Χαμένοι στα μάτια δικών μας και ξένων Το πλήθος και ο χρόνος

H προχθεσινή ημέρα, Πέμπτη 6 Ιουνίου, ήταν μια εξαιρετικά φορτισμένη ημέρα, γεμάτη βία, μίσος, τυφλότητα, φόβο. Τραμπουκισμοί από τηλεοράσεως, αυτοδικία, ληστείες και ένοπλες επιθέσεις, απαγωγή ανηλίκου, φόνοι. Και ανεργία ρεκόρ. Και ξεγραμμένοι από τους περισσότερους ξένους αναλυτές. Και καταφρονεμένοι στα μάτια άλλων λαών, φιλελλήνων έως πρόσφατα.

Το ιδιαίτερο χρώμα, όμως, της προχθεσινής μέρας το έδωσε η βία, σε όλες τις αποχρώσεις και εντάσεις. Σχεδόν όλα είχαν ξανασυμβεί, με άλλοτε άλλη ένταση. Τώρα όμως συνέβησαν όλα μεγεθυμένα, αδρά, ωμά. Και επιπλέον συνέρρευσαν πολλά διαφορετικά μέσα στην ίδια κοίτη, συγκροτώντας ένα άθροισμα εκρηκτικό, πολύ μεγαλύτερο από τα μεγέθη των επιμέρους αθροιζομένων.

Το αποτέλεσμα; Ενας μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει ακόμη τέτοια συμβάντα θυμικά, λέγοντας “γεια στα χέρια του”, λιγότερο ή περισσότερο εμφατικά. Αλλοι νιώθουν φρίκη και παγώνουν ανήμποροι. Αλλοι αναζητούν τρόπους ατομικής αυτοάμυνας. Κι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η τυφλή Πέμπτη ίσως αποτελεί μήτρα για πολλές τέτοιες μέρες που θα ‘ρθουν. Αυτό το τελευταίο, το προαίσθημα ότι τα χειρότερα έπονται, είναι το σήμα κινδύνου που πρέπει να ακούσουμε σαν πολιτική κοινωνία, ώστε να αντιδράσουμε αναλόγως, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για έλλογες αντιδράσεις ελλόγων όντων.

Nα σκεφτούμε βαθιά και καθαρά. Πολλοί συμπολίτες μας υποφέρουν αδίκως, οικογένειες νοικοκυραίων στενάζουν, επιχειρήσεις έντιμων και προκομένων ανθρώπων συνθλίβονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η βία και η διάλυση όμως δεν αποτελεί διέξοδο σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, οι θεσμοί και οι αξίες του πολιτικού και νομικού πολιτισμού, η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά, είναι τα πολυτιμότερα αποθέματα, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε, το μονάκριβο κεφάλαιο για την αναγέννηση που όλοι ονειρευόμαστε. Ανευ αυτών ουδέν. Και ακριβώς επειδή είναι άυλα, αυτά κανείς δεν μπορεί να μας τα πάρει, αν δεν τα παραδώσουμε εμείς βορά στον φόβο και τον κοινωνικό δαρβινισμό.

3 Σχόλια
 • Αλεκα Αγγελετακη
  REPLY

  Η βια.οδηγει μονο στη βια.και τον εξευτελισμο. Η απαντηση ειναι αλληλεγυη και κοινωνικη αππριψη αυτων που χειροδικουν….ομως.για.να.αλλαξει.αυτο πρεπει.να αλλαξει η νοοτροπια του ελληνα. Πως θα γινει αυτο?

 • NK. Greece is a failed stateº
  REPLY

  Σ Ο Μ Α Λ Ι Α. Α Φ Γ Α Ν Ι Σ Τ Α Ν. Ε Λ Λ Α Σ.

  Πάτος δεν υπάρχει. Αστυνομία μόνο για βουλευτές και δημοσιογράφους¹, για τους ληστευόμενους δεν υπάρχει βενζίνη να έρθουν. Ούτε φάρμακα για τους καρκινοπαθείς².

  Τι άλλο πρέπει να πούμε; Eλλάς τέλος. Τουλάχιστον στην ύπαιθρο δεν θα πεινάσουν. Στις πόλεις οι βλόγερ θα περιμένουν τα ελικόπτερα του ΟΗΕ με το ρύζι. Αλλά, όπως δείχνει η πείρα (Σομαλία, Αφγανιστάν) τα τσουβάλια τα αρπάνε οι πολέμαρχοι και τα πουλάνε στη μαύρη αγορά. Ποιοί είναι οι Έλληνες Αηντίντ και Αμπντούλ Χακ; Οι κομματάρχες μας και οι ήδη έχοντες καλάσνικοφ. Πόσο μάχιμοι είναι οι ιθαγενείς; Λίγο, αλλά μαθαίνουν, όπως όλοι στην ανάγκη.

  Προσεχώς μπλακ άουτ στα νησιά³. Έπεται συνέχεια.

  0. http://www.bloomberg.com/news/2012-05-25/deutsche-bank-s-fitschen-says-failed-greek-state-lacks-leaders.html

  1. Όπως Καμπούλ.

  2. Όπως Μογκαντίσου.

  3. Ελληνική ιδιαιτερότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter