image Δεν ψηφίζουμε για την Ευρώπη αλλά για εθνικές προτεραιότητες και αυτό δεν είναι καλό- στο Πρακτορείο fm Μια ακόμα πράξη για την ανάπτυξη της οικονομίας- στην Ολομέλεια

Να δοθεί συνδρομή από εξειδικευμένους παράγοντες στη δικαιοσύνη- στο Κόκκινο


Στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο Στάθη Σχοινά μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης

Για τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή

Χτες είχαμε τη ρύθμιση των αιγιαλών και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με θέσπιση κανόνων στη χρήση τους. Είναι ζητήματα κατανοητά, αφορούν την καθημερινότητα. Το εν λόγω νομοθέτημα έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, επιτρέπει κι επιβάλει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Σήμερα έχουμε το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει κι αυτό θετικές επιπτώσεις στην αγορά. Είναι, όλα αυτά, ένα αναγκαίο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτιώσεων για το πού πρέπει να πάει η χώρα, η αναπτυξιακή διαδικασία και πώς θα βελτιωθεί συνολικά η οικονομία.

Και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τις εισφορές και σε δεύτερο χρόνο θα έλθει η ρύθμιση για τις οφειλές στις εφορίες. Είναι μια δέσμη ανακουφιστικών μέτρων πολύ σημαντική, μια ανάσα για τα νοικοκυριά.

Για την αναπτυξιακή τράπεζα

Μετά την κατάργηση της συγχώνευσης ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ που ήταν κάποια εργαλεία στα χέρια του κράτους για να βοηθά την οικονομία, δεν υπήρχε τίποτα. Όμως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ένας κρατικός φορέας για να στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία. Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει μια τέτοια εταιρία, πρέπει να γίνει λοιπόν.

Για το αφορολόγητο

Ο Πρωθυπουργός ήταν πειστικός και ξεκάθαρος για τη διατήρηση του αφορολόγητου. Στο μέτρο του πλαισίου που έχουν επιβάλλει οι θεσμοί για να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις, είχαμε δεχθεί κάποια μέτρα παίρνοντας υπέρ ημών τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο.

Τώρα κάποια μέτρα μπορούν να αρθούν γιατί τα δημοσιονομικά μας δείχνουν καλή εικόνα. Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ως προς αυτό. Τέτοιες πράξεις, όπως έγινε και με την άρση της μείωσης των συντάξεων, παράγουν γεγονότα και πολιτικά αποτελέσματα. Δίνουν με άλλα λόγια στον κόσμο το μήνυμα για το ποιες είναι οι μεγάλες επιλογές. Αν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν παρεμβάσεις τέτοιου χαρακτήρα ενώ διαφορετικά θα υπάρξει ένα πλαίσιο αβεβαιότητας και αριβισμού. Μην ξεχνάτε ότι στο παρελθόν το μόνο που υπήρχε ήταν οριζόντιες περικοπές για να βγουν τα νούμερα.

Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος

Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Όλοι πρέπει να πάρουν θέση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Έχουν και οι πολιτικοί μερίδιο ευθύνης καθώς υπήρξαν απόπειρες συγκάλυψης. Και η δικαιοσύνη έχει ευθύνη κυρίως ως προς τους χρόνους. Αν δεν υπάρχουν, δηλαδή, τα απαραίτητα μέσα πρέπει να ζητήσουν από την πολιτεία να τα παρέχει.

Μια δομική τέτοια κρίση πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν μπορείς μια κρίση στην δικαιοσύνη να την εργαλειοποιείς και να την κραδαίνεις κατά πάντων. Αλλά και δεν μπορείς όλες τις διώξεις να τις αποδίδεις σε αντιπολιτευτικές διώξεις. Δεν είναι όλες οι κινήσεις της δικαιοσύνης σκευωρία.

Για το σκάνδαλο της Siemens

Πρέπει να εργαστούμε όλοι στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι το σκάνδαλο της Siemens έχε μείνει ως σφραγίδα καχυποψίας.

Και η Siemens και η Novartis είναι εισαγόμενες υποθέσεις από τις ΗΠΑ. Όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν. Βέβαια είναι διαφορετική η δυνατότητα στην Ελλάδα. Είναι π.χ. ενδεικτικό ότι στο Μόναχο με την υπόθεση ασχολήθηκαν δεκάδες εισαγγελείς κι εδώ μόνο τέσσερις. Χρειάζεται να δοθεί συνδρομή από εξειδικευμένους παράγοντες. Σήμερα, δεν μπορεί ένας μόνο εισαγγελέας με έναν γραμματέα να κάνει δουλειά, είναι περίπλοκες οι υποθέσεις ειδικά σε οικονομικά εγκλήματα. Χρειάζεται αταλάντευτη πολιτική βούληση να πέσει φως παντού. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter