image Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές -στο ραδ. News 247 image Όταν δεν έχουμε σύγκλιση κι εκρήγνυνται οι ανισότητες, έχουμε θέμα- Στον Τ/Σ της Βουλής

Πολιτικές, όχι τεχνικές προσεγγίσεις στα κοινωνικά ζητήματα -στο Action 24 tv

Στην εκπομπή «Brain Storming» στο Action 24 εμφανίστηκε ο Νίκος Ξυδάκης.

Για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Το «μονομερώς» είναι μια περιγραφή. Για τα κοινωνικά ζητήματα, όμως,  απαιτούνται πολιτικές λύσεις, όχι τεχνικές. Όταν μια κοινωνία στενάζει, πολιτική απάντηση χρειάζεται.

Πάντα βρίσκεται ένα συμβιβασμός και μια σύνθεση· μας το δείχνει η Ευρώπη το τελευταίο ενάμιση έτος. Και ο Μακρόν υπερέβη τα υπεσχημένα μετά τις κινητοποιήσεις. Συνθέσεις μπορούν να γίνονται και γίνονται.

Η εικόνα στις αγορές είναι άριστη για μια χώρα που έχει υποστεί χρεοκοπία, που υπέστη κατακρήμνιση. Τα ονομαστικά μεγέθη είναι ικανοποιητικά. Το δεκαετές είναι 0,3% κάτω από το αμερικάνικο. Μη συγκρίνετε με τα ευρωπαϊκά που είναι υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ. Και πάλι, για να λάβει τον χαρακτηρισμό «αξιόχρεο» η Πορτογαλία πέρασαν τρία χρόνια. Είναι καλά τα στοιχεία της οικονομίας.

Το θέμα είναι πώς αυτά τα καλά νέα θα μεταφραστούν σε ανακούφιση της κοινωνίας και του κόσμου, που βρίσκεται σε διαρκής επισφάλεια.

Για τις δηλώσεις Ζ. Ζάεφ για τη Μακεδονική γλώσσα

Ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα το αναγνωρίζει η Συμφωνία -και φυσικά ότι τη μιλούν στη Β. Μακεδονία.

Αυτό που  ξέρουμε είναι, ότι από το 19ο αιώνα υπάρχουν ορθόδοξοι πληθυσμοί στη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια συγκρότησης του ελληνικού κράτους που ήταν και δίγλωσσοι  και μιλούσαν τα λεγόμενα «ντόπικα» που είναι κλάδος της σλαβομακεδονικής.

Στην Ελληνική Δημοκρατία υπάρχουν πληθυσμοί που μιλούν και ρομά και εβραϊκά, και «ντόπικα», και βλάχικα και αρβανίτικα. Όλοι σε μικρό ποσοστό, καθώς η χώρα έχει μεγάλη εθνική, θρησκευτική και γλωσσική ομοιογένεια.

Έχουμε λοιπόν ευάριθμους πληθυσμούς που μιλάνε μια άλλη γλώσσα και έχουν μια ασθενή αναφορά σε μια πολιτισμική ταυτότητα. Δεν το βλέπω απειλητικό για την εθνική υπόσταση.

Οι Πρέσπες είναι μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Κάναμε μια μεγάλη συμφωνία, με ισχυρό αποτύπωμα στην ΕΕ. Είμαστε η μόνη χώρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που με μια άλλη γειτονική επιλύουμε κάτι ειρηνικά. Ιστορικά έχουμε γνωρίσει μόνο πολέμους, και στη γειτονιά μας φυσικά.

Μην ξεχνάτε ότι η Β. Μακεδονία είχε συμφωνήσει με την Τουρκία να εγκατασταθούν σε δυο σημεία βάσεις αρμάτων και ελικοπτέρων. Αντί αυτού λέει η υπουργός Άμυνας της Β. Μακεδονίας,  ελάτε Έλληνες να αναλάβετε τον έλεγχο του FIR της χώρας μας. Να δούμε τα μεγάλα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ουρές που φέρνουν σε ισχυρό στάτους την Ελλάδα.

Για το θέμα Novartis

Δε νομίζω ότι είναι σκευωρία, είναι ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ. Αποκαλύφθηκε ότι κάτι είναι αναμεμειγμένα κάποια  πρόσωπα. Γίνεται έρευνα. Είναι πιθανό και το να μη βρεθεί κάτι όπως λέτε, αλλά πρέπει να ερευνηθεί και ερευνάται.

Και στη Siemens λέγαμε ότι δεν υπάρχει και να που υπήρχε. Αν υπάρχουν αναμεμιγμένα  πρόσωπα θα βρεθεί. Έχει πολιτικό αντίκτυπο όπως η Siemens είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter