image Ευρώπη χωρίς πολιτικές συνοχής και σύγκλιση δε θα υπάρξει image Βαϊμάρη στην Αθήνα -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Μόνη στρατηγική της ΝΔ η ευλαβική παραγωγή ψευδών ειδήσεων και φημών -στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου με ενεργειακά θέματα (ο πλήρης τίτλος: «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις») μίλησε ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σχετικά με τις συμβάσεις γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο εργολάβος, ο ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου και αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την υποχρέωση που έχει αναλάβει. Όλα τα υπόλοιπα διανθισμένα με πατριωτικούς τόνους, με μεγάλες γεωπολιτικές κορώνες και δυστυχώς με υπερβολικές υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό, ότι οσονούπω λύνεται το εθνικό πρόβλημα, θέλουν μεγάλη προσοχή.

Ούτε στην Κύπρο λύνεται κανένα τεράστιο πρόβλημα, γίνονται αποφασιστικά βήματα -αυτόν τον τόνο φροντίζει να κρατήσει η κυπριακή κυβέρνηση- ούτε στην Ελλάδα. Δεν θα γίνει η Ελλάδα του χρόνου Νορβηγία.

Χρειάζεται σοβαρότητα, σύνεση και να λέμε αυτά τα οποία έχουμε στα χέρια μας κάθε φορά. Να μην τρελαίνουμε τους πολίτες που μας ακούν δημιουργώντας τους τεράστιες υπερπροσδοκίες, οι οποίες δημιουργούν άλλους ψυχισμούς, μάλλον επικίνδυνους για την πορεία της χώρας και για την εργασία που χρειάζεται για την ανάταξή της. Σοβαρότητα, λίγα λόγια και όχι αυτή τη δημαγωγία που ακούσαμε πριν.

Για το πόρισμα στο Μάτι

Θεωρεί η Νέα Δημοκρατία ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες καταγράφονται μέσα στην ιστορία και στη συνείδηση του ελληνικού λαού που μας κρίνει. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ελάχιστους μήνες μετά την ανθρώπινη τραγωδία για την οποία όλοι θρηνήσαμε, η ελληνική δικαιοσύνη με διαδικασίες εξπρές, βρήκε πόρισμα και απαγγέλει κατηγορίες.

Είναι κάτι που αποτελεί απάντηση στην υστερία, τη δημαγωγία και τη φρικτή ψευδολογία, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία. Είναι εντελώς μόνη, εντελώς ανεξάρτητη, εντελώς απερίσπαστη να προχωρήσει τους φακέλους και τα θέματα τα οποία κρίνει και θέλει να προχωρήσει.

Αλλά θα ήθελα να αναρωτηθούμε με τις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου, πότε έγινε δικαστική διερεύνηση, πότε απεδόθησαν ποινικές ευθύνες, πότε συγκροτήθηκαν κατηγορητήρια και πότε έφθασαν ενώπιον του ακροατηρίου. Ας τα θυμόμαστε αυτά, διότι κανένας δεν είναι χθεσινός, όλοι συμμετέχουμε στα πάθη και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού, όλοι έχουμε το μερίδιο της πολιτικής και της ηθικής ευθύνης αλλά οι ποινικές ευθύνες είναι κάτι άλλο και αφορούν τα δικαστήρια.

Για τη ΔΕΠΑ

Ούτε πιέστηκε το νομοθετικό σώμα να νομοθετήσει βεβιασμένα, ούτε παραλήφθηκαν ουσιώδεις συζητήσεις. Οι φορείς πήραν το λόγο, ακούστηκαν, ειπώθηκαν πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα στην Επιτροπή. Αλλά υπάρχει ένας πολιτικός περιορισμός. Την επόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και οι διευθετήσεις για τη ΔΕΠΑ είναι μέσα στο μεγάλο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει για να μπορεί να πάει ο υπουργός Οικονομικών έτοιμος με αυτά που έχει υποσχεθεί, να συζητήσει τα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη από το κλείσιμο των προαπαιτουμένων.

Ο νόμος δημιουργεί και ρυθμίζει ένα πλαίσιο κανονιστικό για τη γεωθερμία, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Όλοι το αναγνώρισαν αυτό. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν προς τι όλη αυτή η στείρα άρνηση και η κατεδάφιση πλην ενός.

Για τη Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία έχει παντελή απουσία στρατηγικής. Το πρόσωπο που εκπέμπει προς τον ελληνικό λαό στα μεγάλα ζητήματα του κοινωνικού κράτους είναι αποκρουστικό και αποτρόπαιο. Ο κόσμος καταλαβαίνει, ξέρει ποιος υπερασπίζει τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της παραγωγής, τον κόσμο της κοινωνικής ανάπτυξης και όχι της μεγέθυνσης των ολιγαρχών με τους οποίους είστε σύμμαχοι. Όλα αυτά καταγράφονται. Μέσα στο έργο της Βουλής, στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στους χώρους συνεύρεσης και στην κορυφαία στιγμή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τη στιγμή της κάλπης.

Το πολιτικό συμπέρασμα -και ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ και για τη μείζονα αντιπολίτευση- είναι ότι η πύρινη δημαγωγία έχει κάποια μοτίβα: το μοτίβο της επιλεκτικής απόκρυψης, της επιλεκτικής αποσιώπησης, της μνησικακίας, το «κάποτε κάτι μας είπατε και τώρα εμείς εδώ αιτούμεθα τη στρατηγική σας ήττα, να σέρνεστε στα γόνατα», που είναι το κυριότερο μοτίβο της δημαγωγίας. Μια επιμελέστατη και πεισματάρικη τροφοδότηση διχασμού.

Όλη αυτή η εμφανής απουσία στρατηγικής, ολοφάνερη σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής από τη Νέα Δημοκρατία, υπερκαλύπτεται και αναπληρώνεται από τη συστηματική, ευλαβική παραγωγή ψευδών ειδήσεων, φημών. Οποιοσδήποτε θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό αναγνώστη των δημόσιων κειμένων, του δημόσιου λόγου, αναλίσκει περισσότερο χρόνο για να διασταυρώνει τα hoaxes και τα fake news, τα ψεύδη και τις τερατολογίες, παρά να προσπαθήσει να καταλάβει, να προσεγγίσει με εμπιστοσύνη πρωτογενείς πηγές, πρωτογενή ειδησεογραφία. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.