image Οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη εφαρμόστηκαν στην Αγγλία του Θατσερισμού- στον ΑΝΤ1 image Οι δηλώσεις περί «νοθείας» είναι δείγμα λύσσας μιας παρασιτικής ελίτ που θέλει να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία- στον Τ/Σ Alpha

Μουσείο Ακρόπολης: Δέκα χρόνια λειτουργίας χωρίς εφαρμογή οργανισμού -επίκαιρη ερώτηση

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη προς την υπουργό Πολιτισμού (http://xydakis.gr/?p=12083) με θέμα τη μη εφαρμογή του οργανισμού του Μουσείου Ακροπόλεως έξι χρόνια μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Από την πλευρά του υπουργείου τις αναγκαίες διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Κ. Στρατής.

Ο Ν. Ξυδάκης είπε:

Είναι γνωστό σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη δημόσια διοίκηση από θέσεις ευθύνης, ότι πολλοί εποπτευόμενοι οργανισμοί του κράτους, όπως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου επί πολλά έτη λειτουργούν με βάση τον ιδρυτικό νόμο μεν, αλλά χωρίς να έχουν εσωτερικό κανονισμό, οργανόγραμμα, «οργανισμό». Ή όταν έχουν δεν τον εφαρμόζουν. Αυτό προκαλεί δυσλειτουργίες, δημιουργεί περιθώρια αυθαιρεσιών στις τοποθετήσεις προσωπικού, τις οργανικές θέσεις και το καθηκοντολόγιο και δυσκολίες κατά την οικονομική διαχείριση.

Ένα παράδειγμα είναι το εμβληματικό για το ελληνικό κράτος Μουσείο Ακροπόλεως, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 με πολύ κόπο, χρήμα και μεγάλες φιλοδοξίες. Επί 4 χρόνια, από το 2009 έως το 2013, δεν είχε οργανισμό. Απόκτησε το Μάρτιο του 2013 αλλά 6 χρόνια μετά, αυτός δεν έχει εφαρμοστεί.

Ειδικά ο οργανισμός του Μουσείου Ακροπόλεως είναι εξαιρετικά μεγάλος, λεπτομερής, βαρύς και φιλόδοξος. Προβλέπει θέση γενικού διευθυντή, πέντε διευθύνσεις και δεκάδες τμήματα και αυτοτελή γραφεία. Το ουσιαστικότερο είναι ότι αυτός το μεγάλο μουσείο μας, με εκατομμύρια επισκέπτες και μεγάλη διεθνή λάμψη διοικείται στην πράξη από ένα Δ.Σ. το οποίο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κάνει αυτή την διαχείριση.

Ερωτώ λοιπόν τον παριστάμενο υπουργό τι πρόκειται να γίνει: Θα λειτουργούν δεκάδες οργανισμοί υπαγόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού όπως το Μουσείο Ακροπόλεως χωρίς γενικό διευθυντή, χωρίς ιεραρχία στη διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην προβολή, διαχείριση, στην εμπορική εκμετάλλευση;

Πώς λειτουργεί το Μουσείο Ακρόπολης;  Με την σοφία του Προέδρου, του κ. Παντερμαλή, του οποίου η θητεία παρατάθηκε και για να γίνει αυτό αναγκαστήκαμε να μεταβάλουμε τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου. Δεν αμφιβάλω για την αξία και την αγάπη του κ. Παντερμαλή για το Μουσείο αλλά είναι ο Πρόεδρος. Και όποιος έχει την ελάχιστη σχέση με τη διοίκηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υποκαθιστά ούτε το Γενικό Διευθυντή, ούτε τον προϊστάμενο λογιστηρίου ούτε άλλον προϊστάμενο. Πιστεύω ότι είναι ένα μελανό σημείο για την ελληνική διοίκηση που δείχνει την αδράνεια και την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας επί σειρά ετών.

