Vissi d’arte, vissi d’amore Τα PIGS ενώπιον του σφαγείου

Το αίμα των κοινωνιών

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως σε δικές της δομικές αδυναμίες και σε εγκλήματα της πολιτικής τάξης κατ’ εξακολούθηση. Ωστόσο η παρούσα δυσχέρεια κατά τον δανεισμό της δεν οφείλεται μόνο στις δικές της αμαρτίες. Μετά την αμαρτωλή Ελλάδα, οι αγορές πιέζουν αναλόγως και τις άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, ενδέχεται δε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Απώτερος στόχος είναι η ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Οι αγορές ζητούν αίμα· το αίμα των κυβερνήσεων και των κοινωνιών. Μα ακριβώς αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις και οι κοινωνίες, προ έτους έσπευδαν να στηρίξουν με το αίμα τους τις καταρρέουσες αγορές, όταν έσκαγαν οι φούσκες των γκόλντεν μπόις. Στο μπρα ντε φερ που ακολούθησε, με θέμα τον έλεγχο κινήσεως κεφαλαίων και τις ρυθμίσεις για αποτροπή και άλλης φούσκας, τα μεν ευρωπαϊκά κράτη ολιγώρησαν και κρύφτηκαν πίσω από Σύμφωνα εικοσαετούς ηλικίας, οι δε κερδοσκόποι ανασυντάχθηκαν ακαριαία επιζητώντας επαναφορά στην προτέρα κατάσταση χωρίς κανένα περιορισμό. Την κατίσχυση των κερδοσκόπων διαπιστώνουμε σήμερα, με θύμα όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως το ευρώ και την ίδια την ευρωπαίκή συνοχή.

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε στο κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο “Ολοι Ελληνες;” τα εξής προφητικά: «Η εξόδος από την κρίση προαναγγέλλεται δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά ― το υποδηλώνει η αναβίωση του λαϊκισμού. Ο τρόπος όμως που οι Ελληνες θα αποδεχθούν την επερχόμενη λιτότητα θα παρακολουθείται στενά από πολλές πρωτεύουσες, η πολιτική των οποίων ακολουθεί διακριτικά ανάλογο δρόμο».

Οι σοβαροί αναλυτές έχουν επισημάνει προ πολλού τον βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης· τώρα, επισημαίνουν επιπλέον τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, με απρόβλεπτες συνέπειες, εφόσον η κρίση μετακυλισθεί μονομερώς στις κοινωνίες, ενώ οι αγορές θα παραμένουν αλώβητες και ανεξέλεγκτες, ικανές να επιβάλλουν τις ορέξεις τους, να επιτίθενται σε κράτη, να υπαγορεύουν πολιτική. Η κρίση θέτει πλέον ζητήματα κυριαρχίας και ισχύος.

no comments
 • manolis
  REPLY

  Σαφώς το Ελληνικό πρόβλημα έχει τά δικά του χαρακτηριστικά. Η παγκοσμιοποίηση όμως και τό ΕΥΡΩ διμηουργούν εκρικτηκό μίγμα. Εάν είχαμε την ΔΡΑΧΜΗ θά την βλέπαμε σιγά σιγά να γίνεται ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ. Δέν θα μας ερχόταν τόσο απότομο. Ζούμε όμως μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλον και δέ γίνεται αλλιώς. Η παγκοσμιοποίηση εισβάλει από τά σαλονια μας, από τηλεοράσεις και οθόνες PC. Οι κοινωνίες χαλαρές και μοναχικές στούς καναπέδες και στίς καρέκλες αφομιόνουν ανήμπορες να αντιδράσουν.
  Οι αγορές πέζουν στο δικό τους γήπεδο. Οι οίκοι αξιολόγησης μας τρέχουν πρός τήν τατεύθηνση που επιθημούν χωρίς να υπάρχουν αντιστάσεις. Τό ζητούμενο είναι πότε οι κοινωνίες θά τον τρόπο να αντιδράσουν. Ο Χριστός παίθανε τό ίδιο και ο Μάρξ και ο πόνος είναι ακόμα μικρός για να γεννήσει το καινούριο. Νομίζω θά περιμένουμε.

 • skoug
  REPLY

  ..και η δικτατορία του τραπεζοπιστωτικού καπιταλισμού είναι γεγονός!

Leave a Reply

Your email address will not be published.