image Υπήρξε πολιτική αδυναμία κατανόησης της αντίδρασης του κόσμου -Επικοινωνία 94 FM image Να θυμηθούμε τον Σαμαρά το 2014;

Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, ένα διαρκές σκάνδαλο

Στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε για την παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προκρίνει «εμπλοκή ιδιωτών στην υγεία και το συνταξιοδοτικό». Απάντησε:  

Στην ασφάλιση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκθέσει το δικό του πρόγραμμα και το έχει βάλει σε εφαρμογή. Έκανε ενοποίηση των Ταμείων, εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο, στη βάση του ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην εργοδοτική εισφορά, στην εισφορά του εργαζομένου και στην κρατική εγγύηση. Το ίδιο σύστημα ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία αλλά ακόμα και σ’ εκείνες που έχουν άλλα χρηματοπιστωτικά ήθη όπως η Ελβετία. .

Σε ότι αφορά την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα:  Υπό ποια ιδιότητα ομιλεί; Είναι υπουργός Οικονομικών ή υποψήφιος πρωθυπουργός; Ακόμα και τα δημοσιονομικά δεν είναι ευθεία αρμοδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη. Είναι ευθεία αρμοδιότητα του μοναδικού νομιμοποιημένου, δηλαδή του υπουργού Οικονομικών, εκλεγμένου ή μη. Τα δε νομισματικά τα ελέγχει το ευρωσύστημα.

Οι παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα σε ζητήματα σκληρής κοινωνικής πολιτικής είναι στα όρια του σκανδάλου. Δουλειά του είναι η ρύθμιση και η εποπτεία -όσο του επιτρέπεται- του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, των συστημικών τραπεζών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριφέρεται τώρα ως υπουργός Οικονομικών. Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, μη εκλεγμένος φυσικά, συμπεριφερόταν ως κεντρικός τραπεζίτης και εντολοδόχος του ευρωσυστήματος. Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα είναι ένα διαρκές σκάνδαλο για τους πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν κάποιους και τους καλούν μετά να λογοδοτήσουν. Σε ποιον έχει λογοδοτήσει ποτέ ο κ. Στουρνάρας; Έχει εκλεγεί ποτέ; Έχει λάβει ποτέ πολιτική νομιμοποίηση;

Εγώ βρίσκομαι εδώ διότι έχω μία εντολή. Αν μου αφαιρεθεί αυτή η εντολή στις επόμενες εκλογές δεν θα βγαίνω να  κουνάω το δάχτυλο στις εκλεγμένες κυβερνήσεις παρά μόνο ως ένας σχολιαστής, ως δημοσιογράφος. Μέχρις εκεί.

Πολύ συχνά οι διαρκείς παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα, όπως η παρέμβασή του τον σκοτεινό Δεκέμβριο του 2014, παραμονές των εκλογών, που ουσιαστικά κάλεσε του Έλληνες καταθέτες σε bankrun, είναι ενεργές πολιτικές με τρομερό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μιλάει ως κεντρικός τραπεζίτης και προτείνει αναμόρφωση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος; Ως τι; Με ποια ιδιότητα;

Πέρα από αυτό, τα κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα έχουν εφαρμοστεί με καταστροφικά αποτελέσματα. Οκ. Στουρνάρας, αν τον διαβάσετε προσεκτικά, λέει ότι στην αρχή θα έχουμε ένα κόστος μετάβασης. Ποιος θα το πληρώσει; Μετρημένα και κοστολογημένα από τον Σάββα Ρομπόλη το κόστος θα είναι πολλά δισεκατομμύρια. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Ποιος θα πληρώσει το μεταβατικό κόστος; Και αν αποτύχει, όπως απέτυχε σε μια σειρά από χώρες με πρώτη τη Χιλή όπου η σύνταξη πήγε 100 δολάρια, ποια κοινωνία θα αντέξει τα πειράματα ενός κεντρικού τραπεζίτη;

Και στις χώρες που έχουν σύνθετα συστήματα με τρεις πυλώνες αυτά δεν είναι κεφαλοποιητικά μόνο, είναι και αναδιανεμητικά. Και εδώ έχουμε τέτοια. Το Ταμείο των δημοσιογράφων είναι επαγγελματικό, κάνει κεφαλαιοποίηση των εισφορών και αναδιανέμει. Όταν όμως ναυάγησε, έσπευσε το κράτος να νομοθετήσει για να το ρυθμίσει.

Για το ασφαλιστικό λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια. Δεν μπορείς να τάζεις έναν εφιάλτη καλυμμένο με ωραία λόγια. Και επιπλέον εξαρτάται ποιος το λέει. Δέχομαι να το πει ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει πολιτική ευθύνη και θα λάβει τις ιστορικές ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού.  Όχι ο κ. Στουρνάρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.