image Ο κ. Μητσοτάκης στο αφορολόγητο κάνει «follow», το καλάθι έχει ήδη μπει- στον ΑΝΤ1 image Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται πάντοτε για την ουσία των έργων ενός πολιτικού κι όχι για το ύφος- στο Θέμα 104,6

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι μείγμα νεοφιλελεύθερης αφέλειας -στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» της ΕΡΤ1 μίλησε ο Ν. Ξυδάκης.

Για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες και τα θέματα που θα συζητηθούν (120 δόσεις, πρόταση δυσπιστίας, τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο κλπ.)

Εφόσον έχει τελειώσει η συζήτηση στο Euroworking Group είναι ανοικτός ο δρόμος να προχωρήσουμε. Πρόκειται για μεγάλο πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται η ρύθμιση των 120 δόσεων, φορομειώσεις, νέες -θετικές για τους πολίτες- προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ και γενικώς μέτρα που θα οδηγήσουν σε ένα πιο κανονικό ρυθμό την ελληνική οικονομία και κυρίως τους ανθρώπους που περιμένουν ανακουφιστικά μέτρα.

Μπορεί να καθυστερήσει η κατάθεση με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ;

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια άλλη διαδικασία την οποία η διάσκεψη των Προέδρων, το Προεδρείο της Βουλής αποφασίζει πως θα εισαχθεί. Συνήθως δίνουν προτεραιότητα σύμφωνα με τον κανονισμό.

Το θέμα της τροπολογίας της ΝΔ για την μη μείωση του αφορολόγητου πρέπει να γίνει δεκτό από τον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο δεν νομίζω ότι έχει πολιτική ουσία αυτή η ενέργεια, εφόσον θα φέρει το θέμα η κυβέρνηση. Έχει προαναγγελθεί και είναι προεξοφλημένο. Τελειωμένο. Η διαδικασία είναι απλή και δεν έχει σημασία.

Το ίδιο έγινε με τις συντάξεις, δεν κόπηκαν. Το είχαμε πει πολιτικά, το είπαμε τεχνοκρατικά, το διευκρίνισε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Στα μεγάλα θέματα, στη δεύτερη και στην τρίτη αξιολόγηση, στις συντάξεις, σε όλους τους οδυνηρούς συμβιβασμούς για να κλείσει η αξιολόγηση, είχαμε πει ότι μόλις δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτά δεν πρόκειται να ισχύσουν. Έτσι και τώρα για το αφορολόγητο, ειπώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα έχει τελειώσει.

Η εκτίμηση μου είναι ότι η κίνηση της ΝΔ είναι καθαρά κίνηση εντυπωσιασμού. Τρέχει λαχανιασμένη η ΝΔ. Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί για εντελώς άλλα πράγματα, τα οποία τώρα ανατρέπονται εκ των εξελίξεων. Το πρόγραμμά του είναι ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης αφέλειας. Ότι «η αόρατη χειρ της αγοράς και οι εργοδότες αγαπημένοι με τους εργαζόμενους θα τα πάνε όλα καλά».

Είναι σαν να μιλάει σε μια άλλη κοινωνία, σαν να μην έχουν περάσει δέκα χρόνια ναυαγίου, σαν να μην υπήρξαν κυβερνήσεις οι οποίες έφτιαξαν αυτό το εύθραυστο οικοδόμημα που κατέρρευσε με την κρίση. Η κοινωνία δοκίμασε στο πετσί της το 25% της απώλειας εθνικού εισοδήματος και το 27% της ανεργίας. Τώρα χρειάζεται άλλη πολιτική.

Για τα λάθη και τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων

Το 2000 λέγανε οι αγορές μας ψηφίζουν και έγινε μια τεχνητή διόγκωση του χρηματιστηρίου για να γίνουν οι εκλογές το 2000. Έχουν γίνει εγκλήματα. Έγινε το έγκλημα του χρηματιστηρίου, έγινε το έγκλημα της υπερδαπάνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε η αμεριμνησία και η αβελτηρία των κυβερνήσεων μετά το 2004, φτάσαμε κάπου και η διεθνής θύελλα γκρέμισε την αμέριμνη και ανοχύρωτη Ελλάδα. Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με «καθυστερήσεις στις επενδύσεις».

Αποτελεί ρηχό λαϊκισμό άνευ στοιχείων. Σήμερα βγήκε η έκθεση για το πώς πάει η μεταποίηση. Καταγράφεται υψηλό 20ετίας στον κλάδο με υψηλές πωλήσεις, παραγγελίες και αυξημένη απασχόληση.

Στις μεγάλες επενδύσεις καταγράφεται «υψηλό» από το 2006, 4 δις αλλά ο στόχος είναι μεγαλύτερος. Νομίζω ότι αυτά που λένε περί αλλεργίας στις επενδύσεις είναι ψεύδη και δημαγωγία. Μόνο οι νόμοι που έχουμε περάσει στο κοινοβούλιο, για τους δασικούς χάρτες, για το κτηματολόγιο, για τις χωροθετήσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, για τη διευκόλυνση όλων των αδειοδοτήσεων, για την ανανέωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, είναι πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter