image Οι δηλώσεις περί «νοθείας» είναι δείγμα λύσσας μιας παρασιτικής ελίτ που θέλει να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία- στον Τ/Σ Alpha image Η αριστεία της ΝΔ είναι μια αρχαϊκή ολιγαρχία – στην Αυγή της Κυριακής

Τις εικόνες του κόσμου στις περιοδείες του Α. Τσίπρα είχαμε να τις δούμε από το ’81 -στο One TV

Στο Οnetv.gr και τους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ, Ελένη Στεργίου και Δημήτρη Μανιάτη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ότι «αφήνει τη χώρα να τρομοκρατείται» με αφορμή την άδεια Κουφοντίνα:

Νομίζω ότι υπάρχει Σύνταγμα στην Ελληνική Δημοκρατία. Προβλέπει τη διάκριση των εξουσιών και αναγνωρίζει επικεφαλής της Δικαιοσύνης τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και των εισαγγελέων την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μάλλον η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει τον νόμο.

Για το αν προβλέπονται εκλογές τον Ιούνιο στην περίπτωση που η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν είναι μεγάλη:

Η εικόνα που έχω είναι ότι όλη αυτή η διαστολή, το φούσκωμα, το τρομπάρισμα μυθικών δημοσκοπικών διαφορών, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς αντιπαράθεση έχει ξεφουσκώσει. Ακόμη και στις ευρωεκλογές που η ψήφος κατά τεκμήριο είναι πιο χαλαρή και πριμοδοτεί και μικρά κόμματα.

Ενδέχεται την επόμενη Κυριακή να έχουμε μεγάλες πολιτικές εκπλήξεις και να δούμε την επανασυσπείρωση της προοδευτικής παράταξης και του προοδευτικού κόσμου γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφέρει νούμερα και σκορ που δεν έχει πιάσει καμία δημοσκόπηση. Βλέπουμε ότι σιγά σιγά μαζεύονται οι δημοσκοπήσεις…

Ο ΣΥΡΙΖΑ  πηγαίνει για νίκη στις ευρωεκλογές. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες εβδομάδες περιοδεύει την Ελλάδα και ο κόσμος ξεχύνεται από πίσω κατά χιλιάδες, είναι εικόνες που έχουμε να τις δούμε από την εποχή Παπανδρέου στο ’81 και οι συνθήκες δεν είναι ίδιες.

Βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία ο ελληνικός λαός, τσαλακώθηκε από την κρίση και αναζητεί μία ελπίδα. Θεωρεί ότι τη βρίσκει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό βλέπουμε στις εικόνες τις τελευταίες εβδομάδες.

Για το αν θα υπάρχει δυσκολία να παραμείνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει με μεγάλη διαφορά.

Γιατί να χάσει; Αν κερδίσει τι θα γίνει; Αν κερδίσει θα κερδίσει στις εθνικές και θα μείνει δέκα χρόνια ηγεμονία, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90. Έγιναν τρεις εκλογές και ένα ειδικό δικαστήριο για να παραμεριστεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τρεις εκλογές για να μπορέσει να νικήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και να πέσει κατόπιν από το ίδιο του το κόμμα, την ίδια του την παράταξη που διασπάστηκε.

Όταν έκανε come back το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε από το 1994 έως το 2004. Βεβαίως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Και αν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται λίγο φαρσικά. ‘Έχουμε άλλα ιστορικά συγκείμενα. Άλλες αγωνίες και άλλο πόνο τραβάει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να βρει την αισιοδοξία του, την αυτοπεποίθηση του και να ξαναοικοδομήσει κράτος και παραγωγή.

Για το αν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα λειτουργήσουν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό μέτωπο:

Με ενδιαφέρει πόσο θα ωφελήσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς μόνο από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου αναμένεται να βελτιωθεί το ΑΕΠ κατά 1%. Από τις συντάξεις, γύρω στο 0,26% του ΑΕΠ. Το χρήμα αυτό μπαίνει κατευθείαν στα νοικοκυριά, μπαίνει για ανάγκες και βελτιώνεται όλη η οικονομία. Και η 13η σύνταξη δεν είναι μειωμένη όπως λέγεται. Είναι ακριβώς όπως περιεγράφη. Όλοι οι δείκτες είναι βελτιωμένοι. Και εκείνος που περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που καταγράφει και τις κοινωνικές ανισότητες. Κι αυτός βελτιώθηκε.

Για τα σχόλια των θεσμών ότι τα μέτρα αυτά, καθώς ψηφίζονται πριν τις εκλογές, δεν έχουν μακροχρόνιο χαρακτήρα:

Το ΑΕΠ τονώνεται μόλις τονωθεί η ζήτηση. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Κόστα στην Πορτογαλία μετά το μνημόνιο ήταν να αυξήσει τους μισθούς. Η πρώτη κίνηση στον θεαματικά βελτιωμένο προϋπολογισμό που έκανε ο Σάντσες με τη στήριξη των Podemos στην Ισπανία, ήταν να πάει τον βασικό μισθό 900 ευρώ.

Τα μέτρα που ελήφθησαν τώρα, παρότι έχουν και ανακουφιστικό χαρακτήρα, είναι μόνιμα. Δεν είναι επιδόματα άπαξ. Συνδέονται άμεσα με την τόνωση της αγοράς, της μικρής επιχείρησης και της απασχόλησης.  Η επιδότηση θέσεων εργασίας για νέους εργαζόμενους για 3-4 χρόνια εφαρμόζεται. Η βελτίωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι ένα μέτρο το οποίο ωφελεί όλον τον κύκλο:  της λιανικής, της χονδρικής και τον τελικό καταναλωτή.

Λάβετε επίσης υπόψη το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί νωρίτερα για τόνωση των επενδύσεων: Χωροθετήσεις, αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ. Θεσμικά μέτρα δηλαδή. Ήδη έχουμε ρεκόρ εικοσαετίας στη μεταποίηση, ρεκόρ από το 2006 στις επενδύσεις το 2018. Τα μέτρα λοιπόν είναι βαθύτατα αναπτυξιακά.

Για το τι  θα άλλαζε τώρα στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο 2019 άλλο 2014:

Ήμουν υποψήφιος το 2014 στις ευρωεκλογές και αργότερα για ενάμιση χρόνο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Είναι διαφορετικός ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πηγαίναμε στην Ευρώπη το 2015 και το 2016 αλλά είναι διαφορετική και η Ευρώπη στο πως βλέπει την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έχει κερδίσει τρεις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Τον λογαριάζουν, τον σέβονται, τον θεωρούν «παίκτη» στην πολιτική. Αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι τεσσεράμισι χρόνια, ίσως είναι ο αρχαιότερος πρωθυπουργός μετά την Άνγκελα Μέρκελ.  Η Ελλάδα έχει κάνει ένα success story. Με πόνο για μας, αλλά success story για τα μάτια των Ευρωπαίων, που τώρα ανησυχούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τέλειωσε το μνημόνιο, το έφερε σε πέρας, έβγαλε τη χώρα από αυτό και κάνει τώρα μια πολιτική. Έκανε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και έσωσε εν πολλοίς το φιλότιμο και την τιμή της ανθρωπιστικής Ευρώπης στην υπόθεση του προσφυγικού. Η χώρα μας διαθέτει πλέον διπλωματικό κεφάλαιο.

== Το απόσπασμα με τον Ν. Ξυδάκη, εδώ ==

Leave a Reply

Your email address will not be published.