image Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι μείγμα νεοφιλελεύθερης αφέλειας -στην ΕΡΤ image Μια νέα Αριστερά, μετά τον Τρίτο Δρόμο -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται πάντοτε για την ουσία των έργων ενός πολιτικού κι όχι για το ύφος- στο Θέμα 104,6

Στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6» και στους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης

ΕΡ.: Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο κ.Τσίπρας κάνοντας κοινές διακοπές με τον κ. Πολάκη μετά και τη θύελλα που ξεσήκωσε η υπόθεση του κ. Κυμπουρόπουλου;

ΑΠ. Ο Πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης και σ’ αυτή την κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει συνοχή. Μπορεί να διαφωνείς με το ύφος ενός πολιτικού ή με τον τρόπο που κάνει κάτι, μπορεί επίσης να κρίνεις την ακρίβεια των λεγομένων του.

Είναι άλλο πράγμα όμως το να τίθεται ζήτημα δυσπιστίας στο πρόσωπο ενός υπουργού για το ύφος του και όχι για το έργο του. Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν πρόταση δυσπιστίας για το ύφος ενός υπουργού;  Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται πάντοτε για την ουσία των έργων ενός πολιτικού.

Από τη στιγμή που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί πολιτική ενέργεια που αλλάζει και τη στόχευση του ζητήματος,  ένας πρωθυπουργός πρέπει να υπερασπιστεί τη συνοχή της κυβέρνησής του, ώστε ενωμένη και στέρεη να συνεχίσει να κυβερνά και να δώσει τις πολιτικές μάχες που έχει να δώσει. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να σύρεται στις επιλογές του από το timing που θα του επιβάλει η αντιπολίτευση. Αν είναι να κάνει κάτι, θα επιλέξει μόνος του τον χρόνο και τον τρόπο.  Αυτή είναι η πολιτική ανάγνωση. Για τα υπόλοιπα, για το ποιο πρέπει να είναι το ύφος ενός πολιτικού και με ποιο τρόπο πρέπει να μιλάει είναι μία άλλη συζήτηση.

ΕΡ. Οι κοινές διακοπές πάντως έδωσαν αφορμή στους κακόπιστους να μιλούν για ένα είδος ταύτισης μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ.Πολάκη

ΑΠ. Αν προσέχει κάθε πολιτικός να μη δίνει  αφορμή στους κακόπιστους αντιπάλους θα πρέπει να κλειστεί στο σπίτι του να μη μιλάει και να μη γράφει.

ΕΡ. Εδώ δεν έχουμε όμως να κάνουμε με αντιπάλους αλλά και με στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν διαφωνίες στην κατεύθυνση και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα Πολάκη ο πρωθυπουργός. Και εσείς είχατε πάρει μία διακριτή θέση. Περιμένετε μία διορθωτική κίνηση αυτές τις ημέρες από τον κ. Πολάκη για το θέμα του κ. Κυμπουρόπουλου;

ΑΠ. Είμαι απ’ αυτούς που έχουν ασκήσει κριτική στο κ. Πολάκη και το ύφος του. Είναι δικό του θέμα και θα διευκόλυνε γενικώς και την παράταξή του να διαχωρίσει την ουσία των λεγομένων του από τον τρόπο. Πολιτικά ωστόσο δεν έχει κανείς να του προσάψει κάτι επί του έργου.

ΕΡ. Υπάρχουν 800.000 άνθρωποι στην Ελλάδα με σπάνια νοσήματα. Είναι πολύς κόσμος που έχει αισθανθεί άσχημα.

Αν θέλουμε να πάμε στην ουσία για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα αναπηρίας και προβλήματα ένταξης στην κοινωνία, ξέρουμε ή κάποιοι μάθαμε τώρα- με αφορμή το συμβάν- ότι από  την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Υγείας έγιναν ενέργειες και νομοθέτηση και για τα σπάνια πανάκριβα φάρμακα που χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί και για τη μοριοδότηση. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και λειτουργεί υπέρ της άρσης των διακρίσεων. Όλη της η ατζέντα είναι προοδευτική, συνεπής και διαρκώς μαχητική.

ΕΡ. Ωστόσο πάτε τον κ. Λοβέρδο  στη δικαιοσύνη για ένα ακριβό φάρμακο για μία σπάνια νόσο…

ΑΠ. Δεν τον πάω ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη τον καλεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Ας ρωτήσετε την εισαγγελέα να σας πει ακριβώς γιατί τον ψάχνει. Δεν μπορώ εγώ να σχολιάζω τις πράξεις της δικαιοσύνης.

ΕΡ. Γιατί προκαλείτε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε debate όταν στη Βουλή θα τα λέτε για τρεις μέρες και όταν είθισται στις ευρωεκλογές να μη γίνονται τηλεμαχίες μεταξύ των αρχηγών;

ΑΠ. Οι αρχηγοί των κομμάτων στην εποχή μας δίνουν σχετικά συχνά συνεντεύξεις σε παράλληλους μονολόγους. Ας πάνε και οι δύο μαζί, με μία καλή ομάδα δημοσιογράφων, με σκληρές ερωτήσεις, με ειλικρινείς απαντήσεις, για να κρίνει και ο ελληνικός λαός τι λένε.

ΕΡ. Υπάρχει η αντίληψη ότι το debate το ζητάει συνήθως αυτός που έχει την αίσθηση ότι χάνει και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ρεφάρει.

ΑΠ. Όχι, έχω την άποψη ότι το ζητάει αυτός που έχει τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο λόγο του, στην παρουσία του και σε αυτά που έχει να πει στον κόσμο. Αυτός που έχει το πλεονέκτημα ζητάει ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να γίνουν άμεσα συγκρίσεις.

ΕΡ. Γιατί δεν θα ψηφίσετε την πρόταση που πρόκειται να κατεβάσει η ΝΔ για τη μείωση του αφορολογήτου;

Γιατί πρόκειται για αστεία κίνηση εντυπωσιασμού. Ο Πρωθυπουργός θα ψηφίσει τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης για ενέργειες τις οποίες έχει ήδη κάνει ο ίδιος; Οι κυβερνήσεις κάνουν δημοψηφίσματα για να ασκήσουν πολιτική με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Από πότε γίνεται αυτό; Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνεται αυτό. Τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση όπως έχει και την αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη.

Υπάρχει επομένως άγρα εντυπωσιασμού σε ενέργειες που τις έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, τις έχει προγραμματίσει και τις έχει συζητήσει με τους θεσμούς για να είναι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ενώ στο θέμα του Μακεδονικού που πράγματι υπήρχε ανάγκη μιας εθνικής στάσης όχι απλώς δεν υπήρξε κατανόηση και προσέγγιση αλλά αντιθέτως υπήρξε λυσσαλέα απόρριψη και υποκρισία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν θέλησε να μπει στην ουσία ενός μείζονος ζητήματος εξωτερικής πολιτικής και να δει ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον. Όλοι κοίταξαν πως θα εκμεταλλευτούν τους οργισμένους συμπολίτες μας που κατέβαιναν στους δρόμους χωρίς να ξέρουν καν την ουσία και τις συνέπειες της συμφωνίας.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter