» (29 Ιανουαρίου 2019) και το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τον κατώτατο μισθό και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης

Όσα λέει η αντιπολίτευση είναι «ψιλο… καλλιγραφίες» και μουτζούρες -τίποτα δεν λέει. Η ουσία είναι  ότι προχωράμε στον αντίποδα της εσωτερικής υποτίμησης. Το 2012 ένας μη πολιτικός κατέβασε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και τον μισθό των νέων κατά 32% επιβάλλοντας ενός είδους ηλικιακό ρατσισμό. Δε θα το έκανε κανείς πολιτικός αυτό.

Αυτή η τρομακτική εσωτερική υποτίμηση, είδαμε ότι πρέπει να παύσει, να απαλυνθεί  ο πόνος. Και στην οικονομία τίποτα δεν απέδωσε, είδαμε μόνο υποτίμηση της διαβίωσης.  Αφού λοιπόν πετύχαμε κάποιους στόχους, μπορούμε να το αλλάξουμε. Το ίδιο έπραξαν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που βγήκαν από μνημόνιο. Το έκανε η Πορτογαλία, η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Κόστα ήταν να αυξήσει τους μισθούς, το έκανε η Ισπανία. Είναι ένα εργαλείο ανθρώπινης πολιτικής και βέβαια τονώνεται η ζήτηση.

Για το θέμα του μη μισθολογικού κόστους και του αφορολόγητου

Για τους νέους πριμοδοτείται ένα μέρος της ασφαλιστικής εισφοράς. Η αύξηση αφορά περίπου ένα εκατ. εργαζόμενους. Και το αφορολόγητο εξετάζεται, θα το δούμε. Κάτι άλλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων. Βέβαια για το 80% εξ αυτών  μειώθηκαν δραστικά. Κάθε επίδραση θα εξεταστεί.

Μεγάλες ενώσεις επαγγελματιών, επιμελητήρια μίλησαν με καλά λόγια για την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού. Κάνουν θετικές επισημάνσεις. Αυτοί που είναι στην πραγματική οικονομία μιλούν θετικά. Αλλιώς μιλούν όσοι απλώς κάνουν αντιπολίτευση σε κάθε θετική απόφαση της κυβέρνησης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αναφορές Ζάεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος. Έχουμε βήματα ακόμη. Ο κ. Ζάεφ θέλησε να δώσει κάποια μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Δε νομίζω ότι έχει διάθεση και δυνατότητα μια συμφωνία όπου έπαιξε το κεφάλι του να την υποσκάψει και να την αμφισβητήσει. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Τα κράτη την αναγνωρίζουν ένα – ένα . Με δική τους ευθύνη θα ενημερώσουν για την αλλαγή του ονόματος. Σύντομα θα έλθει και στη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Δυο κυβερνήσεις ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και συνέταξαν ένα τολμηρό πολιτικό κείμενο. Ειδικά οι γείτονες που είχαν παραδοθεί σε ένα εθνικιστικό κιτς. Οι ξένοι αξιολογούν ότι πρόκειται για μια λεόντεια -για την Ελλάδα- συμφωνία.

Όταν υπάρχει συνεργασία και πίστη προχωρούν οι συμφωνίες. Οι δυο πλευρές έδειξαν μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία ότι μπορούν να συνεργαστούν. Έγιναν δουλειές.  Ειδικά για μια δεκαετία υπήρξε έντονη δραστηριότητα.

ΣΔεν πρέπει  να γίνουμε εμείς το πρόβλημα στα Βαλκάνια. Είναι τόσο χαώδης η διαφορά ισχύος, έχουν ανάγκη τη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της, τον ισχυρό γείτονα. Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Και εμείς έχουμε ανάγκη ένα καλό γείτονα. Όλοι οι «δρόμοι του μεταξιού» που χτίζουν οι Κινέζοι, οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι περνούν από μας και την γειτονική χώρα. Το ξέρουν οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας. Να φύγουμε από το φοβικό σύνδρομο του μεγάλου που νοιώθει ότι απειλείται από τον μικρό γείτονα.

~~~

Δείτε την εκπομπή, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.