image Οποιαδήποτε παράταξη θέλει να έχει εθνική εμβέλεια και διάρκεια, πρέπει να είναι ανοικτή -στο Κόντρα channel image Να μην μένουμε στην μεμψιμοιρία- στην Ολομέλεια

H Δεξιά διαρκώς μιλά για το… πώς πρέπει να είναι η Αριστερά -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο μίλησε ο βουλευτής Β΄Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το θέμα με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη

Έγινε ένας πολιτικός χειρισμός. Μπορεί αυτόν να τον χαρακτηρίσει και να τον κρίνει όπως θέλει ο καθένας. Θεωρώ ότι ήταν άκομψος και ότι από αυτόν δεν ωφελείται ο Παύλος Πολάκης. Είναι βουλευτής και θα μπορούσε με μια ανακοίνωση να μιλήσει πολιτικά, όπως και μίλησε. Και θα πρόσθετα το εξής: Είναι μια πολιτική συζήτηση γιατί ο κ. Γ. Στουρνάρας είναι πολιτικό πρόσωπο. Είναι διορισμένος διοικητής σήμερα. Ήταν κορυφαίος σύμβουλος του κ. Παπαντωνίου, ήταν διορισμένος διοικητής στην Εμπορική Τράπεζα. Αυτές είναι πολιτικές θέσεις. Σε αυτές της θέσεις δεν είναι κανείς απολίτικος. Για κάθε τέτοια θέση μπορεί να γίνεται δημόσια συζήτηση.

Κατά τη γνώμη μου άλλη είναι η πολιτική συζήτηση. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τραυματισμένη. Της χρειάζεται μια συζήτηση για το πού θα πάει. Δε θα αναταχθούν οι πληγές με κραυγές αλλά με πράξεις και επιχειρήματα.

Στέκεται κανείς π.χ. στη μείωση της ανεργίας,  στην προσπάθεια να ελεγχθεί η μαύρη εργασία, στην έρευνα με εκατοντάδες διδκακτορικά και υποτροφίες τα τελευταία χρόνια; Αυτή είναι η Ελλάδα της προκοπής και της γνώσης -γιατί υπάρχει και αυτή.

Δε μας αξίζει η ατζέντα της φαγωμάρας, του ξεκατινιάσματος, του κουτσομπολιού στο facebook. Και τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ευθύνες. Διεκδικούμε οι βουλευτές το σταυρό και λογοδοτούμε για τους τρόπους μας και το σοβαρό μας παράδειγμα με πράξεις και λόγια.

Για όσα είπε ο κ. Τσουκάτος

Το σκάνδαλο Siemens που μουτζούρωσε τη χώρα και το πολιτικό σύστημα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο Χριστοφοράκος είναι στη Γερμανία ο Καραβέλας κάπου στην Ουρουγουάη και ο Τσουκάτος έχει μείνει με τον «μουτζούρη».

Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι υπάρχει μια τεράστια ροή χρήματος την εποχή του κ. Σημίτη. Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και της ευφορίας. Σήμερα όμως, ο κ. Τσουκάτος λέει ότι τον έχουν εγκαταλείψει όλοι. Έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ελάχιστους ψήφους θα ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Στο νήμα βγήκε ο Σημίτης. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει πρωτόδικα καταδίκες.

Όταν βλέπουμε τη μοναξιά του «στρατηγού», ενός πανίσχυρου στελέχους κάποτε, μαζί με τον Μαντέλη, τον Πανταγιά και άλλους, καταλαβαίνουμε ότι και η πολιτική έχει πρέπει να έχει όρια. Και στο μακιαβελισμό υπάρχουν όρια.

Για δάνεια των κομμάτων

Όταν τίθεται αυτό το θέμα σχολιάζω: Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ και τα όσα προσέφερε, αλλά δεν μπορεί να λέει «χρωστάμε 180 εκ. € και… συγνώμη»! ΝΔ, ΠΑΣΟΚ υπήρξαν «καλά» και «κακά». Δεν πιστεύω στο μανιχαϊσμό -και ειδικά στην πολιτική. Δε νομίζω ότι θέλει κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός να κάνει κακό.

Για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά

Είναι περίπλοκη και δύσκολη η συζήτηση. Ξεκινά το 1958, πάει στη δικτατορία με τους κοινούς αγώνες και στην Μεταπολίτευση. Υπάρχει μια δυναμική σχέση. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μοντέρνα Αριστερά να εκφράσει τον κόσμο της μεταπολίτευσης. Μακάρι να γίνει. Δεν εργαζόμαστε για να χωρίσουμε. Ο κόσμος της Αριστεράς έκλαψε όταν βρέθηκαν στο μπαλκόνι ο Φλωράκης, ο Κύρκος και ο Λάζαρης. Και είδαν μια στιγμή ενότητας της Αριστεράς. Το ήξερε ο Ανδρέας όταν καλούσε τον Μάρκο Βαφειάδη και τον Αντώνη Μπριλάκη στο μπαλκόνι.

Υπάρχει ένα διαρκές αίτημα για ενότητα της αριστεράς και όλων των δημοκρατικών ανθρώπων στην Ελλάδα. Άλλαξε και η Δεξιά μετά το ’74. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήξερε ότι η Χούντα κατέστρεψε και τη δεξιά.

Τα νέα προτάγματα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καμπή – έχουμε σημάδια προόδου. Ο κόσμος ζητά να δει ένα φως, μια ελπίδα. Με τις κοκορομαχίες δεν νομίζω να δίνουμε ελπίδα. Μπαίνουν νέοι εργαζόμενοι στην αγορά, μπαίνουν χρήματα στις τράπεζες, ετοιμάζεται το δεκαετές ομόλογο, αφήνουμε μια δύσκολη περίοδο, αν δεν δει ο πολίτης μια «αναπαρθένευση» των θεσμών θα έρθουν δύσκολες στιγμές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Τον εμπιστεύτηκε ο κόσμος. Υποστήριξε τη Δημοκρατία. Βέβαια θα υποστεί μια φθορά, όμως έχει επιτελέσει ένα ρόλο. Το θέμα σήμερα είναι η επέλαση της άκρας δεξιάς που είναι σκοτεινή,  που παίζει με τον κόσμο που έχει πληγεί από την παγκοσμιοποίηση. Θα δούμε κι άλλα πράγματα στο μέτωπο αυτό. Δεν τελειώνει η άκρα δεξιά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

H δεξιά διαρκώς μιλά για το… πώς πρέπει να είναι η αριστερά

Μιλά η Δεξιά για το πώς πρέπει να είναι η Αριστερά. Κάποιοι στη δεξιά θέλουν, ίσως,  μια αριστερά που να είναι μάρτυρας, στη γωνία με το συναξαριστή στα χέρια. Υπάρχει όμως  μια υπαρκτή αριστερά.

Επειδή σε διάφορους δεξιούς δεν τους αρέσει η Αριστερά να έχει άποψη, να εκφράζει γνώμη για το πού θα  πρέπει να πάει ο τόπος, δεν θέλουν να μιλάνε οι αριστεροί αλλά να κρύβονται… Εμείς θα τους κάνουμε το χατήρι;

Υπάρχει και η υπαρκτή αριστερά που βρίσκεται στη  διακυβέρνηση και πολύς κόσμος θέλει να πορευτεί μαζί της, μια αριστερά θέλει να στηρίξει και να σεβαστεί τον κόσμο της εργασίας, να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις. Μια αριστερά που επεκτείνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, που δίνει δικαίωμα στον καρκινοπαθή στη νέα θεραπεία, που προσπαθεί να βρει λύση στις συντάξεις χηρείας. Μια αριστερά που προσπαθεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις 120 δόσεις, που κοιτά να θεραπεύσει την κατάσταση με τα στεγαστικά δάνεια -αυτά είναι η αριστερά. Περπατάμε μαζί με τον κόσμο, σε δύσκολες συνθήκες να φτιάξουμε τη χώρα μας.

Ας  μη μας υποδεικνύουν λοιπόν κάποιοι «ποια είναι η αριστερά».

Η Αριστερά είναι μονόδρομος, είναι λαϊκή και μοντέρνα ταυτόχρονα, και αποτελεσματική. Το αποδείξαμε στην κρίση και θα το αποδείξουμε και τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρη η εκπομπή, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.