Ο κ. Στρατής απάντησε, παραδεχόμενος ότι ο Ν. Ξυδάκης έχει δίκιο- ότι πράγματι δέκα χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, το Μουσείο εξακολουθεί να λειτουργεί με οργανισμό ανέγερσης δηλαδή με προσωπικό το οποίο δεν είναι τοποθετημένο στο Μουσείο το ίδιο αλλά σε έναν άλλον φορέα που ήταν αρμόδιος για την ανέγερση του Μουσείου. Συμπλήρωσε ότι ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία οδηγεί σε λύση και εκκαθάριση του οργανισμού ανέγερσης διασώζοντας τις θέσεις εργασίας και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες εντός του Μουσείου για να αποκατασταθεί μία δίκαιη υπηρεσιακή ιεραρχία. Τόνισε ότι το αμέσως επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση των διευθυντών από το προσωπικό που έχει πλέον αποκτήσει το Μουσείο. Όσον αφορά το ζήτημα του Γενικού Διευθυντή και εκεί θα εφαρμοστεί ο νόμος έτσι ώστε μετά από πρόσκληση να αναλάβει όλη τη διοικητική ιεραρχία.

Επανερχόμενος ο Ν. Ξυδάκης είπε:

Συγκρατώ ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο Οργανισμός, δεν έχει αρχίσει! Είμαστε στην κατάσταση του 2009. Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και του διοικητικού συμβουλίου. Θα έπρεπε να μην κοιμούνται οι υπουργοί από τις οχλήσεις του συμβουλίου για να εφαρμοστεί ο Οργανισμός. Αυτό επιτάσσει το καλό του Μουσείου.

Θα ήθελα προεκτείνοντας και αφού διαπιστώνουμε ότι δεν εφαρμόζεται ο Οργανισμός του Μουσείου Ακροπόλεως να ρωτήσω τι γίνεται με εκείνο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων το οποίο ιδρύθηκε με νόμο του 1976 όταν δεν υπήρχε καν η μηχανοργάνωση. Τι γίνεται εκεί; Κάποτε ξέραμε ότι το φθινόπωρο του 2015 θα υπήρχε μία πρόταση, ένα σχέδιο Οργανισμού προς συζήτηση. Υπήρχε ένα σχέδιο οργανισμού το καλοκαίρι του 2016, και τώρα βρισκόμαστε πια στο καλοκαίρι του 19. Υπάρχει καμία σκέψη να αποκτήσει Οργανισμό αυτό το μεγάλο ταμείο το οποίο διαχειρίζεται 80 με 100 εκατομμύρια το χρόνο και δεν έχει  τίποτε; Δεν έχει μηχανογραφικό κέντρο δεν έχει οικονομικό διευθυντή, δεν έχει διευθυντή εμπορικής εκμετάλλευσης, δεν έχει διευθυντή. Διοικείται κι αυτό από ένα Δ.Σ.

Έχει οργανισμό το Ελληνικό Φεστιβάλ, η μεγάλη Ανώνυμος Εταιρία του ελληνικού δημοσίου; Έχει οργανισμό η Εθνική Λυρική Σκηνή; Μιλάω για τους μεγάλους προβεβλημένους οργανισμούς οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης και παιδαγωγούν τον ελληνικό λαό και διαχειρίζονται επίσης πάρα πάρα πολλά χρήματα του ελληνικού δημοσίου, του Έλληνα φορολογούμενου. Με ποιους τρόπους προχωρούν αυτοί οι μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί;

Στην δευτερολογία του Ν. Ξυδάκη ο Υφυπουργός απάντησε ότι τόσο στο Μουσείο όσο και στους εποπτευόμενους φορείς τακτοποιούνται τα διοικητικά θέματα του προσωπικού έτσι ώστε να αποκατασταθεί μία ιεραρχία βάσει της οποία θα γίνουν οι τοποθετήσεις για να μην υπάρξουν αδικίες. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο στο Μουσείο της Ακρόπολης και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν προχωρήσει και τα ζητήματα της στελέχωσης των θέσεων ευθύνης του οργανισμού. Σε ότι αφορά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων το Υπουργείο θα παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα ένα σχέδιο οργανογράμματος το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ οποιαδήποτε επεξεργασία έχει γίνει στο παρελθόν. Έχει ξεχωριστή δομή για τις οικονομικές υπηρεσίες, ειδικό εμπορικό τμήμα, τμήμα παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων και τμήμα ανάπτυξης ξεχωρίζοντας του τι θα κάνει το Δ.Σ. και τι θα κάνει η διοίκηση με το Γενικό Διευθυντή. Γενικά για τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου ολοκληρώνεται τουλάχιστον ένας πρώτος γύρος οργανογραμμάτων που θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter