image Η ΝΔ δεν αντιπαραθέτει κάποιο πρόγραμμα- στο Κόκκινο image Γιάννης Ιωάννου, η κληρονομιά -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ποιος είναι με τους πολλούς -στο OneTV

Στο OneTV, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Για τη πολιτική συγκυρία, είπε:

Η πολιτική τοποθέτηση, η αντιπαράθεση, το πολιτικό εξαγόμενο συνοψίστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ήρεμος, κυρίαρχος του λόγου του και του πεδίου και μίλησε για πολιτικά προγράμματα και σχέδιο: «Εμείς παραλάβαμε κάτι, φτάσαμε ως εκεί, έχουμε ακολουθήσει αυτές τις πολιτικές πρακτικές, αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί, αυτά εφαρμόζουμε τώρα, τα μόνιμα εξ αυτών τα αφήνουμε παρακαταθήκη και προχωράμε να πάμε σε εκλογική αναμέτρηση».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ αδρά λέει είμαστε με τους πολλούς, με τον κόσμο της εργασίας, τον αδύναμο, εκείνον δηλαδή που επλήγη περισσότερο από την κρίση, που έχασε εισόδημα και ελπίδα. Αυτές ήταν γενικώς οι κατευθύνσεις του προγράμματος της Αριστεράς παντού, όπως έχει διαμορφωθεί στο μεταπόλεμο και όπως διαμορφώνεται τον 21ο αιώνα.

Για το αν τα μέτρα ήταν προεκλογικά:

Μέχρι τον Αύγουστο του ’18, ήμασταν σε μνημόνιο και κάθε αυτοτελής σχεδιασμός κοινωνικής πολιτικής ήταν αδιανόητος. Άλλο όμως επιτροπεία άλλο εποπτεία. Είναι άλλο να πρέπει αν περνάς από την έγκριση των δανειστών για να προσλάβεις 3 οδηγούς στο τραμ και άλλο να φροντίζεις να βρίσκεσαι εντός ενός γενικού πλαισίου. Ακόμα και να φύγουμε από την ενισχυμένη εποπτεία θα ακολουθούμε το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι πριν από τη λήξη των μνημονίων δεν μπορούσες να κάνεις αυτούς τους μεγάλους σχεδιασμούς, κυρίως να εκμεταλλευτείς την απόδοση των πλεονασμάτων για να κάνεις ουσιαστική αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής. Πράγματα δηλαδή ουσιαστικά, που κάθε άνθρωπος τα βλέπει στην τσέπη του, στη ζωή του.

Αυτός είναι ο χρόνος δεν υπάρχει άλλος, «προεκλογικός». Τον Σεπτέμβριο ο  Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, όπου πάντα ξεδιπλώνεται το οικονομικό πρόγραμμα των πολιτικών δυνάμεων και είπε αυτά που επρόκειτο να κάνει. Και τα έχει υλοποιήσει ένα προς ένα.

Για το αν τα πλεονάσματα έχουν προκύψει από υπερφορολόγηση και αν η 13η σύνταξη γεννά ερωτήματα:

Κανένα «ερώτημα». Ο κόσμος όπως αφαιμάχθηκε και συνετρίβη πάνω στην ανεργία και την ύφεση από το 2010 έως το 2018 καταλαβαίνει ότι όταν επανέρχονται μερικά πράγματα, επανέρχονται γιατί είναι απαίτηση κοινωνική. Περάσαμε τρία μνημόνια. Τώρα είναι δυνατό και εφικτό να γίνουν κάποια πράγματα. Είναι δυνατό το 3,5% πλεόνασμα να γίνει  2,5%. Δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε το Μάιο του ’18 αυτό, ούτε τον Σεπτέμβριο του ’18. Γίνεται όταν μπορεί να γίνει και όποτε η κυβέρνηση μπορεί να το έχει «δεμένο», να το έχει θέσει στους εποπτικούς μηχανισμούς, έχοντας εξασφαλίσει τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Για το αν θα κεφαλαιοποιηθούν εκλογικά τα οικονομικά μέτρα εκλογικά:

Ας βάλουμε στην πολιτική ανάλυση τη σκοπιμότητα. Δεν είναι σκοπός της πολιτικής να κρατά το εκλογικό σώμα εν ειρήνη και ευημερία; Γιατί ψηφίζουν οι άνθρωποι τους πολιτικούς για να τους έχουν στην ταλαιπωρία; Για να τους κόψουν τη σύνταξη 40%; Για να βυθίσουν τον κόσμο στην ανεργία;

Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί. Τώρα μπορεί να το κάνει, τώρα το κάνει. Ο κόσμος έχει μυαλό, έχει την αίσθηση των γεγονότων και της πρόσφατης ιστορίας 9 χρόνων συμπαγούς κρίσης και μπορεί να καταλάβει τι γινόταν πριν το ’10, τι γινόταν την πενταετία ως το 2015 και τι γίνεται έκτοτε. Και με αυτά πάει στην κάλπη να ψηφίσει.

Για το αν η πολιτική μάχη είναι «ντέρμπι»:

Δεν παίζω στοίχημα. Δεν είμαι τζογαδόρος της πολιτικής ούτε διασκεδαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η εκτίμηση μου είναι μόνο πολιτική. Θα αντιπαρατεθούν πολιτικά προγράμματα, πολιτικές φυσιογνωμίες και εν τέλει πολιτικοί κόσμοι. Υπάρχει διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, δεν είναι ίσως ίδια όπως το 1920 και το 1960, πάντως υπάρχει παντού στον κόσμο.

Και στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρεταννία που έχει άλλη παράδοση και στην Ευρώπη. Με αυτές τις αντιπαραθέσεις και κοινωνικές συγκρούσεις έγιναν εκλογές στην Ισπανία, με την ίδια λογική γίνεται πολιτική στην Πορτογαλία, με παρόμοιες λογικές γίνονται πολιτικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία. Άρα λοιπόν  δεν είναι στοιχήματα, ούτε τζόγος ούτε διαγωνισμός λάσπης και συνθήματος. Είναι πολιτικές. Η δημογραφική κάμψη, η γήρανση πληθυσμού, ο αδύνατος παραγωγικός ιστός, η μακροχρόνια ανεργία στους νέους και σε αυτούς που απέχουν πέντε χρόνια από τη σύνταξη, αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούν.

Στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 500.000 νέοι ψηφοφόροι που έχουν κλείσει τα 17 -22. Αυτός ο ψηφοφόρος είναι άγνωστος, δεν τον «πιάνουν» οι μετρήσεις, ίσως ούτε τα συμβατικά social media, δεν εκδηλώνεται. Μπορεί να επηρεάζονται από το σπίτι, από ένα γεγονός, ένα σύνθημα, μια ατάκα. Γενικά στις ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή ψήφος. Ούτε μεγάλες διαφορές βγάζει ούτε μεγάλα ποσοστά. Θα φωτογραφίσει τη στιγμή. Έχουν πέσει πολλές φορές έξω οι προγνώσεις και οι δημοσκοπήσεις. Μετακινήθηκαν τεράστιοι πληθυσμοί μέσα σε λίγα χρόνια.

===

To ρεπορτάζ του σταθμού και το βίντεο από τη συζήτηση, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter