image Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι μη κοστολογημένες ευχές- στο Twoday image Στο twitter εναντίον facebook αδικούνται όλοι -Βουλή TV

Δεν υπάρχει δωράκι αλλά επιστροφή μέρους όσων αφαιρέθηκαν- στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή «Απευθείας» στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαράτο και Μάριον Μιχελιδάκη μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για τις αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων

Ο τρόπος που μίλησε ο κ. Μητσοτάκης είναι παρεξηγήσιμος και σε συνδυασμό με όσα έχει πει στο παρελθόν δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Δεν πρόκειται περί επιδομάτων, αλλά περί κατακτήσεων που έγιναν με μεγάλους αγώνες στην μεταπολεμική Ευρώπη. Δεν είναι «Μαδουρία» εδώ.

Αυτό που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο στον ιδιωτικό τομέα είναι μια πρωτοφανής ανεργία και μια ταπείνωση των μισθών.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα πρόκειται για ένα μέτρο ανακούφισης, που δινόταν και πριν τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάνει κριτική ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το μέτρο, με προθυμία να το δούμε και να διαβάσουμε την άποψή του.

Για τις 120 δόσεις και τις συζητήσεις για παροχές

Αν υπάρχει δομική καχυποψία από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν έχει βάση. Εδώ και χρόνια κινδυνολογεί, για τις συντάξεις, για την πορεία του προγράμματος, ότι το δείνα ή το τάδε μέτρο δε θα γίνει πράξη ή ότι δε θα κλείσει η αξιολόγηση. Όλα, όμως γίνονται, στην ώρα τους, πράγμα, που δεν είναι εύκολο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια, έστω, και μερική ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, μάλιστα σε συνθήκες πτώχευσης. Είναι αφελές να γίνεται λόγος για παροχές. Όσο κτίζουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον μπορούμε να επαναφέρουμε στοιχεία του κοινωνικού κράτους που χάσαμε. Αυτό τηρείται καταλεπτώς. Και οι 120 δόσεις θα γίνουν.

Δεν υπάρχει δωράκι αλλά επιστροφή μέρους όσων αφαιρέθηκαν. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, δεν φταίει ο λαός. Ούτε γίνεται επιστροφή σε ένα κλαμπ πλουσίων που, πήραν δάνεια, έφαγαν τα λεφτά, κι εξαφανίστηκαν.

Όταν πας να ρυθμίσεις χρέη από εισφορές, που γιγαντώθηκαν στην κρίση, όταν πας να επαναφέρεις τον υποκατώτατο, όταν προσπαθείς να δώσεις πνοή σε εκείνον που βούλιαξε, επειδή δεν είχε πελάτες, όταν επιστρέφεις λίγα – λίγα από αυτά που στερήθηκαν κάποιοι, δεν είναι δωράκια. Δεν είναι ωραίο να ακούγονται τέτοιοι ισχυρισμοί, να λες, δηλαδή, ότι δίνεις δωράκια. Είναι φριχτό και υβριστικό για τον ελληνικό λαό.

Για το ενδεχόμενο debate

Για την Αλέξη Τσίπρα είναι ένα προνομιακό πεδίο. Έκανε debate το 2014 απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι καλό για τη δημοκρατία, αλλά ενέχει και μια διάσταση θεάματος.

Σημειώνω ότι την ώρα που τελειώνουν οι ομιλίες στα debate, ομάδες έλεγχου της αληθείας «ξεσκονίζουν» το τι είπε ο καθένας και τι ισχύει.

Για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεισφέρει εξίσου στην κρίση

Είναι αστείο το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρήγε κρίση. Δεν ήλθε όλη αυτή η κατάσταση ως κεραυνός εν αιθρία. Η κρίση του 2008 επιτάχυνε υπάρχουσες αδυναμίες. Ανέδειξε τη φρικτή διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών οικονομικών, αλλά κι ελλείμματα στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ποιος φταίει για τα διπλά ελλείμματα, για την εκτόξευση του ελλείμματος;

Η πλευρά της ΝΔ λέει ότι πλήρωσε τα βάρη που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Σημίτη π.χ. και ότι η υπερχρέωση δημιουργήθηκε από πληρωμές πολλών δισεκατομμυρίων. Όμως πότε εκτοξεύτηκε π.χ. η φαρμακευτική δαπάνη;

Αν ανιχνεύουμε τις πηγές της κρίσης, τις δομικές αδυναμίες του παραγωγικού ιστού, το πώς έσπασε το κλαράκι όπου στεκόταν η χώρα, πάμε πολύ πίσω. Ήταν άραγε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τότε; Είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό να λένε αυτοί που κυβέρνησαν για 40 χρόνια ότι είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν. Για όλα τούτα ο λαός κάλεσε ένα κόμμα του 4% και του ζήτησε να κυβερνήσει και να αλλάξει ό,τι μπορεί.

Για το πολιτικό χρήμα

Αν αποδειχτεί οτιδήποτε για οποιονδήποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μεγάλη παράταξη που είναι, θα αποβάλλει πάραυτα όποιον έχει εμπλακεί σε διαδικασία μαύρου πολιτικού χρήματος. Για μας δεν υπάρχουν ούτε καφετέριες, ούτε εμβάσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter