image Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, ένα διαρκές σκάνδαλο image Τραμπ αλά ελληνικά -Ένα Βλέμμα στο Έθνος της Κ.

Να θυμηθούμε τον Σαμαρά το 2014;

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη μίλησε ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για την επιλογή του Πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές την 7η Ιουλίου και να προωθήσει αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης:

Να θυμηθούμε τι έγινε το 2014. Παραιτήθηκε ο Σαμαράς άραγε; Αντίθετα, διόρισε Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τον Δ. Αβραμόπουλο), διόρισε τον υπουργό Οικονομικών διοικητή στην ΤτΕ με θητεία μέχρι το 2020, υπερβαίνοντας δηλαδή ακόμα και τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Η μήπως λησμονούμε ότι ο Σαμαράς δεν παρέδωσε ποτέ το πρωθυπουργικό του γραφείο; Μια πράξη πρωτοφανή στα χρονικά της δημοκρατίας…

Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς δεν εφάρμοζε πολιτική. Εκτροχίασε τα πάντα κι έστελνε στην τρόικα mail!

Είναι ευνόητο ότι η Βουλή πρέπει να μείνει ανοικτή, υπάρχουν λόγοι, όπως ότι οι υπουργοί πρέπει να περάσουν εφαρμοστικές αποφάσεις νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αν η ηγεσία της δικαιοσύνης δεν είναι της αρεσκείας του κ. Μητσοτάκη αλλά των προέδρων της Βουλής να βγει να το πει.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακής αντίληψης του κράτους. Υπάρχει κατάφορη περιφρόνηση του δημοκρατικού ήθους. Όλα γίνονται lege artis.  

Στη δημοκρατική παράδοση και πρακτική όλων των χωρών, οι κυβερνήσεις που χάνουν έχουν μειωμένη νομιμοποίηση. Ωστόσο είναι διαφορετικό να συμπληρώνονται οι επείγοντες νόμοι ή εφαρμοστικές διατάξεις. Δεν είναι παράτυπο, είναι απρόσκοπτη λειτουργία κράτους και οικονομίας. Οι «προληπτικές» κραυγές δεν επηρεάζουν κανένα. Υπάρχει λίστα υποψηφίων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης όπου Βουλή και υπουργικό συμβούλιο καλούνται να συμφωνήσουν. Όλα λοιπόν γίνονται κατά το Σύνταγμα.

Για  τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος:

Πολλά πράγματα φταίνε. Π.χ.  υπάρχει στροφή στον συντηρητισμό σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει επισφάλεια. Κάναμε φυσικά και λάθη όπως και οποιοδήποτε κυβερνά παίρνει ρίσκα.

Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα που εγγενές σε οιονδήποτε εφαρμόζει και καλείται να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα. Όλοι έχουμε ευθύνες. Κι εγώ έχω, όταν σκέφτομαι για παράδειγμα ότι δεν έπιασε το προσωπικό μου «ραντάρ» τη μεταστροφή του κόσμου. Ως εκεί, δεν κάνω εγώ βέβαια τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Υπήρχε δυσκολία στην επικοινωνία. Ήταν εχθρικό το περιβάλλον.  Βέβαια πρέπει να επινοήσεις με το δικό σου τρόπο το πώς θα επικοινωνήσεις. Να έχεις άμεση σχέση με τους πολίτες και εντολείς σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.