image Στη διεθνή πολιτική «χάνεις τα δίκια σου» αν δεν εκμεταλλευτείς τις περιστάσεις -στο ρ. Alpha image Κανένα έργο δεν έπαθε ζημιά από την εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας -στο Κόντρα

Ιδού οι Πρέσπες, ιδού και το πήδημα -«Ένα βλέμμα» στο ΈΘνος της Κ.

Προ ημερών βρέθηκα στο Βουκουρέστι, σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ρουμανία έχει την ευρωπαϊκή προεδρία αυτό το εξάμηνο και όλα τα σχετικά συμβούλια της ΕΕ διεξάγονται εκεί. Συγκεκριμένα, διεξάγονται στο Παλάτι του Λαού, πιο γνωστό ως παλάτι του Τσαουσέσκου, ένα φαραωνικό κτιριακό συγκρότημα που αναμετράται με την ιστορία, μέσα από την κρίση μεγαλείου ενός δικτάτορα με κακό τέλος.

Η λέξη κλειδί, σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη, και σε όλη την ρουμανική προεδρία, ήταν η συνοχή της ΕΕ. Μάλλον, η αγωνιώδης επίκληση της συνοχής, σε μια Ευρώπη που συνταράσσεται από το Brexit, από τα Κίτρινα Γιλέκα, από την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, από ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις. Η άλλη λέξη κλειδί, η σύγκλιση, δεν ξεστομίζεται καν. Πολλές ευχές, πολλά λόγια, μεγάλη επιφυλακτικότητα, αγωνία, αποκλίσεις.

Σε αυτό το αμήχανο περιβάλλον, εντούτοις, με την βραδυφλεγή βόμβα του Brexit να υποβάλλει τη δική του δυναμική, αρκετοί ομιλητές ανέφεραν σαν ένεση αισιοδοξίας το μοναδικό ευρωπαϊκό success story: τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η οποία Συμφωνία λειτουργούσε ήδη εντός της αιθούσης: η πινακίδα «Republic of North Μacedonia» όριζε τη θέση των δύο βουλευτών της, με τους οποίους ανταλλάξαμε χαιρετισμούς φιλίας και φωτογραφίες ―όπως κάνουμε άλλωστε με πολιτικούς από άλλες χώρες, σε κάθε διεθνή συνάντηση.

Τις ίδιες μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεπτόταν τα Σκόπια, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του γειτονικού κράτους, επικεφαλής πολυμελούς ομάδας επιχειρηματιών. Όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα πρόβαλλαν την επίσκεψη· το BBC το είχε δεύτερη είδηση μετά το Brexit.

Επιστροφή στην Αθήνα. Στα εγχώρια μίντια η επίσκεψη σφραγίστηκε από το εκβιασμένο καβγαδάκι για το πού βρίσκεται το ραντάρ επισκόπησης εναέριας κυκλοφορίας, που θα εποπτεύει το FIR Σκοπίων. Στη Μίκρα, στην Περαία, στον Τρίλοφο; Γιατί ο Αλ. Τσίπρας είπε Μίκρα, και δεν είπε αεροδρόμιο Μακεδονία; Και τα λοιπά και τα λοιπά. Έτσι καταγράφηκε η ιστορική πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην όμορη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε πιο μακριά. Αιφνιδιάστηκε στη Βέροια από ακροδεξιούς που τον ξεφώνισαν, και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα επανέλαβε το χυδαίο επιχείρημα: ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Η απάντηση φυσικά είναι μία: αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι πρόκειται για μια δυσμενή συμφωνία, όπως διαρκώς ισχυρίζεται, ας δεσμευθεί να τη ρίξει, αν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Ιδού οι Πρέσπες, ιδού και το πήδημα.

Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να δεσμευθεί για οτιδήποτε. Η εμπρηστική ρητορική του στο Μακεδονικό, εξόχως αντιευρωπαϊκή, ακροδεξιά και λαϊκιστική, είναι ένα ακόμη εργαλείο για το πολυπόθητο ρεσάλτο στην εξουσία, τίποτε παραπάνω. Δεν πιστεύει τίποτε από όσα λέει· απλούστατα μεταφέρει την πολιτική συζήτηση στο πεδίο του θυμικού, της εθνικοφροσύνης και του διχασμού, καθώς στο πεδίο της οικονομίας, του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν έχει και δεν επιθυμεί να πει τίποτε. Διότι αν πει, θα τρομάξουν ακόμη και οι δεξιοί του ψηφοφόροι. Θα τρομάξουν οι συνταξιούχοι από το ασφαλιστικό Πινοσέτ που επαγγέλλεται, αν μάθουν την κατάληξη του χιλιανού πειράματος: Μετά μία δεκαπεντετία εφαρμογής, τα ασφαλιστικά ταμεία που υπόσχονταν ποσοστό αναπλήρωσης 70% κατέληξαν σε συνταξιοδοτικές παροχές με ποσοστό αναπλήρωσης 18% για τους άνδρες και 28% για τις γυναίκες, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αντιστοίχως, η υπόσχεσή του για μείωση άμεσων φόρων αφορά το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού, το οποίο νέμεται το 50% του ΑΕΠ και πληρώνει μόλις το 10% των άμεσων φόρων. Το φτωχότερο 90% του πληθυσμού, αντιθέτως, για να πληρώσει τους φόρους του, άμεσους, έμμεσους και τεκμαρτούς, δαπάνα το μισό του διαθέσιμο εισόδημα.

Η φαιά ρητορική του Κ. Μητσοτάκη για το Μακεδονικό αποκρύπτει δολίως το νεοφιλελεύθερο, ολιγαρχικό και βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμά του, υπέρ του 10% των πλουσίων και των φίλων χορηγών, και κατάφωρα εναντίον των μισθωτών, των επαγγελματιών και των συνταξιούχων. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.