image Το σκήπτρο της Διχόνοιας- ΤΑ ΝΕΑ image Πολλοί έκαναν και κάνουν μπίζνες στη Β. Μακεδονία- στον ΑΝΤ1

Μια μαύρη ομάδα που υποθήκευσε τη χώρα πουλά πατριδοκαπηλία, θυμό και μίσος για τη δημοκρατική πολιτεία- Στο Κόκκινο

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στους Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» στον Κώστα Αλατζά και στο «Θέμα» στους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα.

Για την εθνική επέτειο και το Μακεδονικό

Ότι υπάρχει ένα μέρος της κοινής γνώμης που κινείται με αγνά αισθήματα κι έχει μια αντίδραση στο Μακεδονικό, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.  Εκεί, σε αυτό το κομμάτι του κόσμου, βλέπω μια έλλειψη ενημέρωσης για το γενικότερο πλαίσιο και τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Σε αυτούς οφείλουμε να μιλάμε, να εξηγούμε, να έχουμε διάλογο.

Και είναι ευθύνη της πολιτείας να συνομιλεί και ενημερώνει. Κι εκεί πρέπει να κάνει η κυβερνώσα πλειοψηφία αυτοκριτική. Υπάρχει κι ένα μέρος της κοινής γνώμης που είναι σε απόλυτη τύφλωση και δε θέλει να καταλάβει οφέλη και αναγκαιότητες που ωθούν την Ελλάδα να συνάψει συμφωνία και να προχωρήσει μπροστά σε μια δημιουργική λύση. Αυτοί πουλούν πατριδοκαπηλία, θυμό και μίσος για τη δημοκρατική πολιτεία.

Δεν πηγάζει απ’ όλους ένας αγνός πατριωτισμός. Υπάρχουν και πολλοί Χρυσαυγίτες και ακροδεξιοί φασίστες οι οποίοι ξετρυπώνουν και διαμορφώνουν δική τους ατζέντα ερεθίζοντας το θυμικό και τα συναισθήματα πολιτών που δεν έχουν τέτοιες προθέσεις.

Δε διστάζω να πω ότι υπάρχει μια μαύρη ομάδα που προέρχεται από το τμήμα εκείνο που υποθήκευσε τη χώρα και την οδήγησε στον ακρωτηριασμό το 1974. Υπάρχει μια αχλή, ένα σύννεφο πάνω από τα εθνικά θέματα που εμποδίζει να δει κάποιος πώς μπορούμε να συνδυάσουμε εθνικά συμφέροντα με μια πολιτική.

Δυσκολευόμαστε να δεχθούμε πολλές φορές τι συμβαίνει. Κανείς δεν δεχόταν ότι 500.000 Έλληνες θα ψήφιζαν κόμμα που υμνεί τον Χίτλερ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και όμως συνέβη. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα η οποία καταγράφεται και διατρέχει την Ευρώπη από το ένα άκρο στο άλλο.

Ωστόσο πολύ λίγα πράγματα έγιναν σχετικά με αυτά που λέγονταν τα οποία σε τελευταία ανάλυση αποτελεί μάλλον αμαύρωση της εθνικής επετείου παρά είδος πολιτικής εκδήλωσης.

Για το εάν τα εθνικά θέματα θα επηρεάσουν την κάλπη

Σε πολύ μικρότερο βαθμό, από ό,τι σημειώνεται, θα επηρεάσουν τα εθνικά θέματα τις εκλογές. Ακόμη και χτες έλεγαν ότι δε θα γίνουν παρελάσεις κτλ και όλα έγιναν κανονικά. Fake news δηλαδή. Επίσης είχαμε άλλη μια περίπτωση ψευδών ειδήσεων: ότι είχε απαγορευτεί το εμβατήριο για τη Μακεδονία. Το μόνο που θα μπορούσα να αναρωτηθώ είναι για το τι σχέση έχει το «Μακεδονία ξακουστή» με την επέτειο της 25η Μαρτίου. Είναι ένα εμβατήριο που φτιάχτηκε μετά.

Πολύ λιγότερο θα επηρεάσουν τα εθνικά θέματα τις ευρωεκλογές. Υπήρξε, βέβαια, μια «αξιοποίηση» του πληγωμένου φαντασιακού από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αυτό που καθορίζει την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών είναι το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την καθημερινότητα, τις συνθήκες ζωής, τα χρέη, το εισόδημα του. Και σε αυτήν τη κατεύθυνση έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί. Νομίζω, λοιπόν,  ότι οι άνθρωποι βλέπουν ότι ωφελούνται, ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Υπάρχει μια πλησμονή του κόσμου για έναν νέο λόγο από την Αριστερά. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι πιο επιθετικός ο λόγος μας, να είναι πιο κοντά στον κόσμο, πιο ρωμαλέος. Να ακούσουμε ποιες είναι οι ανάγκες του πολίτη.

Στην πολιτική έχεις δύο όπλα, τις πράξεις και λόγο. Χρειάζεται πιο σαφής και στοχευμένη να είναι η πράξη, να είναι πιο αποτελεσματική.  Και από την Αριστερά οι πολίτες περιμένουν να έχουμε ένα πιο σαφή και φιλάνθρωπο λόγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.