image Από τα ταμπελάκια στην ουσία- Στην ΕΡΑ1 image Στη διεθνή πολιτική «χάνεις τα δίκια σου» αν δεν εκμεταλλευτείς τις περιστάσεις -στο ρ. Alpha

Η διπλωματία γίνεται με θάρρος, βλέποντας μακριά -στην ΕΡΤ1

Στην εκπομπή Άλλη Διάσταση της ΕΡΤ1 μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης.

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Β. Μακεδονία και την επιχειρηματική αποστολή που τον συνόδευε:

Πρέπει να δούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας, της οικονομίας, των πολιτών για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Να θυμίσω ότι όταν πρωτοπήγαν οι Έλληνες πρωθυπουργοί  στο Ισραήλ πήραν μαζί τους και επιχειρηματίες. Το ίδιο έχει γίνει και στην Αίγυπτο και αλλού. Ο Πρόεδρος Ολάντ όταν ήλθε στην Ελλάδα συνοδευόταν από επιχειρηματίες. Είναι ένας τρόπος διπλωματίας και ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

Προ τριών ημερών ήμουν στο Βουκουρέστι, σε διακοινοβουλευτική σύνοδο με αφορμή την ανάληψη προεδρίας της ΕΕ από τη Ρουμανία. Στις ομιλίες τους οι περισσότεροι ομιλητές όταν μιλούσαν για τα καλά της Ευρώπης και τι περιμένουμε να μας φέρει ξεκινούσαν με τη μεγάλη συμφωνία Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, την επίλυση του ονοματολογικού και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης. Είναι success story για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ελλάδα, ας μου επιτραπεί να πω ότι σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ (μια μείζων πολιτική πράξη, εκείνη) η πιο σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η επίλυση του μακεδονικού.

Είχαμε μία δυσάρεστη «ουρά», που μας οπισθοδρομούσε από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αυτή η κυβέρνηση συνέχισε τις εργώδεις προσπάθειες και άλλων κυβερνήσεων που δεν ευοδώθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν οι περιπέτειες της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Μια άλλη περιπέτεια ήταν ότι όταν το επιχείρησε η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή δεν είχε συνομιλητή.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκότερη συγκυρία με θέληση, με βούληση και αποφασιστικότητα,  μη οπισθοχωρώντας ενώπιον ενός πολιτικού κόστους. Προχώρησε και αυτό θα μείνει. Θα έχουμε να θυμόμαστε ότι μέσα στα χρόνια των δυσκολιών της ελληνικής κρίσης  μπόρεσε το ελληνικό κράτος, η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική πολιτική τάξη, οι Έλληνες πολίτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Και να είμαστε δύναμη εγγύησης, ειρήνης, συμπερίληψης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Είμαστε πολύ σοβαρή χώρα για τα Βαλκάνια για να αφήσουμε σε άλλους, σε τρίτες δυνάμεις. Να παζαρεύει πχ. η Τουρκία να κάνει βάση στρατιωτική 60 χμ. από τα ελληνικά σύνορα, να αναλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της Β. Μακεδονίας , να εκπαιδεύει και να εγκαταστήσει βάση.

Είναι η σημαντικότερη διπλωματική πράξη της ελληνικής δημοκρατίας στη μεταπολίτευση. Πότε βγήκε μπροστά το ελληνικό κράτος με τρόπο ειρηνικό & δημιουργικό και όχι αμυνόμενο;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα εφόσον και αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να ρίξει τη συμφωνία. Πρόκειται για διμερή συμφωνία. Να πάρει τις πολιτικές και ιστορικές ευθύνες. Και όχι να υποκρίνεται. Όχι άλλα να λέγονται στις  κουίντες  πίσω από το προσκήνιο, ότι δηλαδή  «προχωρήστε, πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα, να γίνει η συμφωνία αφού μπορείτε να το κάνετε». Δηλ. «έχετε συνομιλητή, αφού έχετε και την πολιτική βούληση και το θάρρος λύστε το και εμείς θα το βρούμε έτοιμο». Το λένε και οι ξένοι παρατηρητές. Να πάει ο κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ να τους το εξηγήσει.

Γι’ αυτό δεν εξελέγη η κα Μπακογιάννη στη θέση του ΓΓ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί υποχρεώθηκε από το κόμμα της να υποχωρήσει από την παγία της θέση, γι’ αυτό την καταψήφισαν και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.  Η κα Μπακογιάννη υπέστη μια ήττα και μαζί δι’ αυτής και η Ελλάδα. Διότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί το ορθόν και το αρμόζον και οφειλόμενο για λόγους εθνικού συμφέροντος. Τα υπόλοιπα είναι υποκρισία για μικροκομματικούς λόγους.

Για το αν το μακεδονικό ή η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές:

Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη συμφωνία της Ζυρίχης και αφού έγινε πρωθυπουργός μετά το 1974 δεν επισκέφθηκε ποτέ τη μεγαλόνησο. Ποτέ. Συμπεριφέρθηκε ως οιονεί persona non grata. Διότι του τα είχαν φυλαγμένα οι Κύπριοι παρότι προσπάθησε στη δεκαετία του ’50 να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με μία γρήγορη κίνηση, ήταν ο πρώτος που αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μόλις σχημάτισε κυβέρνηση. Η διπλωματία γίνεται με θάρρος, με υπολογισμό του εθνικού συμφέροντος και βλέποντας μακριά. Όχι βλέποντας πίσω, λέγοντας υποκρισίες και ψέματα στον ελληνικό λαό. Έτσι πάμε μπροστά.

Υπάρχει μια αντίληψη για τις διαφορές, «μη κάνεις τίποτε, άφηνε τα θέματα να χρονίζουν». Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι να μεγεθύνεται το πρόβλημα και να φτάσεις σ’ ένα σημείο όπου οποιαδήποτε λύση να είναι χειρότερη από αυτήν του ’91, του ’92, του ’95 και της ενδιάμεσης συμφωνίας. Το άλλο είναι ότι -δήθεν- από μόνο του λύνεται και εξαφανίζεται το θέμα, το πρόβλημα.

Αν όμως δεν βάλεις τους δικούς σου κανόνες προς το δικό σου συμφέρον, εκμεταλλευόμενος  το διεθνές περιβάλλον, τις διεθνείς συγκυρίες και τις συμμαχίες, θα βρίσκεσαι σε διαρκώς δυσμενέστερη θέση

Έτσι ασκείς εξωτερική πολιτική: με γνώμονα την πείρα του παρελθόντος και τις απαιτήσεις από το μέλλον, εκμεταλλεύεσαι τα δεδομένα της συγκυρίας. Που ήταν μοναδική εδώ: συνηγορούσε ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, την ίδια στιγμή που η Τουρκία ήταν εξασθενημένη. Κυρίως όμως στη γειτονική πρωτεύουσα, στα Σκόπια, υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι, μια κυβέρνηση με την οποία μπορούσες να συζητήσεις λογικά. Δεχόντουσαν να αλλάξουν το σύνταγμα τους, να αλλάξουνε ονόματα, να ξηλώσουν πινακίδες και σχολικά βιβλία.

Αυτά δεν γίνονται στη μοντέρνα εποχή, στη νεωτερικότητα: ένα κράτος ειρηνικά να επιβάλλει σχεδόν όλη του τη θέληση σε ένα γείτονα και εκείνος να το δεχθεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα όταν ηττήθηκε η Αυστρία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τα όπλα και υπό το βάρος της ήττας δέχθηκε να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Ουδέποτε άλλοτε στη νεωτερική ιστορία έχει γίνει αυτό. Γι’ αυτό και τα ξένα περιοδικά των διεθνών σχέσεων καθώς και οι ξένοι αναλυτές στις εφημερίδες το περιγράφουν ως μία μεγάλη επιτυχία.

Αν τώρα ο Έλληνας προεστός, ο Έλληνας κοτζαμπάσης, ο Έλληνας του εμφυλίου δεν δέχεται να δει ότι κάτι κερδίζει η χώρα, αυτό θα φανεί και θα διαψευστεί  πολύ σύντομα. Κάθε μέρα που περνάει εμπεδώνεται μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που την έχουμε ανάγκη. Δεν πρέπει να είμαστε σε εχθρότητα, καχυποψία και άγνοια. Εμπεδώνονται νέοι εμπορικοί δρόμοι, θεμελιώνονται με συνεργασία και όλοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα λένε «μα τι καβγάς γινόταν το ’18-’19;». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. ¨Όποιος δεν πιστεύει ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα για τη χώρα, είναι προφανώς ανοιχτός ο δρόμος να τη ρίξει. Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές, χρειάζονται 151 βουλευτές για να τη ρίξει.  Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια – γκαζοντενεκέδες που χτυπάνε στο γάμο του καραγκιόζη.

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι η Ελλάδα υποφέρει το 2019 επειδή κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι δεν κυβέρνησαν, δεν έκαναν κανένα λάθος, οι ίδιοι δεν εμφάνισαν έλλειμμα στους Ευρωπαίους 3,7%  ενώ ήταν 15, 4%, οι ίδιοι δεν φόρτωσαν το χρέος 34 δις σ’ ένα χρόνο, οι ίδιοι δεν χρεοκόπησαν το ίδιο τους κόμμα.

Επειδή όμως την Ελλάδα την χρεοκόπησαν αυτές οι παρατάξεις και την έφεραν σ’ αυτό το απελπιστικό σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλη τη φιλότιμη προσπάθεια να ανακόψει την πτώση, να βγούμε από τα μνημόνια, να λύσει ένα μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό και να αποκατασταθεί μια άλλη σχέση με τον λαό και  τον κόσμο. Να πιστέψει λίγο στη δύναμη της δημοκρατίας και της πολιτικής.

Αν η ΝΔ πιστεύει ότι με το να αναπαράγει δυναστείες όπως στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες υπηρετεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία, το πνεύμα του διαφωτισμού και της νεωτερικότητας, τότε είναι πολύ γελασμένη.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μια σχέση της πολιτικής με τον κόσμο, έντιμη, με σημαία την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη διαρκή διαβούλευση, την ανανέωση της ελληνικής κοινωνίας. Απλά μηνύματα με θάρρος, διαρκή λογοδοσία και διαρκή έλεγχο. 

Όλοι αυτοί που άρμεξαν το ελληνικό κράτος και το θεωρούν ιδιοκτησία τους, πιστεύουν και λένε σήμερα ότι μια κυβέρνηση που εξελέγη δύο φορές από τον ελληνικό λαό είναι οιονεί πραξικοπηματίες και λαθρεπιβάτες της εξουσίας. Είναι ντροπή για τον Έλληνα δημοκράτη αυτά που ακούγονται. Και το ύφος και τα λόγια, είναι αλλοίωση της πραγματικότητας. Τα χαλκεία των fakenews κατηγορούν την αριστερά για ψέματα; Αυτοί που κατασκευάζουν ειδήσεις επειδή έχουν τα Μέσα;

~~~

Το τηλεοπτικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.