Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης και σταθερότητας -αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Αριστεράς image Νέο παράδειγμα στην Ευρώπη: οι δημοκρατικές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς – στο Altsantiri.gr

«Κάνω έκκληση και στην αντιπολίτευση να δείξουμε σοβαρότητα στα ελληνοτουρκικά»- Στo Κόντρα TV

Στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» και στον Τ/Σ Κόντρα μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες

Οποιοσδήποτε είναι στην αγορά ξέρει ότι το μέγα θέμα της οικονομίας μαζί με τη ρευστότητα είναι τα κόκκινα δάνεια. Πάντα είναι μετρημένος ο κ. Δραγασάκης σε αυτά που λέει. Το σκεπτικό του είναι να περιγράφουμε σωστά την κατάσταση χωρίς να κρύβουμε κάτι, προκειμένου να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές. Υπάρχει λύση κατά την εκτίμησή του. Οι τράπεζες ψάχνουν ήδη να βρουν κεφάλαια. Η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ανοίγει μια ευκαιρία, π.χ. στην έκδοση ομολόγων ή την αξιοποίηση κεφαλαίων μιας θυγατρικής.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αποσπούμε μια κουβέντα και να παραποιούμε έτσι το νόημα γύρω από την κατάσταση των τραπεζών. Θυμίζει αυτά που έλεγαν κάποιοι ότι δε θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, θα κοπούν οι συντάξεις και τώρα διαψεύδονται.

Για την πορεία της οικονομίας

Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί. Ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή, χρειάζονται κι άλλα πράγματα για να βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας και της καθημερινότητας καθώς αρκετοί άνθρωποι ακόμη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Το 2009 και το 2010 ήμασταν απροετοίμαστοι, βρεθήκαμε ανυπεράσπιστοι και βουλιάξαμε. Έγινε μια επώδυνη προσπάθεια ανάταξης μιας χώρας που κατέρρευσε χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση έκλεισε έναν κύκλο. Αποφύγαμε την καταστροφή. Τώρα κάνουμε νέα δοκιμή για μια άλλη πολιτική. Βαδίζουμε σε μια πορεία ανάταξης με νέες πολιτικές εκφράσεις σε μια κοινωνία που έχει αλλάξει ήδη.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία

Η επίγευση που έχουμε από τη διάρκεια των συνομιλιών και από τον τρόπο που ετέθησαν οι ατζέντες είναι ότι υπάρχει μια καταρχάς συμφωνία να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Σε αυτό το κλίμα θα λάβει χώρα η συνάντηση των δυο υπουργών Αμύνης.

Το θέμα είναι να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε χωρίς να έχουμε το σύνδρομο ότι ο Έλληνας είναι ο αδύναμος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι δεν φεύγουμε από το τραπέζι ακόμα κι αν ο άλλος είναι κακόπιστος. Τι θα πούμε, δηλαδή, στην Τουρκία; «Είσαι παράφρων και φεύγω»; Πρέπει να κουβεντιάζουμε.

Ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτείται ιστορική γνώση και ρεαλισμός. Αν τις βάλουμε στο εσωτερικό πεδίο έριδας, όπως έγινε με το Μακεδονικό, θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζονται ευθύνη. Η θέση της Αριστεράς πάντα ήταν θέση ευθύνης και σοβαρότητας.

Το καθεστώς Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Συντελείται πολιτειακός και κοινωνικός ανασχηματισμός. Ο ίδιος, έχει ανοικτά μέτωπα στο κουρδικό. Πιστεύω ότι δεν επιθυμεί θερμό μέτωπο και όξυνση στο Αιγαίο, δεν έχει ούτε τις δυνάμεις ούτε τόσο πολιτικό κεφάλαιο να διαθέσει. Δεν έχει καταλήξει στα σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν έχει τα εργαλεία στη σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στους μεγάλους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Θα πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Κάνω έκκληση και στην αντιπολίτευση να δείξουμε σοβαρότητα. Δεν βοηθούν τη χώρα οι πρόχειρες απορρίψεις της επίσκεψης, πριν καν μάθουμε στοιχειωδώς τα αποτελέσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.