image Μια νέα αρχιτεκτονική επιτήρησης και ελέγχων αναδύεται στα σύνορα της Ευρώπης image «Η άλλη φωνή πρέπει να ακουστεί»: συνέντευξη

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών: συνέντευξη

Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτιμώ ότι θα επιταχύνουν εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αμφίδρομα. Το διακύβευμα είναι το κρισιμότερο από σύστασης του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης. Το ευρωκοινοβούλιο στο τέλος του μήνα θα είναι διαφορετικό.

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε μεταίχμιο. Αφομοιώνει το αποτέλεσμα κλυδωνισμών και ιστορικών μετασχηματισμών. Αυτό είναι κοινή παραδοχή. Δεν είναι, βέβαια, βολική για όσους ασκούν τις σημερινές πολιτικές. Οι μετασχηματισμοί θα παρασύρουν το παλιό πολιτικό προσωπικό και τις ευρωομάδες του ancien régime. Και τα ανοιχτά ζητήματα θα συζητηθούν. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ευημερία…

Η Ελλάδα αυτή τη φορά, είναι έτοιμη. Οι Έλληνες θα βρεθούν στην Ευρώπη, λαβωμένοι, αλλά όχι ως λοιδωρούμενα θύματα, αλλά ως ισότιμοι πολίτες και, κυρίως, ως οι φορείς μιας επώδυνης, πλην πολύτιμης, εμπειρίας από την άκριτη εφαρμογή των πιο βάρβαρων συνταγών νεοφιλελευθερισμού. Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης ως δείκτης για το τι πρέπει να ανατραπεί.

Νομίζετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

Ήδη, αυτό φαίνεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ήδη οριακή. Όλα θα συνεκτιμηθούν. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού άλλα «σχέδια σωτηρίας», ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης για την οποία ουδέν έπραξε, προτάσσοντας «εθνικά συμφέροντα». Οι delivery πολιτικές κάποια στιγμή τελειώνουν. Πώς θα μπορέσουν να ασκήσουν πολιτική; Ποια πολιτική; Υπάρχει πράγματι success story για την Ελλάδα;

Η Ε.Ε. αλλά και η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα κερδίζει πολιτικό χρόνο. Σχεδιάζουν στα χαρτιά, με τη βοήθεια της καγκελαρίου κ. Μέρκελ η οποία έχει κάθε λόγο να κρατά την Ελλάδα όμηρο του χρέους, ένα νέο success story και πάλι εις βάρος των Ελλήνων. Εκβιάζουν τη σύμπτωση του πολιτικού προεκλογικού χρόνου με τον οικονομικό χρόνο. Πάλι εικονικά, ξανά φούσκα, πάλι εις βάρος της χώρας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση που απέκρυψε και αποκρύπτει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γιατί αποτελεί η ίδια το πρόβλημα και όχι τη λύση του προβλήματος. Αρνείται τους μετασχηματισμούς, την κίνηση. Οι συγκυβερνώντες, αρνούνται τις αλλαγές γιατί τους περιλαμβάνουν. Θέλουν την καθήλωση. Ο δόγμα τους είναι «όλα να αλλάξουν για να μην αλλάξει τίποτα». Στην ουσία δεν υπήρξαν καν μεταρρυθμίσεις. Ήταν απορυθμίσεις, αποδομήσεις, εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, λεηλασίες, φοροεπιδρομές, ξεπουλήματα… Οι μνημονιακές κυβερνήσεις απεχθάνονταν τις μεταρρυθμίσεις γιατί θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τις ίδιες. Δεν το έπραξαν. Διέσωσαν τους εαυτούς τους.

Και κάτι άλλο: το περιβόητο success story βασίζεται ακόμα σε εκτιμήσεις. «Θα» συμβούν όλα αυτά… Αντί να αναγνωρίσουν την καταστροφή που επισώρευσε η πολιτική τους, περιφέρουν τις αποτυχίες τους ως «success story» και καταστροφολογούν — αν δεν είναι αυτοί αύριο στην εξουσία. Τους αρκεί να είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Και τα προβλήματα, βέβαια, παραμένουν. Το ψωμί και η υγεία είναι καθημερινά! Ποια πολιτική με 30% ανεργία και το 60-70% των νέων έξω από την απασχόληση; Αυτό το παρόν δεν δείχνει μέλλον. Και δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό αυτό το μέλλον.

