image Υπαρκτή Αριστερά -«Ένα Βλέμμα» στο Έθνος της Κυριακής image H Δεξιά διαρκώς μιλά για το… πώς πρέπει να είναι η Αριστερά -στην ΕΡΤ

Οποιαδήποτε παράταξη θέλει να έχει εθνική εμβέλεια και διάρκεια, πρέπει να είναι ανοικτή -στο Κόντρα channel

Στην εκπομπή «Κοντράστ» στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» και τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τον ανασχηματισμό

Μια πρώτη αντίδραση είναι ότι δεν τους ξέρω. Ως ονόματα δεν ξέρω τι πρεσβεύουν. Αυτά που έλεγαν μου προκάλεσαν αμηχανία -αφορούν πάντως τους ίδιους. Στην πολιτική είναι αρετή να έχει απόψεις, συνέχεια και συνέπεια. Καμιά φορά όμως αρετή είναι να μεταβάλλεις άποψη και να βελτιώνεσαι. Το είχε θέσει σωστά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό. Είναι ανοικτός σε ιδέες. Οποιαδήποτε παράταξη θέλει να έχει εθνική εμβέλεια και διάρκεια, θα πρέπει να είναι ανοικτή. Θα ήθελα να σταθώ στην εκδήλωση του Μακεδονικού όπου ήταν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, ο κ. Μουζέλης, ο κ. Σταθόπουλος. Έγινε ουσιαστική συζήτηση κι ακούστηκε ένα συνολικό σκεπτικό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αμηχανία. Μπορείτε, όμως, να θυμηθείτε τα ανοίγματα του Ανδρέα Παπανδρέου προς την αριστερά, ιδιοφυή ως προς το αποτέλεσμα. Αλλά κι άλλοι έκαναν από άλλες παρατάξεις, αντίστοιχα ανοίγματα.  Άλλοι όπως ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.  Το ισοζύγιο θα το δούμε.

Για την πλειοψηφία των 151

Πόσο άντεξε άραγε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Έχουμε 40 χρόνια δημοκρατία με πολλά σχήματα, με ισχυρό δικομματισμό. Είμαστε στο 10ο χρόνο μιας δομικής αλλαγής. Ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα κι ας είμαστε πιο συγκαταβατικοί.

Όπως ο κ. Μωραΐτης θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα του όποιου υβρεολόγιου, θα πρέπει να κληθεί ο κόσμος να δει αν θέλει να ξεχάσει το υβρεολόγιο του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Κώστα Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων.

Τα έχουμε ξαναδεί στη δημοκρατία αυτά με την ψήφο του Κατσίκη. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε η Δημοκρατία. Λέμε ότι υπάρχουν αναλογίες που έχουν ξανασυμβεί , δεν πρέπει όμως να τις ξεπερνάμε, η Δημοκρατία τρέφεται από τη μνήμη και τη μη επανάληψη των λαθών.

Για την αναθεώρηση

Γενικά υπήρξε σύγκλιση από όλες τις πτέρυγες ότι πρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από τον εκλογικό κύκλο.

Από τη αναθεώρηση είχαμε 2-3 πράγματα όπου καταλήξαμε, τα θέματα της ασυλίας των βουλευτών, της ευθύνης υπουργών, της εκλογής ΠτΔ. Είχε πολωθεί το κλίμα κι όταν έχεις πόλωση είναι δύσκολο να πετύχεις συναίνεση ειδικά σε μεγάλα θέματα. Υπάρχει μια φετιχοποίηση του Συντάγματος. Είναι υπερβολικό να «συνταγμοτοποιούνται» πολλά πράγματα. Αλλάζει η κοινωνία και δε χρειάζεται αυτός ο φορμαλισμός.

Για τη πορεία της οικονομίας και τη ρύθμιση για κόκκινα δάνεια

Έχουμε δει σειρά επιχειρηματιών να πτωχεύουν τις εταιρίες τους και να ζουν πλουσιοπάροχα και τους εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο. Αυτή είναι μια όψη της επιχειρηματικότητας. Ενδιαφέρει η ανακούφιση τω πολιτών. Οι πολλοί δεν είναι μπαταχτσήδες. Οι πιο πολλοί με αγωνία προσπαθούν να καλύψουν τις δόσεις τους.

Ένας νόμος δεν μπορεί να περιλάβει όλα, μπορεί να ανακουφίσει πολλούς. Είναι ένας τόνος αισιοδοξίας για οικογένειες και επαγγελματίες. Θα έχει θετικές συνέπειες παντού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.