image Στα διάκενα του χρόνου, άνθρωποι & φίλοι Στο Σαββατοκύριακο με Δράση, ΣΚΑΪ

Ιστορικό γεγονός μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: συνέντευξη

«Η πρώτη θέση είναι ο μίνιμουμ στόχος» λέει ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Νίκος Ξυδάκης, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται στις εσωκομματικές αντιθέσεις για τη συμπερίληψη στις λίστες προσώπων εκτός κομματικών τειχών λέγοντας πως πρόκειται για «αναπόφευκτα συμπτώματα της βίαιης ενηλικίωσης ενός πρώην μικρού κόμματος το οποίο η ιστορία το έφερε στο επίκεντρο των εξελίξεων». Και τονίζει ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις».

Στην Αγγελική Σπανού

Στη Γαλλία το κόμμα του Ολάντ κινδυνεύει να βγει τρίτο, αλλά δεν γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Ποια είναι η διαφορά στη δική μας περίπτωση;

Η Γαλλία δεν έχει τα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια της Ελλάδας, που σώρευσαν οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και της τρόικας. Σε καμία χώρα της Ευρώπης η κρίση χρέους μετά το κραχ του 2008 δεν οδήγησε σε τέτοια απόγνωση τον πληθυσμό.

Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Πρωτιά με πόση διαφορά από τη ΝΔ;

Η πρώτη θέση είναι αναμφίβολα ο μίνιμουμ στόχος. Επί 63 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, η Αριστερά δεν βρέθηκε ποτέ νικήτρια. Τούτη τη φορά θα είναι. Αυτό συνιστά από μόνο του ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι από τις επιδόσεις της Ελιάς εξαρτάται η κυβερνητική σταθερότητα. Πώς σας φαίνεται;

Η Ελιά είναι ένα μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το κόμμα που έβαλε τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ το 2010 και οδήγησε σε απόγνωση έναν ολόκληρο λαό. Η συντριβή του ήταν ιστορικά αναμενόμενη. Σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει επιδράμει το ΔΝΤ, οι πολιτικές δυνάμεις που το υποδέχονται συντρίβονται. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές αρνήθηκαν την υπαγωγή της χώρας τους στο ΔΝΤ, το ίδιο και ο συντηρητικός Ραχόι. Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από το πολιτικό προσκήνιο αποτελεί ιστορική δικαιοσύνη και οδηγεί στη σταθεροποίηση μάλλον, παρά στην αστάθεια. Επιτρέπει την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων.

Γιατί η ΝΔ αντέχει; Κάποιος λόγος θα πρέπει να υπάρχει, μετά από τόση λιτότητα…

Δεν αντέχει. Σε σχέση με τις εκλογές του 2007 και του 2009 έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί η εκλογική της επιρροή, δεν εκφράζει ενιαία τους δεξιούς εκλογείς (πλαγιοκοπείται από τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή) και κυβερνά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμμαχώντας με ένα κόμμα υπό κατάρρευση. Βεβαίως, επειδή νέμεται την εξουσία και τους μηχανισμούς του κράτους και έχει την υποστήριξη σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ, εξακολουθεί να εμπνέει φόβο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αν αποτυπωθεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων στην κάλπη, μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη. Ή όχι;

Ποτέ στη μεταπολεμική Ελλάδα ένα αριστερό κόμμα δεν πρώτευσε σε εκλογές. Ούτε καν στην Ευρώπη. Η εκλογική νίκη θα είναι καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις, θα απελευθερωθούν πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ισχύει ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει στα ελληνικά στο ντιμπέιτ με τους άλλους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν;

Δεν το γνωρίζω. Αλλά θα ήταν θεμιτό. Η ελληνική γλώσσα είναι εκ των επισήμων γλωσσών της Ε.Ε.

Βγαίνει και η Πορτογαλία στις αγορές. Φαίνεται πως αλλάζει η «συνταγή». Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα συνεχιστούν τα μνημόνια;

Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται οι χώρες από τα δυσβάστακτα βάρη του χρέους και από τη δημοσιονομική επιτήρηση. Μέχρι να φτάσει το χρέος στο 75% του ΑΕΠ, μια ευρωπαϊκή χώρα επιτηρείται. Πότε θα συμβεί αυτό για την Ελλάδα; Το ελληνικό χρέος είναι στο 175% του ΑΕΠ.

Υπήρξαν εσωκομματικές εντάσεις για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει αν κληθεί το κόμμα σας να σχηματίσει κυβέρνηση; Δεν θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι διαφωνίες για τα πρόσωπα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με ευρεία εσωκομματική δημοκρατία. Η πολυφωνία είναι συστατικό του, είναι χαρακτηριστικό του. Φυσικό είναι να υπάρχουν διασταυρούμενες απόψεις και διαφωνίες. Αυτή είναι η δύναμη και η αδυναμία της δημοκρατίας.

Γιατί τόση αντίδραση για πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών; Πώς το εξηγείτε;

Πρόκειται για αναπόφευκτα συμπτώματα της βίαιης ενηλικίωσης ενός πρώην μικρού κόμματος το οποίο η ιστορία το έφερε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Παρ’ όλα αυτά, η διεύρυνση συμβαίνει. Η συμπερίληψη της δικής μου υποψηφιότητας, λ.χ., είναι μια τέτοια κίνηση διεύρυνσης προς τους αδέσποτους της κοινωνικής και νέας Αριστεράς, προς την κοινωνία.

Αυτή η συνεχής επιστροφή στο θέμα του νομίσματος δεν βλάπτει σοβαρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την κοινωνική του βάση;

Τίποτα δεν είναι ταμπού και απαγορευμένο σε μια υγιή πολιτική συζήτηση. Η αμφιβολία, η βάσανος της κριτικής, η εξέταση όλων των εναλλακτικών σχεδίων, είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, σε κοινωνίες μετά το Διαφωτισμό. Το νεοφιλελεύθερο «there is no alternative», αντιθέτως, αντηχεί τις χειρότερες παραδόσεις αυταρχισμού και μονολιθικής σκέψης, αυτές που μάτωσαν την Ευρώπη.

Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής;

Ναι, στο βαθμό που η μεγάλη αποχή εκφράζει μια κόπωση των πολιτών και μια απολιτική στάση, μια απόσυρση από τη δημόσια σφαίρα.

Πολλοί δημοσιογράφοι θέτουν υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές. Σημαίνει κάτι αυτό;

Η καιροσκοπική θέσπιση πανελλήνιου ψηφοδελτίου με σταυροδότηση οδήγησε τα κόμματα να περιλάβουν ως υποψήφιους ευρωβουλευτές πρόσωπα με μιντιακή αναγνωρισιμότητα. Κάποιοι δημοσιογράφοι διαθέτουν τέτοια αναγνωρισιμότητα, ως εκ της φύσεως της εργασίας τους. Ένα ολόκληρο νεοπαγές κόμμα στηρίζεται στο χειρισμό των μίντια. Ζούμε σε ένα είδος τηλεδημοκρατίας. Κατά τα άλλα, όλοι θα κριθούν από τα έργα, το λόγο και το ήθος τους, όχι από τη μιντιακή προβολή τους.

ΠΗΓΗ: http://www.fskyrtsos.gr/politics/item/2606-ν-ξυδάκης-ιστορικό-γεγονός-μια-εκλογική-νίκη-του-ΣΥΡΙΖΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter