image Όταν η δικαιοσύνη ολοκληρώνει τη δουλειά της, κερδίζουν όλοι -στο News247 image Να φύγουμε από τη γεροντολαγνεία και την συνταξιουχολαγνεία-στο Θέμα 104,6

Έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία από οσμές και χειρισμούς σκανδάλων-στον Ρ/Σ News247

Στο ραδιόφωνο News 247 στους 88,6 μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης στους δημοσιογράφους Μάνο Χωριανόπουλο και Γιώργο Καρελιά.

Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης αναφορικά με το σκάνδαλο NOVARTIS και τη δικογραφία που ζητά να ερευνηθεί ο κ. Λοβέρδος

Δεν καλλιεργήθηκαν προσδοκίες. Συμμερίζομαι ότι είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε την πολιτική ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης, όπως ήταν και το σκάνδαλο SIEMENS. Έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Δεν είναι τοπικής εμβέλειας με ανάμειξη τοπικών παραγόντων, έχει διεθνή χαρακτηριστικά. Ειδικά για το σκάνδαλο NOVARTIS μάθαμε στην πορεία ότι βάσει της τιμής του ελληνικού φαρμάκου επηρεάζονταν οι τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη.

Εμπλέκονται 10 άτομα αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι. Ξεκινάμε από το τεκμήριο αθωότητας, ξεκινάμε από το σεβασμό όλης της διαδικασίας της δικαστικής έρευνας και της προδικασίας και από κει και πέρα το ποινικό μέρος το εξετάζει η δικαιοσύνη ενώ συνταγματικά το εξετάζει η βουλή σε σχέση με την ασυλία. Το πολιτικό μέρος είναι η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, των πολιτικών κομμάτων, των πολιτικών προσώπων, να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Η προσδοκία παραμένει μία: αν υπάρχουν σκιές σ’ ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία. Ας μη ξεχνάμε ότι η υγειονομική δαπάνη εν γένει και η φαρμακευτική ειδικότερα, είναι ένας από τους 3-4 μοχλούς που φόρτωσαν το δημόσιο χρέος. Πρέπει να δούμε αν έγινε χρηστή διαχείριση, αν έγιναν λάθη, αν υπήρξε δόλος σε κάποιους χειρισμούς. Το χρωστάμε στην ιστορία μας και στην ελληνική δημοκρατία. Όλα με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα βασικά τεκμήρια που όλοι τα έχουν και σε όλους θα πρέπει να τα δίνουμε. Είναι όμως πολιτικό χρέος όχι μόνο να μην εμποδίζεις αλλά να διευκολύνεις την διαλεύκανση αυτών των σκοτεινών υποθέσεων.

Για την πολιτική διαχείριση του θέματος από την αντιπολίτευση που ισχυρίζεται ότι υπάρχει σκευωρία.

Αν νομίζουμε ότι η δικαστική εξουσία στήνει σκευωρίες εις βάρος του πολιτικού προσωπικού είναι μια άλλη συζήτηση και αφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι δυνατόν οι εισαγγελείς να δέχονται εντολές από πολιτικά πρόσωπα; Δεν γίνεται αυτό.

Στις συζητήσεις εντός της βουλής και στη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας δεν υπήρξε κάποιος που να στοχοποίησε κάποιον επί του προσωπικού. Δεν είναι αυτόματες οι υποθέσεις ούτε οι αιτιάσεις. Προσωπικά αυτό έλεγα και πριν 14 μήνες και πριν από 14 χρόνια και το ’89. Έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία από οσμές και χειρισμούς σκανδάλων. Και μερικές φορές έχει ταλαιπωρηθεί και η δικαιοσύνη εξαιτίας κάποιων αιτιάσεων για ολιγωρία, για καθυστερήσεις. Όταν αποδόθηκε δικαιοσύνη και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν δίκες και καταδίκες νομίζουμε ότι είναι καλό, διότι αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της χωρίς να φοβάται κανέναν και κυρίως γιατί αποδίδει το πολιτικό σύστημα καθαρμένο. Τιμωρία σημαίνει ένα είδος κάθαρσης, εξιλέωσης. Δεν είμαστε όλοι χορηγούμενοι διαφόρων μεγάλων χορηγών, ούτε τύποι που κάνουμε πολιτική στην πλάτη του ελληνικού λαού διακινώντας βαλίτσες και ακίνητα σε υπεράκτιες εταιρείες. Αυτοί που υπάρχουν θα πρέπει να εντοπιστούν και να αποβληθούν. Να τιμωρηθούν. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, δεν αντέχει άλλες τέτοιες ταλαιπωρίες η δημοκρατία και η κοινωνία μας.

Για το γεγονός ότι οι εκάστοτε πολιτικές πλειοψηφίες κράτησαν για τον εαυτό τους το προνόμιο να αποφασίζουν εάν οι πολιτικοί θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη.

Είναι μια οδυνηρή διαπίστωση. Στο παρελθόν έχει υπάρξει προστασία ασυλίας για βουλευτή ο οποίος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Αυτό είναι σπίλωση της δημοκρατίας όχι του πολιτικού προσωπικού. Είναι βάναυση προσβολή του κοινού περί δικαίου αισθήματος του ελληνικού λαού. Καμία προστασία. Ο αιρετός πρέπει να προστατεύεται ιδιαίτερα αν βρεθεί σε μια θέση ευθύνης στην εκτελεστική εξουσία και βάζει υπογραφές. Να μη φοβάται να υπογράψει γιατί τότε θα πάψει να λειτουργεί η διοίκηση και η οικονομία. Θα πρέπει να ξέρει ότι αναλαμβάνει το βάρος και το ρίσκο και έχει την προστασία για την πολιτική του πράξη αλλά δεν έχει καμία προστασία αν ενέχεται κάτι άλλο. Είναι μια λεπτή ισορροπία.

Οι αυτοδιοικητικοί δεν απολαμβάνουν καμιάς προστασίας. Και τώρα πια οι περιφέρειες διακινούν τεράστια ποσά, δισεκατομμύρια, είναι μικρά πρωθυπουργεία. Διαχειρίζονται μέγα μέρος των κοινοτικών πόρων και σε ένα νομοθετικό πλέγμα το οποίο είναι σκοτεινό και δαιδαλώδες, με εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις και μπορεί να βρεθούν κρεμασμένοι και τεμαχισμένοι για ένα γεφυράκι, για ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί να έχουν ευθύνη. Και αυτοί χρειάζονται μια κάλυψη για να λειτουργήσει και κείνη η διοίκηση.

Αλλά σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα ή περιπτώσεις μεροληψίας ή περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια– εκεί πρέπει να είμαστε άτεγκτοι, σοβαροί και να προστατεύσουμε όλοι την υπόλοιπη δημοκρατία μέχρι να συνεχίσει να λειτουργεί και να την πιστεύουν οι πολίτες. Μια δημοκρατία που δεν πιστεύουν οι πολίτες, ένα πολιτικό σύστημα που δεν το πιστεύουν οι πολίτες είναι τίποτα. Έχουμε βουλιάξει όλοι μαζί.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter