Πώς μιλάμε το συμβάν Δεν φταίει το spread, εμείς φταίμε

Πέντε μόλις χρόνια από την πανεθνική ευφορία του 2004, πάνω από την Ελλάδα πλανιέται ο φόβος μιας εθνικής καταστροφής: η πτώχευση. Η δραματική αποστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προ ημερών, για χρέος που απειλεί την ίδια την εθνική κυριαρχία, ορίζει μια ιστορική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί μόνη της η ηγετική πολιτική ελίτ. Εξ ου και ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός, με νωπή ακόμη και σαφή τη λαϊκή εντολή, αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί απευθείας στον λαό και να ζητήσει επιπλέον νομιμοποίηση ― κατ΄ουσίαν κοινωνική και ηθική, πέραν της τυπικής κοινοβουλευτικής.

Ζητάει κατανόηση, ζητάει συναίνεση και συστράτευση, ζητάει θυσίες, σε κλίμακα πρωτόγνωρη για τη μεταπολιτευτική δημοκρατία της δανεικής ευημερίας και της προεξοφλημένης προόδου. Για να πετύχει αυτού του είδους την ιστορική συστράτευση, ο πρωθυπουργός και σύμπασα η κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ελληνική κοινωνία τούτη τη στιγμή βγαίνει οργισμένη από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, κερματισμένη και τραυματισμένη από τη δομική διαφθορά και ό,τι αποκαλείται σχηματικά “προδοσία των ελίτ”. Μέσα στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον το κοινωνικό σώμα διατρέχεται από ανησυχία και φόβο, από καχυποψία ή και μίσος για τους κρατικούς μηχανισμούς. Στα μάτια πολλών, ιδίως νεότερων, το κράτος έχει απονομιμοποιηθεί ― πρωτοφανές ιστορικό χαρακτηριστικό.

Η πολιτική ηγεσία μπορεί να ζητήσει συστράτευση. Οφείλει όμως ταυτοχρόνως να πείσει και να εγγυηθεί. Να πείσει ότι συμμετέχει στις θυσίες· να εγγυηθεί δικαιοσύνη και ισοπολιτεία, να εγγυηθεί επίσης ότι η εθνική κυριαρχία δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι πολίτες μπορούν να δεχτούν θυσίες, μόνο εφόσον οι θυσίες αφορούν όλους ακριβοδίκαια, και μόνο εφόσον δεν τεθούν εν μειοδοσία τα μείζονα εθνικά θέματα, όσα παραμένουν ανοιχτά. Η κοινωνία θα δεχτεί να ξεπουληθούν τα τιμαλφή και τα σκεύη, αναλογικώς, αλλά δεν θα δεχτεί να υποθηκευτεί το οικόπεδο.

no comments
 • skoug
  REPLY

  “Η δραματική αποστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προ ημερών, για χρέος που απειλεί την ίδια την εθνική κυριαρχία”… και να σκεφτεί κανείς τι έλεγε προεκλογικά! Παρά τις προσπάθειες των συγκροτημάτων, καναλιών και διαδικτυακών εφημερίδων, κινδυνεύει ο πρόεδρος του ενός εκατομμυρίου ψήφων να χάσει τη συναίνεση των ίδιων του των ψηφοφόρων του -με χρυσοχοϊδη αρχηγό και παπακωνσταντίνου υπηρέτη- ενώ στη γωνία σιωπηλοί τον περιμένουν οι παλαιοπασόκοι. Κι ακόμα με τα όσα πράττει και λέει ο νυν πρωθυπουργός μας, καταδεικνύει ότι ο προκάτοχός του ήταν “προνοητικός” και “ειλικρινής” ενώ ο ίδιος “άσχετος” ή “ψεύτης”. Κάνει εν ολίγοις ό,τι μπορεί για να πούμε τον Κώστα-Κωστάκη.

 • dianathenes
  REPLY

  Φαντάζομαι ότι η εθνική κυριαρχία αναφέρεται στο ότι πιθανόν να τεθούμε υπό οικονομική επιτήρηση και όχι ότι θα παραχωρήσουμε εδάφη.
  Ωστόσο την εθνική κυριαρχία μας κυριαρχία την αντιλαμβάνομαι σαν σεβασμό της ταυτότητάς μου και της ιδιαιτερότητάς μου. Νομίζω ότι και τα δυο τα ξεπουλήσαμε για μια after shave και σερβιετάκια με φτερά. Εν γένει κρίνω ότι συμπεριφερθήκαμε σαν τους ιθαγενείς που τους γυάλισε το καθρεφτάκι. Χάσαμε την ελληνικότητά μας σταδιακά, φερ ειπείν η μουσική μας, η γλώσσα μας, το ντύσιμό μας, οι συνήθειές μας, η ιδέα για τα Πράγματα επηρεάστηκαν σε τέτοιο βαθμό από την Αμερική και την Ευρώπη που οτιδήποτε ελληνικό κατάντησε χωριάτικο και χυδαίο ενώ κάθε τι το ξένο φάνταξε προοδευτικό και «μοντέρνο». Μια ύπουλη μετάλλαξη μας συνέβη, μια υποδόρια πολιτισμική αλλαγή.

  Θεωρώ τις εκάστοτε μεταπολεμικές- όχι μόνο μεταπολιτευτικές- ηγεσίες υπεύθυνες γι αυτό. Καμιά τους δεν σκέφτηκε την εθνική μας κυριαρχία σε αυτό το επίπεδο, το ελληνικό διαφυλάχτηκε σαν φολκλόρ μόνο. Περιορίστηκαν όλες στις βραχονησίδες και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. ….

  Θεωρώ συνυπεύθυνους και όλους εμάς τους πολίτες τώρα. Δεν μπορούμε να προφασιζόμαστε πλέον ότι δεν γνωρίζουμε ή ότι δεν ξέρουμε. Δεν παράγουμε τίποτα από τεχνολογικό ούτε επιστημονικό ούτε πολιτιστικό υλικό.Καταναλώνουμε, είμαστε μεταπράτες έμποροι και διαθέτουμε χιλιάδες κρατικοδίαιτους.

  Ποιες είναι ακριβώς οι φοβερές θυσίες που θα μας υποβάλει η νέα κυβέρνηση; Τι ακριβώς θα μας κόψει; Αξίζει να το σκεφτούμε λίγο -πριν κοιμηθούμε έστω. Τα ξένα τιμαλφή θα μας πάρει που στο κάτω – κάτω με δανεικά τα πήραμε. Ας τα πάρει.

  Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα. Μην βαυκαλιζόμαστε. Σκάνδαλο είναι που χάσαμε και το μέτρο όλοι μας. Απλώσαμε το ποδάρι μας εκεί που δεν έφτανε.

 • anna
  REPLY

  To pasok ypo simiti den to eftiaxe to ‘provlima’ otan mas evale stin zoni tou eurw me kolpa tou yp.oikonomias ? KYRIWS ya na ikanopoihsei tin ETHNIKH mas perifania (ethnikismos diladh)? Kaka ta psemata, kai oi aristeroi anagnorizoun to sinesthimatiko kolima tou ellinikou ethnous.. Kai to xeirizontai analogws.

  Alla opws egrapsa sto proigoumeno post, eho elpides YA AUTHN THN kivernisi (se sungrisi me tin. proigoumenh, esttw).Elpizw na sas diavazei k.Xydakh (o k.Papandreou ennow).

Leave a Reply

Your email address will not be published.