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θα πρέπει να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας, των αγωνιώντων Ελλήνων. Να φανεί η διαφορά ανάμεσα στην τρέχουσα κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει επιταγές που ενισχύουν την ύφεση ως προαπαιούμενο για την αποπληρωμή του χρέους –που κάνουν το χρέος μη βιώσιμο, τσακίζουν την οικονομία και τους ανθρώπινους πόρους–, και στην δική μας πολιτική που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητά της την έξοδο της χώρας από την ύφεση ως προαπαιτούμενο για να βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Γι’ αυτό θέλουμε μια καθαρή νίκη του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιευρωπαϊσμό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Open Europe το 60% των ευρωπαίων δηλώνουν ότι «δεν εμπιστεύεται» την Ε.Ε., ενώ το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 27%. Οι άλλες χώρες συζητούν τα προβλήματα. Πάλι από το Open Europe, το 73% των Βρετανών και το 58% των Γερμανών θέλουν τα εθνικά κοινοβούλια να έχουν δικαίωμα βέτο έναντι των Βρυξελών. Και εντός Ελλάδος η συζήτηση γίνεται με κραυγές, ύβρεις και εκβιασμούς. Πάντα εις βάρος των πολλών. Χωρίς περιεχόμενο.

Το σκηνικό αυτό θα πρέπει να αλλάξει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

Όλα είναι ανοιχτά… Χρειάζεται δουλειά. Προσήλωση σε στόχους. Η Ευρώπη δεν είναι πεδίο για εύκολους χειρισμούς. Η χώρα μπορεί να αναταχθεί. Εκτιμώ ότι θα δούμε έναν κλονισμό της διακυβερνητικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, ίσως αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας, και μια νέα ισορροπία. Πιθανώς, έναν περισσότερο ομοσπονδιακό και δημοκρατικό τρόπο ευρωπαϊκής διακυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να προσδοκούμε και να επιδιώξουμε μια ευνοϊκότερη σχέση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κέντρο, επαναφέροντας στο επίκεντρο τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε., δηλαδή τη συνοχή, την ισότιμη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατική πολιτική ολοκλήρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που αφουγκράστηκε τον πόνο της κρίσης και της ύφεσης και που σιγά-σιγά βάζει στην ατζέντα για την Ευρώπη το αίτημα για αναβίωση της ευρωπαϊκής συνοχής με απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας την κάμψη της ύφεσης και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο ελπιδοφόρος: πολυσχιδής, μαθαίνει, ανανεώνεται, αφουγκράζεται, ωριμάζει. Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ανάγκη αυτή την πολιτική συλλογικότητα· η χώρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να πάρει ανάσα κοινωνίας όρθιας, να βρει βηματισμό· να ανακοπεί η νεοφιλελεύθερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανισότητα, την πληβειοποίηση και την αμοιβαία καχυποψία των Ευρωπαίων.

Λοιπόν, εδώ είναι ο στίβος. Η Ελλάδα έχει δυνάμεις. Η αριστερά μπορεί για τον 21ο αιώνα. Κι εγώ αισθάνομαι μέρος της νέας αριστεράς, που είναι ταυτοχρόνως ριζοσπαστική και πραγματιστική, που σχεδιάζει ψωμί μαζί όνειρο και γι’ αυτά ανοίγομαι στη δημόσια έκθεση, στην ευρεία ευθύνη.

ΠΗΓΗ: http://www.lamiareport.gr/ekloges/index.php/euroekloges/item/488-o-dimosiografos-kai-ypopsifios-evrovouleftis-tou-syriza-nikos-ksydakis-sto-lr-synentefksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter