image H Δεξιά διαρκώς μιλά για το… πώς πρέπει να είναι η Αριστερά -στην ΕΡΤ image Οικόπεδα στο κέντρο -στα Νέα

Να μην μένουμε στην μεμψιμοιρία- στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια σε συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων», μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης:

Θα επιχειρήσω μερικές παρατηρήσεις στα σχόλια και τις παρεμβάσεις των συναδέλφων της αντιπολίτευσης που αφορούν το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Διότι έχουμε μία τάση να κάνουμε μία κατάχρηση χαρακτηρισμών και να μιλάμε εύκολα για παρακμή και για «ζητήματα», με αφορμή το λεγόμενο δάνειο του Παύλου Πολάκη και τον πολιτικό διάλογο που διημείφθη μεταξύ του Υπουργού και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν ο διάλογος αυτός περιέχει κάτι αξιόποινο θα το κρίνουν οι δικαστικές αρχές. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι περιέχει μία πολιτική ουσία, περιέχει πολιτικά γεγονότα απ’ αυτά που έχουν σφραγίσει τα τελευταία πολλά χρόνια και απ’ αυτά που σφραγίζουν τις σκέψεις των Ελλήνων πολιτών στα χρόνια της χρεοκοπίας και πριν από αυτή.

Βλέπω λοιπόν ότι πολύ εύκολα ξεπερνάμε ή καταπίνουμε την κάμηλο του τεράστιου σκανδάλου Siemens, την μακροημέρευση του κ. Χριστοφοράκου στο Μόναχο προστατευμένος ως Γερμανός πολίτης, τις ωραίες διακοπές που κάνει με τα λάφυρά του ο κ. Καραβέλας στο Μοντεβιδέο ή το Μπουένος Άιρες. Μας αφήνει αδιάφορους η καταγγελία Τσουκάτου διότι λέμε ότι είναι κατηγορούμενος και άρα «ένοχος ένοχον ου ποιει». Αλλά ο κόσμος δεν σκέφτεται πολιτικά με όλους δικονομίας, σκέφτεται με όρους μιας τραγικής αλήθειας. Ο Τσουκάτος έχει κανιβαλιστεί, έχει πεταχτεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα στο σκουπιδοτενεκέ. Μιλάει για ροή μέσα από το πολιτικό σύστημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δισεκατομμυρίων δραχμών τότε. Αυτά ακούνε οι συμπολίτες μας και μ’ αυτά διαμορφώνουν πολιτική συμπεριφορά, όχι μόνο κρίνοντας τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αλλά κρίνοντας εν συνόλω την Ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία, την Ελληνική Δημοκρατία.

Αυτά όμως είναι η κάμηλος την οποία καταπίνουμε. Αυτό που μπορούμε να διυλίσουμε και το κάνουμε με πολύ δραματικούς τρόπους είναι αν έχει ηθικό δικαίωμα ένας Έλληνας 50 ετών με επαγγελματική διαδρομή και τώρα με πολιτική ιδιότητα να πάρει ένα δάνειο.

Αυτό το παράδειγμα να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες. Να καταπιούμε όλους τους δομικούς πολιτικούς και παραγωγικούς λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση, στο ναυάγιο της χρεοκοπίας και στη μεγάλη ιστορική περιπέτεια που ακόμη ζούμε. Να μην μιλήσουμε για την επιχείρηση διάσωσης και ανάταξης που διεξάγεται στη χώρα, οι καρποί της οποίας ανάταξης δεν αφορούν το κομματικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών και να μείνουμε στην μεμψιμοιρία. Και να καταπιούμε επίσης τις μεθοδεύσεις των δολοφονιών χαρακτήρων.

Χρειάζεται να θυμηθούμε ποιος είχε αναλάβει τη δεκαετία του ‘90 να δολοφονήσει τον Κώστα Λαλιώτη; Ο Ψωμιάδης και η εφημερίδα «Όνομα». Να θυμηθούμε ποια εφημερίδα αναμείχθηκε -το λέω κομψά- πίσω από την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου; Είναι η εφημερίδα που τώρα δολοφονεί έναν έναν τους χαρακτήρες διαφόρων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι μεθοδεύσεις, όλα τα στυλ, όλες οι ιστορίες υπάρχουν στο πολύ κοντινό παρελθόν και όσοι εξ’ ημών έχουν μεγαλύτερο πολιτικό και δημόσιο βίο από την βραχύτητα αυτής της βουλευτικής θητείας είναι υποχρεωμένοι να θυμούνται και είναι υποχρεωμένοι να συνομιλούν με τους εντολοδότες πολίτες που μας φέρνουν εδώ.

Είπε ο κ. Κεφαλογιάννης με έναν κομψό τρόπο -δεν ξέρω αν το έχει ερευνήσει, το άκουσα και από άλλον συνάδελφο σ’ αυτό το δημόσιο χώρο που λέγεται τηλεοπτικό πάνελ- ότι η κα Θάνου εξελέγη Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Ουδέν ψευδέστερον. Αποκρύπτετε την αλήθεια. Η μερική αλήθεια είναι ψεύδος, είναι κατασκευή ψευδούς είδησης. Η κα Θάνου δεν είχε ανάγκη τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να εκλεγεί. Είχε εκλεγεί και χωρίς αυτές. Αν εσείς θέλετε να αλλάξουμε τον Κανονισμό της Βουλής, να αλλάξουμε τους νόμους και να ακυρώνονται αυθωρεί και αυτομάτως οι ψήφοι των νεοναζί, είμαι μαζί σας. Είναι συκοφαντικό, δεν είναι απλώς παραχάραξη και απόκρυψη, να γίνεται λόγος για σύμπλευση. Δεν υπάρχει καμία σύμπλευση. Η Αριστερά ιστορικά, δομικά και κάθε μέρα δίνει τους αγώνες εναντίον της ακροδεξιάς λαίλαπας, εναντίον του σκότους που πρεσβεύουν οι νεοναζί και ο κάθε ακραίος εθνικιστής, ψεύτης, ρατσιστής αντιάνθρωπος και μισάνθρωπος. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ιστορικά και σήμερα, το 2019.

Ας τα αφήσετε αυτά διότι η μερίκευση, η απόκρυψη και η κατασκευή συνιστά βαρύ ψεύδος και συκοφαντία.

Ας φύγουμε όμως από τη μεμψιμοιρία της αντιπολίτευσης. Εν πολλοίς μπορεί να είναι και ο ρόλος της να μεμψιμοιρεί αντί να κριτικάρει.  Αυτά είναι τα όρια της, αυτές είναι οι δυνατότητες της. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ στους βουλευτές που μπορούν να ακούσουν μερικά πράγματα και στους Έλληνες πολίτες που μας ακούνε.

Ποια είναι η ημερήσια διάταξη της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2019;  Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης, όπου εισάγονται κάθε χρόνο από τον εφιάλτη της ανεργίας 110.000 με  130.000 σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με διασφαλισμένα τα ωράρια, με συλλογικές συμβάσεις οι οποίες επανήλθαν. Τα οικονομικά φύλλα και τα οικονομικά site που με τεχνοκρατικό και ουδέτερο, όσο είναι δυνατόν, τρόπο παρουσιάζουν τους δείκτες, διαπιστώνουν βελτίωση των δεικτών της βιομηχανίας, της ζήτησης στη λιανική και των εξαγωγών.

Στα δε μεγάλα κοινωνικά πεδία τα οποία αφορούν τους συμπολίτες μας ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν εισαχθεί στην κοινωνική ασφάλιση 1,5 περίπου εκατομμύρια ανασφάλιστοι οι οποίοι μπορούν πια να απολαύσουν στοιχειώδους φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο προνοιακό σύστημα έγιναν μεγάλα βήματα και υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμη και στη διανομή αυτού του φτωχού κορβανά του ελληνικού κράτους υπάρχει δικαιοσύνη, αίσθημα ισοπολιτείας, μέριμνα για τον αδύνατο. Στους μικρομεσαίους γίνονται βήματα, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα μέσα, έστω, που έχει η πτωχευμένη δημοσιονομικά χώρα, η ελεγχόμενη δημοσιονομικά χώρα και έρχεται η διευκόλυνση με τις 120 δόσεις για την αντιμετώπιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζεται ένα σύγχρονο κράτος από τις υποδομές μέχρι το περιβάλλον, τους δασικούς χάρτες και τις χωροθετήσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων. Γίνεται μία πολύ μεγάλη δουλειά η οποία είναι εν πολλοίς αφανής διότι αφενός δεν επικοινωνείται σωστά και αφετέρου η ατζέντα και τα δελτία ειδήσεων κυριαρχούνται από την τρομολαγνεία, τα δυσάρεστα, την διασπορά πανικού, σύγχυσης και κινδύνων. ´Ετσι διαμορφώνεται μία ψευδέστατη εικόνα η οποία ανατρέπεται τότε μόνο όταν ο Έλληνας πολίτης νιώθει τις βελτιώσεις στη ζωή του, τις βελτιώσεις την καθημερινότητα και ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που έστω με λάθη ή ολιγωρία, αλλά με στέρεη βούληση και σταθερή γραμμή παλεύει για την ισοπολιτεία, για την κοινωνική δικαιοσύνη έχοντας διαρκή μέριμνα για τον άνθρωπο του μόχθου, της εργασίας και της παραγωγής, διαρκή μέριμνα για τη στερέωση και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

Προχθές είχαμε ένα καλό νέο για τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, πώς θα επαναφέρουμε τις συντάξεις χηρείας. Ουδείς το συζητά. Όλοι ασχολούνται αν υπήρξε μαγνητόφωνο ή αν ο τάδε είναι μάγκας ή μίλησε άσχημα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει, δεν είναι αυτή η δημόσια συζήτηση που μας αξίζει. Δεν είναι το ξεκατίνιασμα στο facebook που μας αξίζει. Μας αξίζουν άλλα πράγματα πιο σοβαρά, πιο θεσμικά, πιο αισιόδοξα, πιο διδακτικά και παιδαγωγικά για τους πολίτες που μας παρακολουθούν.

Θα τελειώσω με μία πεποίθηση και μία ευχή για τα χρόνια που θα έρθουν. Το έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Αριστεράς , η οποία έβαλε το σώμα της ανάχωμα για τη δημοκρατία, τη στερέωση των θεσμών και τη διάσωση της κοινωνίας, να προχωρήσει όχι μόνο γιατί η Αριστερά είναι η μόνη ζωντανή δύναμη, με λαϊκότητα, με αποτελεσματικότητα, με αίσθηση των μοντέρνων καιρών για την ανάταξη της οικονομίας και την νέα αισιοδοξία στην κοινωνία αλλά για την ανακαίνιση των θεσμών επίσης.

Μας λένε διαρκώς ιδίως κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι όχι μόνο ουδέποτε συμπάθησαν την Αριστερά αλλά δεν κατάλαβαν και τι λέει ότι θα πρέπει να είμαστε στη γωνία, ήσυχα παιδιά και να τιμούμε μόνο ένα ένδοξο παρελθόν. Όχι. Ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον από το 2012, δύο φορές το 2015 -και ελπίζω ξανά το 2019- να βάλει την Αριστερά στο επίκεντρο να της δώσει εντολή να οδηγήσει τη χώρα από την βαθιά πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική κρίση στην οποία εισήχθη σε μία νέα ιστορική εποχή, σε μία δεύτερη μεταπολίτευση σε μία ανανέωση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όλη η μεταπολίτευση σφραγίζεται από την προοδευτική πλειοψηφία και αυτή η εποχή πάλι τις ίδιες απαιτήσεις έχει και πολύ περισσότερες. Η ακροδεξιά επελαύνει στην Ευρώπη, οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, εύκολα γυρνάνε το κεφάλι να ακούσουν αυτούς που τους ζωγραφίζουν υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς, αυτούς που τους ζωγραφίζουν ως εχθρό την ενωμένη Ευρώπη αυτούς που τους ονοματίζουν ως εχθρό τον Εβραίο, τον αλλόχρωμο τον Σόρος, τα παραμύθια. Η Αριστερά είναι εδώ για να βαδίσει το δρόμο του ορθολογισμού, της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.