image Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ. image Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι μείγμα νεοφιλελεύθερης αφέλειας -στην ΕΡΤ

Ο κ. Μητσοτάκης στο αφορολόγητο κάνει «follow», το καλάθι έχει ήδη μπει- στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για την πρόθεση κατάθεσης τροπολογίας από τον πρόεδρο της Ν.Δ, για το αφορολόγητο

Στο μπάσκετ υπάρχει το λεγόμενο follow. Κάποιος κάνει το καλό σουτ, κι έρχεται κάποιος άλλος «σκούπα» να βάλει μέσα τη μπάλα. Έχει, δηλαδή, σχεδόν μπει ήδη το καλάθι και κάποιος ακολουθεί την κίνηση για να βάλει το καλάθι πιο μέσα. Έτσι πράττει ο κ. Μητσοτάκης με το θέμα του αφορολόγητου και τα άλλα μέτρα. Το «καλάθι» έχει μπει. Ήδη το όλο θέμα συζητείται στο Eurogroup μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ .

Είναι, άραγε, πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, της διαπραγμάτευσης, της σύνταξης του προϋπολογισμού και τα λέει όλα αυτά; Όχι, απλά κάνει κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού όταν, μάλιστα, έχουν προεξοφληθεί τα γεγονότα. Έτσι την πάτησε με τις αξιολογήσεις, με τις συντάξεις και με άλλα θέματα. Μέχρι χτες έλεγε ότι δε δεσμεύεται ούτε για 13η σύνταξη, ούτε για τίποτε.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την πολιτική της. Πρόκειται για μια πολιτική διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Προχωρά με βάση τις δυνατότητες, τη στιγμή που υπάρχουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Έτσι έγινε με τις συντάξεις. Είχαμε δεσμευτεί σε μια σκληρή αξιολόγηση για τις συντάξεις. Ξέραμε ότι αν βρεθούν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις θα υπήρχε αναίρεση. Έτσι έγινε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κατάργηση του υποκατώτατου.

Μόνο από την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ότι θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Αυτό που ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται, είναι μια κοινωνία φιλανθρωπίας. Αν θέλει ο εργοδότης, σου δίνει και κάτι παραπάνω. Αυτό που υπόσχεται η Αριστερά και παλεύει στην ΕΕ, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, στη Γερμανία είναι για μια κοινωνία της συνοχής και της θέσμισης δικαιωμάτων.

Για τη σχέση πολιτικής και πολιτών

Δικαίως είναι επιφυλακτικός ο κόσμος μετά από μια δεκαετία σε ύφεση, δυσχέρεια και κοινωνική καταστροφή. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί σε όσα είχε δεσμευτεί. Έκανε μια σύγκρουση, που είχε τα χαρακτηριστικά της πρόσκρουσης, συμφώνησε σε ένα μνημόνιο όχι πιο βαρύ από τα άλλα. Παρέλαβε μια χώρα πτωχευμένη, σε προϊούσα καταστροφή και παραδίδει μια χώρα δημοσιονομικά σταθεροποιημένη, που ελπίζει, που βλέπει ένα ορίζοντα προσδοκίας. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτά λένε και οι αναλυτές, που δεν έχουν κανένα συμφέρον. Έτσι στην τσέπη του πολίτη βλέπουμε εξομάλυνση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου μισθού, μια μικρή έστω, αλλά υπαρκτή αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και μια μείωση, όχι βέβαια με όσο καλές δουλειές θα θέλαμε, της ανεργίας.

Για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις

Η μαύρη εργασία και νομοθετικά και μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμού έχει υποχωρήσει. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπερθεματίζει για τις ελεύθερες συμφωνίες μεταξύ εργοδότη εργαζόμενου, λέει ότι δε χρειάζεται κανένα πλαίσιο κι ότι οι νέοι προτιμούν τα μαύρα. Σαν να δίνει συγχωροχάρτι. Η κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τους βαρύτατους σκληρούς, μνημονιακούς καταναγκασμούς, κτύπησε τη μαύρη εργασία εξορθολόγησε καταστάσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις που τρέμουν τον επιθεωρητή εργασίας και προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι παράνομες αυτός που δεν το δίνει.

Αυτό που λέμε είναι ότι φυσικά υπέφερε πολλά και υποφέρει ο ελληνικός λαός αλλά έχουμε μπει σε μια φάση σταθεροποίησης. Πρέπει να εμπεδωθεί ένα πολιτικό αίσθημα. Ότι σταδιακά με προκοπή και σοβαρότητα με έγνοια για το διπλανό μας, προχωράμε. Χτες μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ακουγόταν σαν ένας αφελής, σαν ήταν σε έναν πύργο στο Μανχάταν και διέτασσε αλλαγές στην κοινωνία. Δεν λειτουργεί έτσι η κοινωνία .Δεν έχει καταλάβει τίποτε από το πώς λειτουργεί μια οικονομία και πώς διαφυλάσσεται η κοινωνική συνοχή.

Δε λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας. Έχει κάποιες ομοιότητες αλλά έχει τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αφορούν την υπεράσπιση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία, στην περίθαλψη, την εκπαίδευση.

Υπάρχει, άραγε, άλλος που έχει στη σημαία αλλά και στην πράξη τα ατομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτικά δικαιώματα.

Χωρίς την Αριστερά, δε θα υπήρχε ούτε δικαίωμα ούτε στην εργασία, ούτε στην υγεία ούτε στην παιδεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter