image Μια μαύρη ομάδα που υποθήκευσε τη χώρα πουλά πατριδοκαπηλία, θυμό και μίσος για τη δημοκρατική πολιτεία- Στο Κόκκινο image Οι ανισότητες απειλούν την Ευρώπη -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κυριακής

Πολλοί έκαναν και κάνουν μπίζνες στη Β. Μακεδονία- στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή του ΑΝτ1 Καλημέρα Ελλάδα και το Γιώργο Παπαδάκη μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το θέμα της ρύθμισης για την προστασία για την πρώτη κατοικία

Το θέμα των κόκκινων δανείων απασχολεί κι άλλες χώρες κι άλλα τραπεζικά συστήματα. Κανείς δεν έχει δώσει οριστική λύση. Ο καθένας προσπαθεί με διαφορετικούς τρόπους να το επιλύσει. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση του 2008 ξεκίνησε με τα ενυπόθηκα δάνεια. Στη Μεγάλη Βρετανία ξήλωσαν διοικήσεις τραπεζών. Η αγγλοσαξονική παράδοση ήταν κρατικοποίηση και αλλαγή στην κορυφή της πυραμίδας των τραπεζών. Παράλληλα στις ΗΠΑ ο Πόλσον ζήτησε, αμέσως ρευστότητα με την εμφάνιση του προβλήματος, ρευστότητα από τη Federal Reserve. Στην ΕΕ αντίθετα είχαμε άλλα δεδομένα. Ο Ντράγκι έπρεπε να αυτενεργήσει για να στηρίξει τις οικονομίες.

Στην Ελλάδα πάντως η ιστορία του ιδιωτικούς χρέους ξεκινά από τα τέλη του 1990. Γίνεται όμως τώρα μια προσπάθεια. Τόσο ο κ. Δραγασάκης όσο και ο κ. Τσακαλώτος είπαν ότι δεν είναι η καλύτερη λύση, ότι ήταν προϊόν συμβιβασμού. Ακόμη και να συμφωνούσε η ΤτΕ σε μια ρύθμιση απαιτούνταν εγκρίσεις από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς. Εμείς λοιπόν είπαμε ας προχωρήσει μια λύση και το ξαναβλέπουμε. Άλλωστε έχει μεταβατικό χαρακτήρα, αφού είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά είναι κάτι καλύτερο και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Για τα παράπονα μερίδας επιχειρηματιών στον Πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπάρχει μεγάλη δόση υποκρισίας. Από το 1995 το 1/3 του ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας ήταν στα χέρια Ελλήνων. Ουσιαστικά επιχειρηματίες έκαναν μπίζνες και σάρωναν. Αυτά είναι στοιχεία καταγεγραμμένα στα μητρώα της γειτονικής χώρας. Τότε και για 20 χρόνια δεν είχαν κανένα πρόβλημα, όπως και όταν έσπαγαν κάποιοι το εμπάργκο. Και τώρα έχουν πρόβλημα με το Β. Μακεδονία; Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια ότι έκαναν μπίζνες. Είναι τρέλα αυτό που γίνεται τώρα.

Να βλέπουμε και τη σοβαρή πλευρά.

Ο Γεροβασιλείου, που είναι από τους γνωστούς οινοποιούς, από αυτούς που αναγέννησαν το ελληνικό κρασί, πήγε χτες και έκανε κάποιες επισημάνσεις. Έτσι μιλάνε οι σοβαροί επιχειρηματίες. Ζητούν στήριξη και πλαίσιο και δε βγαίνουν στα κανάλια να λένε δεν πάω. Οι επιχειρηματίες δεν κατεβαίνουν στις εκλογές για να σταθμίζουν το πολιτικό κόστος.

Για το αποτύπωμα της Συμφωνίας στο πολιτικό κλίμα

Μόνο η κάλπη δείχνει. Υπάρχει θόρυβος και σπέκουλα, κερδοσκοπούν. Σαφώς πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στο λαϊκό αίσθημα. Προσωπικά δεν αποκαλώ φασίστες όσους έχουν αντιταχθεί, αλλά οι άνθρωποι στα συλλαλητήρια με ντουντούκες που καλούν σε «ντου» στη Βουλή είναι προφανώς φασίστες. Δεν εκφράζανε τον κόσμο, πολλοί μάλιστα τους ακούγανε κι έκοβαν δρόμο. Δε σημαίνει ότι είναι φασίστες αυτοί με το πατριωτικό αίσθημα, αλλά στα συλλαλητήρια υπήρχαν και φασίστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.