Στις όχθες της Συγγρού Οργή και απόσυρση

Συρρίκνωση του κέντρου, γιγάντωση των άκρων

H προχθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή συγκεφαλαιώνει το πολιτικό μωσαϊκό: εννέα κόμματα στη Βουλή, κάμψη της αποχής, απαισιοδοξία για τη χρεοκοπία της χώρας, απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας. Οι προορισμοί της δημοσκοπικής προτίμησης θα μπορούσαν να μπουν σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτη, η κατηγορία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων: και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί πασχίζουν αθροιζόμενα να συγκεντρώσουν ποσοστό αυτοδυναμίας, δηλαδή ό,τι συγκέντρωναν από μόνα τους στο παρελθόν. Είναι φανερό ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με μόνιμη καχυποψία τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί τριάντα χρόνια και την οδήγησαν στη γνωστή κατάσταση. Αρα ακόμη και η κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων εξουσίας, που φαίνεται να προωθείται, δεν θα καθησυχάσει την κοινή γνώμη ούτε θα εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση. Λογικό: οι πολίτες της χρεοκοπημένης χώρας έχουν μνήμη και πικρή πείρα από τις ικανότητες των προσώπων που κυβέρνησαν τα χρόνια του εκτροχιασμού. Η αυτοκριτική στην οποία πολύ όψιμα και πολύ άτολμα καταφεύγει αυτές τις μέρες, εν όψει εκλογών, δεν μπορεί να σώσει το μοιραίο πολιτικό προσωπικό από την κατακραυγή και την εκλογική συντριβή.

Δεύτερος πόλος δημοσκοπικής προτίμησης, η άκρα δεξιά. Ο ΛΑΟΣ διακινδυνεύει πλέον τη θέση του στο κοινοβούλιο, λόγω του ακραίου καιροσκοπισμού του, και λόγω της ορμητικής εισόδου στο ακροδεξιό φάσμα δύο νέων δυνάμεων. Η μία είναι παλιά, καταγραμμένη ήδη στον Δήμο Αθηναίων: η νεοφασιστικής-ρατσιστικής ρητορικής Χρυσή Αυγή. Η άλλη είναι η εθνικιστικής-αντιμνημονιακής ρητορικής κίνηση του βουλευτή Πάνου Καμμένου, διαγραμμένου από τη ΝΔ. Αθροιζόμενη η άκρα δεξιά φτάνει το 11,5%, ποσοστό πρωτοφανές αλλά αναμενόμενο: τα αστικά κόμματα του μεσαίου χώρου δεν μπορούν πλέον να παράγουν πολιτική, αδυνατούν ακόμη και να διαχειριστούν την σφοδρή κοινωνική κρίση και τον φόβο. Σε αυτό το περιβάλλον της παγωμένης μεταδημοκρατίας και απουσίας πολιτικής διεξόδου, η μεσαία τάξη, έμφοβη και πληβειοποιημένη, στρέφεται προς τα άκρα. Ο σκληρός, ωμός λόγος της άκρας δεξιάς σπεκουλάρει πάνω στην ανασφάλεια, την ανεργία και την ξενοφοβία. Και κερδίζει.

Τρίτος προορισμός, η πλειοψηφική, πλην όμως πολυδιασπασμένη, ετερόκλητη και αλληλοαποκλειόμενη αριστερά. Μόνο κοινό χαρακτηριστικό, η ολοφάνερη απροθυμία όλων των αριστερών κομμάτων να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της πτωχευμένης, εξαρθρωμένης χώρας. Η αντιπολίτευση, λιγότερο ή περισσότερο συνεπής ως προς τον εαυτό της, είναι το προσφιλές πεδίο των κομμάτων της αυτοαναφορικής αριστεράς. Κανένα δεν προβάλλει πειστική πρόταση εξουσίας. Ακόμη και η δημοσκοπική φούσκα της ΔΗΜΑΡ συντηρείται χάρη στην επαμφοτερίζουσα αντιπολίτευσή της, και στη ροή κεντρογενών ψηφοφόρων από το διαλυόμενο ΠΑΣΟΚ.

Με όσα βλέπουμε τώρα: Οι επικείμενες εκλογές θα σαρώσουν παλαιά πρόσωπα, θα φθείρουν παλαιούς σχηματισμούς, θα πολώσουν, αλλά δεν θα αρκέσουν να δώσουν ένα νέο βιώσιμο μπλοκ εξουσίας. Θα χρειαστούν κι άλλες εκλογές.

no comments
 • fuzzzy b.
  REPLY

  Αισιοδοξία υπέρμετρη αποπνέει το κείμενο -αν και το διά ταύτα διατυπώνεται με σκεπτικισμό!
  Όμως, από πού προκύπτει άραγε πως «Οι επικείμενες εκλογές θα σαρώσουν παλαιά πρόσωπα, θα φθείρουν παλαιούς σχηματισμούς…»; Ποιο καινούργιο πρόσωπο προέκυψε τελευταία, με ποιες αρχές και με τι κατατεθειμένο cv αξιοπιστίας και πολιτικής ηθικής;;; Όσο η ουσία δεν ψηλαφείται και δεν «τσαλακώνει» τη συλλογική ανυπαρξία και τον πολιτικό αναλφαβητισμό του νεοέλληνα, τόσο θα αρνούμαστε να αλλάξουμε εαυτόν, σε υποκείμενο ΕΥΘΥΝΗΣ!
  Εξάλλου, η αναφορά στη άνοδο μιας καθαρά εγκληματικής οργάνωσης για την οποία ουδείς ασχολείται ώστε να απαγορεύσει την κάθοδό της ως νόμιμο κόμμα στις εκλογές, λόγω της προφανούς έκνομης δραστηριότητάς της όσο και της ποινικά κολάσιμης επανειλημμένης διασποράς φυλετικού μίσους, θα έπρεπε να συσχετιστεί με τον έτερο πόλο αντικοινωνικής έκφρασης όπως αυτή καθορίζεται από την επίσημη νεοσταλινική πολιτική του ΚΚΕ! Είναι εξωφρενικό, να αφεθούν οι τύχες μιας ολόκληρης κοινωνίας στη συνεργασία ετερόκλητων τάσεων, μόνο και μόνο επειδή αυτοαναγορεύονται φιλολαϊκές, με αριστερό το πρόσημό τους! Ευτυχώς, για την ώρα, η -ορθά διαπιστωμένη από τον συντάκτη- προσφιλής εμμονή προς αντιπολίτευση και μόνο της σύνολης αριστεράς, με ό,τι αυτό το συνονθύλευμα εμπεριέχει, μάς απαλλάσσει από την ενδεχόμενη ηγετική της φιλοδοξία!

 • Elikas
  REPLY

  Από τη στιγμή που η ΝΔ έχει αρχηγό τον Σαμαρά και στελέχη σαν τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, μάλλον πρέπει να συμπεριληφθεί κι αυτή στις δυνάμεις της ακροδεξιάς. Όπου έρχεται να προστεθεί κι ο Πανίκας, με άγνωστο προς το παρόν ποσοστό αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Ενδεχομένως να μην συμπλεύσουν ποτέ όλοι αυτοί μεταξύ τους, αφού άλλοι στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική κι άλλοι εμφανίζονται ως φανατικοί πολέμιοι της. Ωστόσο, μοιράζονται μια παρόμοια εθνικοπατριωτική ρητορική – εύπεπτη όσο και επικίνδυνη. Κι έχουν την υποστήριξη των μέσων, καθώς και των (σε μεγάλο βαθμό φιλοχουντικών) σωμάτων ασφαλείας.

  Όσο για την αριστερά, είναι τόσο ετερόκλητη και διασπασμένη που δεν έχει νόημα να αθροιστούν τα μέρη που την απαρτίζουν. Υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Προφανώς και όχι. Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ τους είναι αγεφύρωτο, ενώ στη διαμόρφωση της πολιτικής τους ταυτότητας έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο μισαλλόδοξος ετεροπροσδιορισμός (ρεφορμιστές οι μεν, σταλινιστές οι δε, και πάει λέγοντας).

  • fuzzy b.
   REPLY

   Με όλο το σεβασμό -διότι προσυπογράφω σε γενικές γραμμές το κείμενο- επιτρέψτε μου μια απλή επισήμανση σχετικά με το στερεότυπο που καλά κρατεί στο χρόνο: Από πού κι ως πού «φιλοχουντικά» τα σώματα ασφαλείας;;; Αλήθεια, από το ’81 κι έπειτα, με τον γνωστό εκμαυλισμό και τα παντός είδους πιστοποιητικά «προοδευτικού» φρονήματος, ποιος στ’ αλήθεια πιστεύει πως εκεί μέσα υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός νοσταλγών του Μακαρέζου και του Ιωαννίδη;;; Να υποθέσω δηλαδή πως, τηρουμένων των αναλογιών, οι «μαυροσκούφηδες» μονιμάδες φασίζουν γονιδιακά επειδή κάποτε ένα άρμα εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο; Μήπως τελικά παρόμοια στερεότυπα που διαιωνίζονται πολλαπλώς και εντέχνως, απλώς αποενοχοποιούν τον μέσο Έλληνα που λογίζεται πολιτικά προοδευτικός, λες και ο πασόκος ή ο κνίτης δεν ξωκείλουν συχνά σε ρατσιστικές αντικοινωνικές ή φασίζουσες συμπεριφοράς ή δεν συμπλέουν ενίοτε ακόμη και με τους χρυσαυγίτες σε εθνικιστική ρητορεία ή δεν πλειοδοτούν σε κορώνες αντιευρωπαϊκής εθνικόφρονος εξαλλοσύνης; Και εντέλει, ας αναλογιστούμε μήπως ο τυπικός νεοέλληνας, αληθινός χαμαιλέοντας, φανατικός παπανδρεϊκός του ’85 -και μετέπειτα θιασώτης της καραμανλικής «σεμνότητας»- κατέβαινε πριν λίγα χρόνια στο αεροδρόμιο για τον γερο-Καραμανλή και ακόμη πιο πριν χειροκροτούσε στα ελεεινά πανηγυράκια της εφταετίας…

   • Elikas
    REPLY

    Φιλοχουντικά είναι τα σώματα ασφαλείας ως προς το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, τον φανατισμό που καλλιεργούν στους εκπαιδευόμενους, καθώς και τη σκληρότητα των μεθόδων καταστολής τους. Κατά την άποψη μου, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς ποιος ήταν ο Μακαρέζος για να θεωρηθεί φιλοχουντικός. Αρκεί να πιστεύει ότι κάθε φορά που ανοίγει το κεφάλι ενός διαδηλωτή υπερασπίζεται το έθνος και την ορθοδοξία. Κι επειδή η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας ουδέποτε απαλλάχτηκε από τα υπολείμματα της επταετίας, η σκυτάλη έχει περάσει στις νεότερες γενιές – που μπορεί να μην πρόλαβαν να βιώσουν τη χούντα των Συνταγματαρχών, αλλά με τις πράξεις τους στηρίζουν τη χούντα των δανειστών.

 • ο δείμος του πολίτη
  REPLY

  Εγώ απορώ, γιατί δε βάζουν ερωτήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης και τέτοια επιμέρους ζητήματα; Γιατί δε θέλουν να ζυγιστεί ο πόνος του κόσμου; Πάντως τις επαναληπτικές εκλογές όλα τα συναινετικά κόμματα τις φοβούνται.

 • ATHENA
  REPLY

  ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙς ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕς. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟς (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΕΝΑΚΗ ΔΥΣΤΥΧΩς)
  ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕς?

  ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΚΑΜΨΙΕς ΚΑΙ ΤΙς ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
  -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΟΡΘΩΤΟ ΛΙΓΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ-
  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟς ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ, ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΙς ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗς ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗς (ΜΑ 18% !!!) ΔΗΜΑΡ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ.
  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙς 50 ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ.
  ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΕΦΕΥΓΑ…

Leave a Reply

Your email address will not be published.